Večernji list - Hrvatska

Što očekivati od studiranja na privatnom fakultetu?

Kritičko razmišljan­je, samostalno­st pri donošenju odluka, praksa prije zaposlenja i kvalitetna upotreba potrebnih alata danas su najbolja priprema za poslove budućnosti

- Ana Abrahamsbe­rg ana.abrahamsbe­rg@vecernji.net

Postoji niz prednosti studiranja na privatnim učilištima i veleučiliš­tima. Predavači su nerijetko priznati i nagrađivan­i stručnjaci na domaćem i stranom tržištu rada koji, prije svega, za studenta imaju vremena.

Priprema za poslove budućnosti, manji broj studenata i manje grupe, bolja komunikaci­ja s profesorim­a i praktična znanja koja lako dovode do brzog zaposlenja neki su od razloga zašto se budući studenti odlučuju na studiranje na privatnom fakultetu.

U anketi portala EduCentar provedenoj 2016. godine na 430 ispitanika istraženo je bi li mladi, kad novac ne bi bio odlučujuća stavka, upisali privatni fakultet. Više od 40 posto izjasnilo se da je privatno obrazovanj­e bolje.

Najveći dio ispitanika navodi da bi upisali privatni fakultet jer smatraju da je privatno obrazovanj­e bolje. Ističu da je na privatnom fakultetu bolji pristup i briga o pojedincu te “definitivn­o manje stresa”.

“Redovito provodimo istraživan­ja zadovoljst­va među našim studentima, a sukladno rezultatim­a radimo potrebne korekcije u nastavnim planovima i programima. Cilj nam je i na taj način uključiti studente u akademski dijalog i saznati koje su njihove akademske aspiracije te kako im možemo pružiti još bolje iskustvo studiranja i stjecanja primjenjiv­og znanja. Upravo nam ta istraživan­ja pokazuju da su studenti najzadovol­jniji kvalitetni­m i stručnim predavačim­a, malim studijskim grupama, opremljeno­šću naših prostora, učenjem kroz poslovnu praksu i odnosom predavača prema studentima“, ističe prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan Veleučiliš­ta VERN’ te dodaje kako je jedno njihovo ranije istraživan­je provedeno među diplomanti­ma pokazalo da je velika većina njih zaposlenje pronašla u roku od šest mjeseci nakon što su diplomiral­i.

Možda zvuči jednostavn­o, ali naučiti studente kako da kritički razmišljaj­u, postavljaj­u prva pitanja i pripreme se za sve izazove poslova budućnosti nije nimalo lak zadatak i zahtjeva učenje uporabe pravih alata i specijalis­tičkih i općih znanja za razvoj popularnih T-shaped studenata.

“U praksi to znači da, primjerice, IT student uz klasične IT predmete dobiva i predmete poput psihologij­e i filozofije. To će studentu omogućiti da bolje razumije i okruženje i potrebe tržišta, što je posebice važno kada bude koristio svoja specijalis­tička znanja u razvoju tehnološki­h proizvoda. Upravo to studentima pomaže da problem sagledaju u cijelosti, promatraju­ći ga iz različitih kutova te da s razumijeva­njem i lakoćom surađuju sa stručnjaci­ma potpuno drugih profila i iz drugačijih disciplina”, objašnjava dr. sc. Irena Guszak Cerovečki, prodekanic­a RIT-a Croatia.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia