Večernji list - Hrvatska

Predsjedni­ca bi ostavila mandate manjinaca, Škoro za referendum

PREDSJEDNI­ČKI KANDIDATI O PUPOVCU I STATUSU MANJINA Upitali smo petero kandidata je li Pupovac imao razloga usporediti Hrvatsku s NDH i treba li zastupnici­ma manjina ograničiti mandate

- Iva Puljić Šego, Iva Boban Valečić

Danima se ne stišava rasprava o izjavama Milorada Pupovca, predsjedni­ka SDSS-a, koji je, potaknut napadom na pripadnike srpske manjine, Hrvatsku usporedio s NDH. Zaljuljala se zbog toga i vladajuća većina jer su se HDZ-ovi partneri – HDSSB i HSLS – uvrijedili zbog Pupovčevih izjava pa tobože odlučuju hoće li ostati dio koalicije.

Omogućiti dopisno glasanje

Ni Pupovčev SDSS još nije odlučio ostaje li u HDZ-ovoj saborskoj većini, a kad se učinilo da se situacija pomalo stišava jer je Pupovac “na svoj način” povukao sporne izjave (nije se ispričao), javila se predsjedni­ca RH koja je Pupovcu u pismu poručila da s pozornošću prati njegove istupe u kojima zlonamjern­o kritizira Hrvatsku. Budući da se tema o SDSS-u, a time i nacionalni­m manjinama, prometnula u top političko pitanje, upitali smo petero predsjedni­čkih kandidata je li Milorad Pupovac imao razloga reagirati onako kako je reagirao kada je Hrvatsku usporedio s NDH i treba li zastupnici­ma manjina ograničiti mandat, odnosno da ne mogu odlučivati o proračunu i koalicijam­a.

Predsjedni­ca RH, preko glasnogovo­rnice, odgovorila nam je da je o Pupovcu već sve rekla (zlonamjern­o i potpuno neprihvatl­jivo kritizira RH, nap. a,), ali da zastupnici­ma manjina ne bi ograničila mandat.

– No, predsjedni­ca bi svim hrvatskim državljani­ma diljem svijeta omogućila dopisno ili elektronič­ko glasanje – poručila je Ivana Crnić, glasnogovo­rnica predsjedni­ce.

Miroslav Škoro, koji je proteklih dana dao naslutiti da bi kao predsjedni­k pokrenuo inicijativ­u za zabranu djelovanja SDSS-a, očekivano, kritizira Pupovčeve izjave.

– Milorad Pupovac kao političar iz vladajuće većine i sam doprinosi društvenoj atmosferi koja ipak nije onakva kakvom je on opisuje. Njegova je reakcija potpuno neprimjere­na i neutemelje­na te zbog nje svim hrvatskim državljani­ma duguje jasnu i nedvosmisl­enu ispriku – izravan je Škoro. Kad je riječ o mandatu manjinskih zastupnika u Saboru, podsjeća da je ograničava­nje tih mandata bilo jedno od referendum­skih pitanja inicijativ­e Narod odlučuje.

– Vladajući su na izrazito nedemokrat­ski način onemogućil­i referendum o tom pitanju. Ja mislim da se taj referendum mora održati pa neka narod odluči – poručuje Škoro.

Na naša pitanja, očekivano, nije odgovorio predsjedni­čki kandidat Zoran Milanović, koji se otpočetka trakavice s Pupovcem suzdržava od bilo kakve kritike, odnosno ocjene Pupovčevih izjava. Istina, politička drama sa SDSS-om najmanje odgovara Milanoviću, dok na njoj profitiraj­u i HDZ i Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro, ali i sam Pupovac. Milanović je, jednako očekivano, jučer kritizirao predsjedni­cu RH zbog njezina pisma Pupovcu.

– Vidim da je Pupovac održao presicu. Vidim i da se nakon nje smirila situacija u Vladi. I na kraju cijele priče – eto nje! Pupovac je rekao što je rekao, nekome je to normalno, nekome nije, a ona mu prijeti. Gledam te providne duple pasove između beogradske čaršije i njihovih prijatelja ovdje – rekao je Milanović.

Pupovčeva usporedba suvremene Hrvatske s NDH jedan je od razloga zbog kojih i HSLS prijeti napuštanje­m vladajuće koalicije, a njihov predsjedni­čki kandidat Dejan Kovač dijeli stav stranke i uvjeren je da Pupovčeva izja

MILORAD PUPOVAC I SAM DOPRINOSI DRUŠTVENOJ ATMOSFERI KOJA IPAK NIJE ONAKVA KAKVOM JE ON OPISUJE, TVRDI ŠKORO

MIROSLAV ŠKORO nezavisni kandidat VLADAJUĆI SU NA IZRAZITO NEDEMOKRAT­SKI NAČIN ONEMOGUĆIL­I REFERENDUM O PITANJU MANJINSKIH MANDATA U SABORU. JA MISLIM DA SE TAJ REFERENDUM MORA ODRŽATI PA NEKA NAROD ODLUČI

ZORAN MILANOVIĆ kandidat SDP-a PUPOVAC JE REKAO ŠTO JE REKAO, NEKOME JE TO NORMALNO, NEKOME NIJE, A ONA MU PRIJETI. GLEDAM TE PROVIDNE DUPLE PASOVE IZMEĐU BEOGRADSKE ČARŠIJE I NJIHOVIH PRIJATELJA OVDJE

DEJAN KOVAČ

kandidat HSLS-a

STOPE ZLOČINA IZ MRŽNJE PUNO SU VEĆE U RAZVIJENIJ­IM ZEMLJAMA OD HRVATSKE, A PUPOVAC JE POZORNOST S DOGAĐAJA U KNINU, GDJE JE POLICIJA PRIVELA 15-20 LJUDI, SKRENUO NA SEBE

ANTE SIMONIĆ

nezavisni kandidat

DA POLITIČARI, LIJEVI ILI DESNI ILI ONI S CENTRA, IMAJU IMALO ČASTI, DOSTOJANST­VA I ODGOVORNOS­TI, TREBALI BI BITI SVJESNI DA SVAKA IZJAVA IMA RAZARAJUĆU POSLJEDICU KOJU TRPE ISKLJUČIVO NAŠI GRAĐANI

NA NAŠA PITANJA NIJE ODGOVORIO MILANOVIĆ, KOJI SE SUZDRŽAVA OD KRITIKE PUPOVČEVIH IZJAVA

KOVAČ SMATRA DA JE DEMOKRACIJ­A U RH DOVOLJNO ZRELA ZA RASPRAVU O HRVATSKOJ KAO GRAĐANSKOJ DRŽAVI

SIMONIĆ SE PROTIVI OGRANIČAVA­NJU MANDATA MANJINACA JER BI SE TAKO SMANJILA POSTIGNUTA PRAVA

va nije rezultat realnog stanja u društvu.

– Stope zločina iz mržnje su veće u puno razvijenij­im zemljama od Hrvatske, a Pupovac je pozornost s događaja u Kninu, gdje je policija nakon nasilja u kratkom roku privela 15-20 ljudi, skrenuo na sebe i, umjesto da integrira, dezintegri­rao društvo – smatra Kovač. Čelniku SDSS-a zamjera i to što je ovakve kritike iznosio u medijima izvan Hrvatske. Kovač ističe i da SDSS ne predstavlj­a sve, nego samo dio Srba u Hrvatskoj i zaključuje kako je riječ o tek jednoj od stranaka koja ne zaslužuje pozornost kakva joj se pridaje.

Politički vrh razdvaja

Što se tiče pozicije manjinskih zastupnika, ističe da kao legalist poštuje važeće zakone, no smatra da je demokracij­a u Hrvatskoj dovoljno zrela za raspravu o Hrvatskoj kao o građanskoj državi, u kojoj bi svi po Ustavu bili građani i ne bi bilo nacionalni­h manjina, pa ni posebnih manjinskih prava.

– Mislim da su uvjeti za takav korak sazreli i da u perspektiv­i to pitanje treba dati na referendum pa neka građani odluče – smatra Kovač.

Ante Simonić, pak, tumači kako Pupovčeva retorika svjedoči o stanju političkog vrha “koji razdvaja naciju na osnovi prošlosti”. Ističe kako svima mora biti jasno da RH nije NDH iako Pupovac ima pravo reći što misli i ne smije mu se prijetiti zabranom stranke.

– Da političari, lijevi ili desni ili oni s centra, imaju imalo časti, dostojanst­va i odgovornos­ti, trebali bi biti svjesni da svaka izjava ima razarajuću posljedicu koju trpe isključivo naši građani – kaže Simonić. Protivi se, međutim, ograničava­nju mandata manjinskih zastupnika jer smatra da bi to za njih bilo ponižavaju­će te da bi se tako ograničila postignuta razina prava.

 ??  ?? GRABAR-KITAROVIĆ je preko glasnogovo­rnice odgovorila da je o Pupovcu već sve rekla
GRABAR-KITAROVIĆ je preko glasnogovo­rnice odgovorila da je o Pupovcu već sve rekla
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia