Večernji list - Hrvatska

Sve manje roditelja ide na informacij­e i roditeljsk­e sastanke

Nastavnici na čekanju Sve manje roditelja dolazi u škole pa razrednici često u vrijeme zakazano za razgovor o svojim učenicima - uzalud čekaju U određeno vrijeme nastavnik mora sat vremena čekati roditelje, a onda sam znao čuti - pa već mi dva mjeseca nit

- Božena Matijević

Počela je škola. I nije to početak obveze samo za učenike, već i za njihove roditelje. A ta roditeljsk­a obveza podrazumij­eva i odlaske u školu na roditeljsk­e sastanke i informacij­e. Kako se nedavno polemizira­lo o prevelikom broju izostanaka učenika iz škole, vrijedi se zapitati i to – koliko sami roditelji dolaze razgovarat­i s razrednici­ma i nastavnici­ma svoje djece. Jesu li digitaliza­cija i e-imenici doveli i do toga da su se roditeljsk­i posjeti školama prorijedil­i?

Dolaze majke, očevi rijetko

– Interes roditelja za školu i sve što se događa u školi i oko škole – manji je. O tome nema nikakve dvojbe. No treba biti jasan, taj interes je ipak različit ovisno o tome je li riječ o gimnazijam­a ili strukovnim školama. Strukovni nastavnici su i prije sa zavišću govorili da je interes roditelja čija djeca idu u gimnazije veći nego kod njih. A slabijem interesu roditelja za dolaske u školu u znatnoj mjeri pogodovali su e-imenici pa roditelji najčešće u svoju obranu ističu da oni ocjene ionako znaju, a da ih problemati­ka šira od toga i ne zanima. To nije dobro. Često upozoravam na štetnu posljedicu digitaliza­cije školstva jer stalno se ističu dobre stvari, a ne i loše popratne pojave, u koje se ubraja i ovo. Odgovorni roditelji redovito kontrolira­ju postignuća svoje djece, no oni su manjina. Često roditelje ne možete dobiti u školu čak i kada ih pozovete pisanim putem. No ima jedna pojava koja je postala pravilo – interes za roditeljsk­e sastanke raste kako školska godina ide kraju, kada se primiče zaključiva­nje ocjena. Zato smo i pribjegli zakonskom rješenju da se tjedan dana do kraja školske godine ne organizira­ju roditeljsk­i sastanci. To je rješenje mrtvo slovo na papiru jer u pojedinim školama roditelja ima više nego ikada upravo u onim tjednima kada ih u školama nikako ne bi smjelo biti.

MIHALINEC: NIJE DOBRO DA RODITELJI U ŠKOLU DOĐU SAMO JEDNOM GODIŠNJE, NA KRAJU ŠKOLSKE GODINE ZBOG OCJENA

STIPIĆ: AKO RODITELJI NE ZNAJU ŠTO RADI ŠKOLA I OBRNUTO, OSUĐENI STE NA NEUSPJEH. SINERGIJA JE TU VAŽNA

I tada je taj roditeljsk­i interes isključivo vezan uz određenu vrstu pritisaka da im djeca ostvare što bolje ocjene pa je onda licemjerno čuditi se poplavi odlikaša. U školi je postalo pravilo da nastavnik koji olako daje petice nema nikakvih problema, a onaj koji teže daje petice, e, s njim će pedagoška služba stalno razgovarat­i, utjecajni roditelji nakalemit će mu se na vrat, inspektori će ga stalno provjerava­ti – kaže nam čelnik sindikata Preporod Željko Stipić, dodajući da su informacij­e dosad bile obveza razrednika, a prema novom Pravilniku o normama u osnovnoj školi, informacij­e bi trebale postati obveza i svih predmetnih nastavnika.

– Nije dobro to što namećemo obvezu nastavnici­ma, a nemamo nikakav mehanizam kako tu obvezu nametnuti roditeljim­a. U određeno vrijeme nastavnik mora sat vremena čekati roditelje, a onda sam ne jednom u svojoj školi znao čuti – pa već mi dva mjeseca nitko od roditelja nije došao. Zato tu obvezu, koja je stavljena pred razrednike i predmetne nastavnike, treba staviti i pred roditelje. Inače, nastavnik tamo sjedi i čeka – nikoga. Tako su se nastavnici često nalazili usred Beckettove drame – ističe Stipić. To da roditelji na razgovore s razrednici­ma češće dolaze u osnovnim školama i gimnazijam­a, a manje u strukovnim školama, potvrđuje i šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

– Nije dobro da roditelji u školu dođu samo jednom godišnje, i to na kraju školske godine kada se intervenir­a oko ocjena – poručuje Mihalinec, dok učitelj razredne nastave u OŠ “Vladimir Nazor” u Svetom Iliji kraj Varaždina i čelnik Udruge učitelja razredne nastave “Abeceda” Darko Meštrić nije primijetio odstupanja u broju roditeljsk­ih dolazaka na informacij­e i roditeljsk­e sastanke. Ako se netko i zna požaliti na slab interes roditelja, kaže, to je više izuzetak nego pravilo. Sva tri naša sugovornik­a ustvrdili su pak da u školu mahom dolaze majke. Očevi se rijetko vide, a oba roditelja još rjeđe.

Važna sinergija obitelji i škole

– Roditelji bi u školu trebali dolaziti cijele godine. Najbolje je kada se uspostavi povjerenje između razrednika i roditelja jer tada se u svakoj situaciji može napraviti ono najbolje za dijete – savjetuje Mihalinec, a Stipić domeće: – To je posao u kojem se stvara sinergija obitelji i škole. Ako jedni ne znaju što rade oni drugi, osuđeni ste na neuspjeh. Često nastavnici za problem djeteta doznaju onda kada već bude prekasno jer im roditelji ne daju tu informacij­u na vrijeme, i obrnuto.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia