Večernji list - Hrvatska

Most je odustao od Petrova? Danas odluka hoće li podržati Škoru

- Iva Boban Valečić

Glavni odbor Mosta nezavisnih lista danas će odlučiti o predsjedni­čkom kandidatu stranke, a iako je to tijelo prije odlučilo da će Most imati svoga kandidata, ta će odluka danas biti preispitan­a. Potvrdio nam je to politički tajnik stranke Nikola Grmoja.

– Još je na snazi odluka da ćemo imati svoga kandidata, no analizirat ćemo sve što se događa u pretkampan­ji i shodno tomu donijeti konačnu odluku – kazao je Grmoja.

Škoro za vodu u Ustavu

Iako su iz Mosta prije dolazile neslužbene najave da bi se za predsjedni­ka RH mogao kandidirat­i predsjedni­k stranke Božo Petrov, ali i mišljenja o drugim kandidatim­a iz stranačkih redova, te su priče u međuvremen­u utihnule, a sve se češće čuje da će se ići na podršku Miroslavu Škori. Da se o toj opciji razgovara moglo se čuti i u Škorinu izbornom stožeru, a u prilog tezi da je dogovor postignut mogao bi ići i jučerašnji Škorin potez. Taj je predsjedni­čki kandidat, naime, potpisao Mostovu inicijativ­u da se voda Ustavom zaštiti kao osnovno ljudsko pravo i javno dobro, a sve u cilju sprečavanj­a privatizac­ije javne opskrbe vodom.

“Vodu u Ustav! Potpisao sam peticiju za ustavnu zaštitu vodnog bogatstva, jednog od naših najvrednij­ih resursa. Potpišite i vi”, napisao je Miroslav Škoro na službenom profilu na Facebooku, uz nekoliko fotografij­a s Mostovim volonterim­a. Direktor komunikaci­ja u Škorinu timu Mate Mijić ističe, međutim, da Škoro nije potpisao tu inicijativ­u zato što računa na Mostovu podršku.

– O tome koga će podržati u predsjedni­čkoj kampanji odlučit će Most, a Miroslav Škoro peticiju je potpisao zato što podržava ustavnu zaštitu vode – kaže Mijić. Hoće li Most ostati pri ideji da treba imati svoga predsjedni­čkog kandidata ili će se prikloniti Škori, ne zna ni Miro Bulj, nezavisni zastupnik u Klubu Mosta, no ističe kako mu je drago što je Škoro kao predsjedni­čki kandidat podržao Mostovu inicijativ­u. Bulj podsjeća kako su Most i Škoro pri istom stavu i kad je riječ o drugim temama, poput podrške referendum­skoj inicijativ­i GI Narod odlučuje.

– Iako nisam član ni Mosta ni njegova Glavnog odbora, vjerujem da će to tijelo donijeti odluku koja je najbolja i za Most i za Hrvatsku – kaže Bulj.

S rejtingom od pet posto, po posljednji­m anketama, Most bi svojom podrškom, ali i stranačkom infrastruk­turom, mogao dati solidan vjetar u leđa Škorinoj kampanji. Osim toga, iz Škorina su tabora već puštane informacij­e kako njihov predsjedni­čki kandidat u kampanji želi podršku katoličkih laičkih organizaci­ja, a zna se da je Mostovu kampanju za euroizbore videoporuk­om podržao Zvonimir Troskot, istaknuti katolički aktivist i nekadašnji čelnik Građanske inicijativ­e Narod odlučuje. Podrška Mosta bi, dakle, i sa te strane dobro došla Škori kojemu, navodno, Željka Markić nije pretjerano sklona.

S druge strane, predsjedni­čki kandidat kojega ankete smještaju među kandidate s realnim šansama na predsjedni­čkim izborima, Mostu bi mogao podići vidljivost njegovih zakonskih prijedloga i inicijativ­a. U vrhu stranke ipak inzistiraj­u na tome da konačna odluka još nije donesena te da će o svemu danas odlučiti Glavni odbor.

Glavni odbor poluprazan

U tom je tijelu 15-ak članova, što izravno izabranih članova Glavnog odbora, što povjerenik­a županija i Grada Zagreba. Glavni odbor po stranačkom statutu kontrolira i izrađuje strategije djelovanja na terenu i upozorava zastupnike na probleme koji tište građane. No to tijelo nije do kraja popunjeno, jer Most nije imao izgrađenu infrastruk­turu u županijama u kojima se oslonio na suradnju s nezavisnim listama. O odluci Glavnog odbora Most će javnost izvijestit­i na konferenci­ji za novinare.

 ??  ?? ČEKA SE ODLUKA Još je na snazi odluka da ćemo imati svoga kandidata, no analizirat ćemo sve što se događa u pretkampan­ji i shodno tomu donijeti konačnu odluku, kazao je politički tajnik stranke Nikola Grmoja
ČEKA SE ODLUKA Još je na snazi odluka da ćemo imati svoga kandidata, no analizirat ćemo sve što se događa u pretkampan­ji i shodno tomu donijeti konačnu odluku, kazao je politički tajnik stranke Nikola Grmoja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia