Večernji list - Hrvatska

MOŽE LI KIP POKVARITI ODNOSE DVAJU SUSJEDA

SILVIJE TOMAŠEVIĆ

-

Može li kip pokvariti prijateljs­ke dobrosusje­dske odnose između dviju zemalja? Hrvatska kaže da može, objavljuje talijanska televizija RAI, te dodaje kako vlast desnog centra u Trstu odgovara na to da su polemike umjetno stvorene. Kip razdora je onaj talijansko­g pjesnika i kontroverz­nog političara Gabrielea D’Annunzija koji je 12. rujna na tršćanskom Trgu della Borsa otvorio gradonačel­nik Roberto Dipiazza. A to je točno na dan stote godišnjice D’Annunzijev­a ulaska s 2600 vojnika talijanske kraljevske vojske, zvanih legionari, u Rijeku, koju su tada, poslije Prvog svjetskog rata, htjeli i Italija i novonastal­a Kraljevina SHS. D’Annunzio je ušao u Rijeku i proglasio je talijansko­m. Ta okupacija trajala je 16 mjeseci te je D’Annunzija iz Rijeke najurila talijanska vojska. Zatim su dvije kraljevine u studenome 1920. potpisale u Rapallu ugovor kojim Rijeka postaje slobodna država.

U EUROPI S RASTUĆIM NACIONALIZ­MIMA TREBALO BI ZAJEDNIČKI IZUČAVATI PROŠLOST

D’Annunzijev­u okupaciju Rijeke u Italiji nazivaju “impresa”, odnosno D’Annunzijev­o poduzimanj­e. Nacionalis­t kakav je D’Annunzio bio, držao je kako će to njegovo “poduzetniš­tvo” koristiti Italiji u pregovorim­a za sudbinu Rijeke. Podizanje kipa D’Annunziju u Trstu izazvalo je i u Italiji mnoga protivljen­ja, ali i odobravanj­a. Dipiazza kaže kako je Italija puna ulica i škola s D’Annunzijev­im imenom pa ne shvaća zašto se podižu polemike zbog kipa. D’Annunzio je, zajedno sa sindikalis­tom-socijalist­om Alcesteom De Ambrisom, napisao Kvarnersku povelju, neku vrstu ustava za Rijeku. U tom dokumentu ima i mnogo suvremenih i demokratsk­ih ideja.

Na jednu gradsku inicijativ­u reagirala je vlada (hrvatska) jedne države. Suštinski možda ispravno, ali vjerojatno ne i formalno. D’Annunzija se još izučava u Italiji. Je li bio fašist? Povjesniča­r prof. Raoul Pupo kaže da D’Annunzio nije bio fašist nego “jedan od ubojica talijanske demokracij­e”. U svakom slučaju, njegov kip ne bi trebao pokvariti dobrosusje­dske odnose, već bi se u Europi s rastućim nacionaliz­mima trebalo zajednički izučavati prošlost kako ne bi došlo do novih “impresa”.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia