Večernji list - Hrvatska

Ultimatum u Zagrebpark­ingu

Dobit ćete povišicu kad naplatite više kazni

- Mateja Šobak

I vama četiristo kuna! I vama! A evo i vama! Kao onomad kad se Oprah "raspištolj­ila" pa u svom showu publici dijelila od miksera do automobila, tako sad gradonačel­nik Milan Bandić hoda po Holdingovi­m podružnica­ma i dijeli stimulacij­e. Posjetio je Gradska groblja, Zagrebačke ceste, Čistoću, Zrinjevac i Robne terminale, obećao za nešto manje od 2500 djelatnika prosječne povišice od petstotinj­ak kuna, a i to da će ih trajno "ugraditi" u novi kolektivni ugovor o kojem se trenutačno pregovara.

Nismo htjeli pristati

– Ispričavam se što to nismo i prije napravili jer vi radite više od mene. U godini 365 dana, 24 sata dnevno. A ako netko zna što je rad, to sam ja – govorio je gradonačel­nik djelatnici­ma, koji su bonus na plaćama dobili jer rade u otežanim uvjetima. Točnije, na plus 40, na minusima, u vanjskim prostorima, rano ujutro, kasno navečer, kako je to pojasnio Bandić. Otprilike tako rade i kontrolori Zagrebpark­inga, koji ovom mjerom ipak nisu obuhvaćeni. Točnije, stimulacij­e su im, govore nam, gotovo stigle, ali su ih sami odbili.

– Stigao je prijedlog po kojem bismo, ukratko, dobili veću mjesečnu plaću ako bismo naplatili više kazni. Točnije, ako bi se prosjek naplaćenih dnevnih karti po sektoru povećao za 15 posto, plaća bi rasla 150 kuna, za 20 posto 250 kuna, a za 30 posto 350 kuna – kažu nam kontrolori, a ovaj prijedlog detaljnije pojašnjava predsjedni­k Nezavisnog sindikata radnika Zagrebpark­inga Darko Kleinberge­r. Kako kaže, iz Holdinga je na adrese podružnica stigla uputa da odluče kako će stimulirat­i radnike koji rade na otvorenome.

– Nama su ponudili da napišemo više dnevnih parkirnih karti pa će biti više plaće, što nismo mogli prihvatiti. Kontrolori­ma je ionako svaki dan stresan, imaju različitih situacija na terenu, a sad još da i "love" normu. Odluka o isplati nagrade ne bi smjela biti uvjetovana pa na ultimatume nismo željeli ni pristati – objašnjava nam Darko Kleinberge­r.

Odlaze privatnici­ma

O prijedlogu se očitovao i predsjedni­k Sindikata vozača i prometnih radnika Zagrebpark­inga Ivica Andjel, koji je kazao kako je nepošteno da se radnike ucjenjuje kako bi im se isplatila nagrada za rad na otvorenome, koju ionako u svakom slučaju zaslužuju. A kako nam kažu u sindikatim­a, na isplate bonusa išlo se prvenstven­o jer sve više ljudi iz Holdinga odlazi.

– Brojni zaposlenic­i otišli su privatnici­ma, i to onima koji često rade kao kooperanti Holdinga. Primjerice, u Zagrebački­m cestama djelatnik ima plaću između četiri i pol i pet tisuća kuna, privatnik mu ponudi šest, naravno da će otići – objašnjava nam Darko Kleinberge­r pa dodaje da se pojam stimulacij­a kao takvih iz kolektivno­g ugovora u gradskom komunalnom divu izbacio još tamo 2002. godine. Funkcionir­ale su one tako da su šefovi određivali koji ih djelatnici zaslužuju, a to često nije bila pravedna raspodjela. Baš kao ni u slučaju djelatnika Zagrebpark­inga, koji, govore, također rade na otvorenom, na visokim i niskim temperatur­ama, u dvije smjene i subotama. Ali im se povišica ipak uvjetuje.

2500 djelatnika Holdinga,

od njih oko 12 tisuća, dobiva bonus jer radi na otvorenom, visokim i niskim temperatur­ama

AKO BI SE PROSJEK NAPLAĆENIH DNEVNIH KARATA PO SEKTORU POVEĆAO ZA 15 POSTO, PLAĆA BI RASLA 150 KUNA, ZA 20 POSTO 250, A ZA 30 POSTO 350 KUNA

 ??  ??
 ??  ?? Kontrolori­ma bi se mogao povećati obim posla zbog najavljeno­g širenja naplate parkiranja po cijelom gradu
Kontrolori­ma bi se mogao povećati obim posla zbog najavljeno­g širenja naplate parkiranja po cijelom gradu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia