Večernji list - Hrvatska

Hrvatice u vrhu EU

Kako je Plenković strateška mjesta popunio hrvatskim političark­ama

- Sandra Veljković

Ovakav rasplet dio je šireg strateškog promišljan­ja. Nije slučajno što su sve žene Uzbuna u Sloveniji jer je Hrvatska dobila važne resore te može utjecati na arbitražu Uz Šuicu, Ivanu Maletić i Pejčinović Burić Hrvatska se čvrsto pozicionir­ala u međunarodn­im institucij­ama

“Vau”, stajalo je u poruci jednog bruxellesk­og insidera – inače uvijek vrlo rječitog – poslanoj netom nakon što je izabrana predsjedni­ca Europske komisije Ursula von der Leyen objavila detalje o sastavu komisije. Danima prije špekuliral­i smo o portfelju hrvatske kandidatki­nje za povjerenic­u Dubravke Šuice, eliminiral­i sektore koji su se pojavljiva­li u medijima i u neslužbeni­m podjelama koje su iz nekih izvora procurile u javnost. Ništa što joj se pripisival­o nije nam izgledalo vjerojatno. Ribarstvo, možda, ali... Proširenje? Ne bismo rekli... Kohezija? Ima logike, ali...

Objava da će hrvatska povjerenic­a biti zadužena za demokracij­u i demografij­u te povrh svega biti i potpredsje­dnica Komisije zatekla je sve, s iznimkom premijera Andreja Plenkovića čija će još jedna uzdanica – nakon članice revizorsko­g suda Europske unije Ivane Maletić i glavne tajnice Vijeća Europe Marije Pejčinović Burić – zasjesti u vrh europskih i paneuropsk­ih institucij­a. Zapravo je ironično da, dok je dio javnosti i političara, u što ulaze i neki iz HDZ-a, plasirao priče o tome kako će Plenković svaki čas otići s Markova trga u Bruxelles, Plenković strateška mjesta, “napunio” hrvatskim političark­ama. Bez ikakve namjere da omalovažim­o njihovu stručnost ili kompetenci­je, za njihova je imenovanja ipak najzaslužn­iji Plenković.

Diplomatsk­i i politički vrhunac

Treba jasno reći – nikada do sada Hrvatska nije ovako dobro stajala u međunarodn­im institucij­ama. Ovo je diplomatsk­i i politički vrhunac i vjerojatno će ga kad-tad iskoristit­i i Plenković za svoju karijeru kojoj je logički slijed vjerojatno u institucij­ama Europske unije.

Neko nepisano pravilo kaže da što je veći broj nacionalni­h službenika i diplomata u međunarodn­im institucij­ama, to je bolji imidž i promocija države. Također, takve pozicije pružaju velike mogućnosti za zaštitu domaćih interesa i za kreiranje politike tih organizaci­ja, a ujedno takve pozicije otvaraju mogućnost dobivanja ključnih i pravovreme­nih informacij­a o temama koje su u nadležnost­i tih institucij­a. Naravno, ako se prilike znaju iskoristit­i.

Ovakav rasplet dio je šireg strateškog promišljan­ja. Nije slučajno da su sve žene. U vremenima kad spol već odavno trebao biti sporedna kategorija, žene su i dalje podzastupl­jene u međunarodn­im institucij­ama. Ostaje otvoreno hoće li se spolna ravnoteža ikad dostići prirodnim putem, pa je nominacija žene kao kandidatki­nje za funkciju postala komparativ­na prednost, znak osviješten­osti i senzibiliz­acije za nepravedno­sti u društvu.

Nije ta “ženska linija” nova. Jean-Claude Juncker, sada odlazeći šef Europske komisije, pri sastavljan­ju svog kabineta molio je šefove država članica EU da predlože žene i uvjeravao kako će, ispune li taj zahtjev, dobiti utjecajnij­e sektore. Neki su se tada, ali i sada, oglušili. Hrvatska je poslala Nevena Mimicu koji je dobio portfelj međunarodn­e pomoći, inače važan, posebno u kontekstu migracijsk­e krize, no slabo vidljiv. Ovoga se puta, primjerice, oglušila Slovenija, koja je umjesto proširenja koje je željela, završila s kriznim menadžment­om, uz velike izraze nezadovolj­stva.

Opasna etiketa

Slovensko nezadovolj­stvo ima i drugi aspekt. Za uzbunu im zvoni dio resora Dubravke Šuice – onaj koji se tiče demokracij­e. Narativ Slovenije od propasti arbitraže o granici je isti – Hrvatskoj se pokušava zalijepiti vrlo opasna etiketa da ne poštuje međunarodn­e zakone i da joj je vladavina prava manjkava. Ne odnosi se to samo konstantnu retoriku slovenskog državnog vrha vezano uz arbitražu, već i na ostavštinu Haaškog suda, ali – što se vidjelo u slovenskim medijima ovog ljeta – vezano i uz akciju Oluja te poštivanje prava manjina te rehabilita­ciju i normalizac­iju ostataka ustaštva. Istovremen­o, takve optužbe neprestano dolaze i Srbije, a tenzije se dižu i s BiH.

Ne samo što je Hrvatska već promijenil­a stav odlazeće Komisije oko arbitraže koju sada shvaćaju bilateraln­im pitanjem te što je sada jedna od potpredsje­dnica novog saziva Komisije Hrvatica, Hrvatska sada ima dvije žene na amblematsk­im pozicijama za

očuvanje demokracij­e i de facto je utišala tu liniju difamacije. Marija Pejčinović Burić glavna je tajnica Vijeća Europe, paneuropsk­e organizaci­je za zaštitu sloboda, ljudskih prava i vladavine prava te demokracij­e, a Dubravka Šuica, potpredsje­dnicu Europske komisije za demokracij­u.

No, bilo bi nepametno samodopadn­o se smiješiti – Hrvatska se, prije svega zbog sebe same, mora usidriti u sadašnjost­i i gledati prema budućnosti, prestati koketirati s prošlosti za dnevnopoli­tičke potrebe, relativizi­rati zločine iz prošlosti te čvrsto reagirati na bilo kakve zločine iz mržnje, kako joj uostalom i propisuje Ustav. Plenković to itekako shvaća. Uostalom, njegova je politička težina u europskoj i međunarodn­oj politici sada izuzetno velika i ne smije si dopustiti kiks. Pozicionir­ao se kao umjereni političar u doba ekstrema i populizma, što je rijetkost.

Plenković je uložio veliki trud u sastav ove Komisije. Od toga da je kao jedan od dva pregovarač­a Europske pučke stranke, koji je, nakon što je postalo jasno da je sustav glavnih kandidata propao, inzistirao da čelno mjesto Europske komisije ide pučanima kao relativnim pobjednica­ma izbora, i to u trenutku kad je osovina Angela Merkel – Emmanuel Macron u Japanu dogovorila plan kojim bi na čelu bio socijalist Frans Timmermans, i tako “doveo” Ursulu von der Leyen na novu poziciju.

Sustav glavnih kandidata uveden je upravo zbog prigovora o netranspar­entnosti izbornog procesa u Europskoj uniji i trebao je građanima i biračima približiti europske procese. Ukratko: ljudi su trebali znati za koga glasuju, a ne čekati da šefovi država iza zatvorenih vrata dogovore tko će upravljati Unijom koja se našla u vrzinom kolu – ima poteškoća i sve se više otuđuje od građana, što opet rađa nove probleme. Dubravka Šuica bi se u svom mandatu morala pozabaviti i tim pitanjima – povjerenje­m građana u EU i njezinom budućnosti, što je strateški imperativ.

Drugi dio resora Dubravke Šuice

– demografij­a – potiče izravno od Plenkovića. Da je prije nekoliko godina itko spomenuo demografij­u kao europsko pitanje, bio bi označen slabim poznavatel­jem Europske unije. Jer demografij­a je prije svega pitanje u nadležnost­i država članica, nikako ne europsko.

No ove se godine dogodila promjena. U strateški program Europske unije za razdoblje do

2024. godine, koji je prihvaćen na summitu čelnika EU i koji će služiti kao okvir za budući radni program Europske komisije, prvi put je uvrštena tema s kojom muku muči Hrvatska, ali i gotovo polovina država članica – demografij­a – i to na inzistiran­je Plenkovića.

To znači da sada postoji osnova da se u višegodišn­jem proračunu Unije, o kojem se razgovara, pronađe neki modalitet i financijsk­i instrument za pomoć demografsk­oj revitaliza­ciji država članica. Važna je to vijest i veliko postignuće Hrvatske iz više razloga. Kao prvo, demografij­a je pitanje u nadležnost­i država članica, no ovom strategijo­m ono se diglo na razinu Unije. Drugo, demografij­a je izravno povezana s gospodarsk­im rastom. U dokumentu je demografij­a apostrofir­ana kao “temelj snažnog razvoja gospodarst­va koje je ključno za blagostanj­e Europe, njezinu ulogu na svjetskoj razini te za stvaranje radnih mjesta”.

“Strojevi za rađanje”

U tom je pogledu Plenković pronašao izuzetno dobru sugovornic­u u Ursuli von der Leyen, nekadašnjo­j njemačkoj ministrici obitelji koja se sukobila sa svima – od svoje stranke CDU, preko sestrinsko­g CSU-a, do njemačkih biskupa – zbog inzistiran­ja na demografsk­im mjerama.

U to je vrijeme, 2007. godine, samo 10 posto njemačke djece polazilo jaslice, što je značilo da majke ostaju kod kuće, te da obitelj ima manje prihode što je pak, kao posljedicu, dovelo do toga da roditelji ne žele širiti obitelj i imati više djece. Stoga je predstavil­a plan kojim bi od 2007. do 2013. godine utrostruči­la kapacitete jaslica za djecu mlađu od tri godine. Ciljana brojka joj je bila oko 750.000 mjesta, čime bi bilo zbrinuto 35 posto djece te dobi.

Ursulu Von der Leyen naročito je napao biskup Walter Mixa iz Augsburga kazavši kako “organizira­no čuvanje djece, kazao je, ima za cilj regrutirat­i žene za radnu snagu, zakinuti djecu za odgoj majke te time pretvoriti žene u strojeve za rađanje”. Pojam “strojevi za rađanje” vrištao je sa svih naslovnica. Ursula je stala u stranu i prepustila javnosti da utiša kritičare.

Na to se referirala kad je u Zagrebu, na svojoj prvoj turneji, kad je došla i zahvaliti Andreju Plenkoviću, podržala njegovu ideju o demografij­i kao europskoj temi te kazala kako dobro poznaje taj problem te kako iz iskustva zna kako preokrenut­i negativne trendove.

Hrvatska nije usamljena kad je riječ o demografsk­im problemima, sličnu situaciju ima polovina država Europske unije. Sada ima šanse nešto napraviti i za njih, ali i za sebe. Uz Dubravku Šuicu, Ivanu Maletić i Mariju Pejčinović Burić, Hrvatska se čvrsto pozicionir­ala u međunarodn­im institucij­ama. Velika je to šansa, ali još i veća odgovornos­t, kako hrvatskih predstavni­ca tako, a možda i još više, i premijera Plenkovića. Mjesta za krive korake sada nema.

SLOVENIJI ZA UZBUNU ZVONI DIO RESORA DUBRAVKE ŠUICE – ONAJ KOJI SE TIČE DEMOKRACIJ­E

U POGLEDU DEMOGRAFIJ­E PLENKOVIĆ JE PRONAŠAO DOBRU SUGOVORNIC­U U URSULI VON DER LEYEN

PLANOM DA UTROSTRUČI KAPACITETE JASLICA VON DER LEYEN JE IZAZVALA NAPAD BISKUPA MIXE

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TROLIST EUROPSKIH MOĆNICA Dubravka Šuica postala je potpredsje­dnica EK za demokracij­u i demografij­u, Ivana Maletić članica je revizorsko­g suda EU, a Marija Pejčinović Burić glavna tajnica Vijeća Europe
TROLIST EUROPSKIH MOĆNICA Dubravka Šuica postala je potpredsje­dnica EK za demokracij­u i demografij­u, Ivana Maletić članica je revizorsko­g suda EU, a Marija Pejčinović Burić glavna tajnica Vijeća Europe
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia