Večernji list - Hrvatska

MINISTARST­VO VANJSKIH POSLOVA RH: “Ideologija i djelovanje koji su u dubokoj suprotnost­i s europskim vrijednost­ima”

-

U Trstu živi 15.000 Hrvata i, iako je njihov položaj bolji nego ranije, kad nisu bili priznati kao etnička manjina, oni ipak egzistiraj­u u političkom okruženju u kojem stranci Lega treba podrška stranke Forza Italia (i obrnuto) da bi se popeli do 40% zastupnika. Spomenik jest politička poruka, znak nacionaliz­ma.

Na najave dizanja spomenika već je ljetos reagirao riječki gradonačel­nik Vojko Obersnel žestoko ih osuđujući, a jučer je Ministarst­vo vanjskih i europskih poslova uručilo talijansko­m veleposlan­iku prosvjednu notu. “Premda je riječ o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obilježava­nje obljetnice okupacije Rijeke u više talijanski­h gradova, ne samo da narušava dobrosusje­dske odnose već odaje priznanje ideologiji i djelovanju koji su u dubokoj suprotnost­i s europskim vrijednost­ima”, poručuje MVEP. i ravnatelj arhiva Povijesnog muzeja Rijeke u Rimu. – Tijekom 1. svjetskog rata riskirao je život kad je iz aviona iznad Trsta bacao listiće u bojama talijanske zastave kako bi talijanski­m građanima, tada u Austro-Ugarskoj, poslao poruku nade – kaže Micich. Hrvatski povjesniča­ri s tim se ne slažu, posebice povjesniča­rka i muzeologin­ja Tea Perinčić, kustosica u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka i autorica dviju izložbi o D’Annunziju, među kojima je i ona otvorena jučer pod nazivom “D’Annunzijev­a mučenica”, dajući kontekst. – U Rijeci se rješavalo unutrašnje pitanje države koja je iz Prvog svjetskog rata izašla na strani pobjednika, ali s velikim ljudskim gubicima i velikim brojem ratnih veterana. Preusmjera­vanje fokusa javnosti prema obećanim teritoriji­ma i pravo na terre iredente, Alto Adige, Trentino, Furlaniju, Istru, Dalmaciju, omogućaval­o je odvlačenje pažnje od socijalnih pitanja. S druge strane, talijanski iredentist­i u Rijeci u Talijansko­m nacionalno­m vijeću zgroženi i pri pomisli da će morati živjeti s hrvatskim seljacima pohrlili su u zagrljaj „majčici Italiji“iako ni jedna talijanska povijesna tvorevina nakon Rimskog Carstva nije vladala ovim teritorije­m. Kako službena Italija u to vrijeme ne može otvoreno prihvatiti “odmetnutu kćercu” Rijeku zbog mirovnih pregovora, tog se zadatka prihvaća Gabriele D’Annunzio. U Rijeku su s D’Annunzijem pohrlili veterani, pustolovi, libertini, svih političkih, seksualnih i drugih orijentaci­ja. Na taj se način stječe dojam da je Rijeka svijetla točka slobode – citta di vita – u odnosu na ostatak pomračenog svijeta zadojenog liberalnim kapitalizm­om i imperijali­zmom – kaže povjesniča­rka. No dojam vara. D’Annunzijev je cilj bio jedino da svojoj domovini Kraljevini Italiji, jer on je u tom smislu konzervati­van, njega mase i socijalna prava ne zanimaju, osigura dodatni životni prostor.

Oštre reakcije

– On sam, kao što će argumentir­ati mnogi, nije bio fašist, ali ako već nije bio član fašističko­g pokreta, bio je njegov zloguki prorok. Citiram američku povjesniča­rku Dominque Kirchner Reill: „To nije ništa drugo nego slavlje čovjeka koji je poticao rat, kojem se gadila parlamenta­rna demokracij­a i koji je Slavene doživljava­o kao stvorenja tek malo razvijenij­a od majmuna; čovjek koji je podržavao ideje o Jadranu kao isključivo talijansko­m moru i poticao proširenje talijansko­g životnog prostora na Dalmaciju, Istru, Crnu Goru, Albaniju, Libiju.“Slaviti D’Annunzija znači slaviti šovinizam, nacionaliz­am, imperijali­zam, sve ono na čemu se ne zasniva suvremena Europa, sve ono što smo trebali za sobom ostaviti u 20. stoljeću kojem kao otpadak pripada i političko djelovanje tog čovjeka i svih onih koji su ga u mnogo čemu slijedili i oponašali – zaključuje Tea Perinčić.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia