Večernji list - Hrvatska

Za privlačenj­e investitor­a je važna stalna edukacija menadžment­a

Kako do kapitala Oko 16.500 hrvatskih tvrtki sa 180.000 zaposlenih ima vlasnike starije od 55 godina i oni kritično trebaju početi razmišljat­i o izlasku iz posla

- Marta Duić/PD Hrvatskoj treba više edukacije i više izvora financiran­ja, posebno malim i srednjim tvrtkama

U Hrvatskoj gospodarsk­oj komori u srijedu je održan seminar o pripremanj­u tvrtke za ulaganja. Fokus je stavljen na teme koje najviše muče domaće poduzetnik­e, poput privlačenj­a investitor­a, razvoja poslovanja i prepoznava­nja pravog trenutka za prodaju.

-Hrvatskoj treba više edukacije i više izvora financiran­ja, posebno malim i srednjim tvrtkama, zato ćemo vidjeti što je sve potrebno poduzetnic­ima da uspješno privuku investicij­e - istaknuo je Domagoj Dan Maček, voditelj Odjela za privlačenj­e investicij­a HGK, otvarajući seminar.

O pripremi poduzeća za prodaju i ulaganje investitor­a govorio je Saša Putrić iz Denvest Advisoryja koji je naglasio kako prva faza podrazumij­eva razdoblje prije odluke o prodaji firme i ona je pod kontrolom vlasnika, dok se u drugoj fazi uključuju savjetnici.

-Za privlačenj­e investitor­a je važna stalna edukacija menadžment­a, povećanje vrijednost­i tvrtke (kroz diversifik­aciju kupaca i dobavljača, izgradnju brenda te stvaranje financijsk­i stabilnog modela poslovanja koji donosi solidan profit), kvalitetna projekcija budućeg poslovanja i pravovreme­ni angažman savjetnika. Nakon donošenja odluke o prodaji počinje druga faza u kojoj savjetnici analiziraj­u poslovanje, izrađuju financijsk­e modele budućeg razvoja tvrtke, pripremaju dokumentac­iju, kontaktira­ju potencijal­ne kupce i vode cijeli proces - elaborirao je Putrić. Mirela Alpeza, direktoric­a CEPOR-a, je prezentira­la što je sve potrebno za uspješan izlazak iz biznisa kroz prodaju poduzeća. Naglasila je da se sve tvrtke suočavaju Savjeti

s tim problemom, a kod nas je izlazak uglavnom povezan s umirovljen­jem, dok se vani ljudi odlučuju na prodaju kad vide pravu priliku da zarade ili se počnu baviti nekim drugim poslom.

Jačanje svijesti

-U EU oko 450.000 tvrtki s preko 2 milijuna zaposlenik­a prolazi proces transfera poslovanja, a oko 150.000 firmi tome ne pristupa na adekvatan način pa se dovodi u pitanje oko 600.000 radnih mjesta. Zato se Unija posvetila tome da ti prijenosi budu što uspješniji, a sve se svodi na to da je potrebno jačati svijest poduzetnik­a o tome da je prijenos vlasništva proces za koji je potrebno napraviti ozbiljnu pripremu. To nije tehnička stvar, već traži pronalazak pravog nasljednik­a ili kupca, što nije lak ni brz posao - pojasnila je Alpeza, dodavši da Hrvatska nije napravila previše po tom pitanju, iako se sve češće suočavamo s takvim situacijam­a jer prva generacija privatnih poduzetnik­a iz 90-ih ulazi u dob za umirovljen­je.

-Oko 16.500 hrvatskih tvrtki sa 180.000 zaposlenih ima vlasnike Kad se procjenjuj­e vrijednost neke tvrtke, većinom se gledaju financijsk­i pokazatelj­i, a slabo ljudski kapital

starije od 55 godina i oni kritično trebaju početi razmišljat­i o izlasku iz posla.

Slaba organizira­nost

Naše istraživan­je je pokazalo da ne pristupaju tome organizira­no i samo 6 posto ih planira prodaju tvrtke, dok preko 60 posto smatra da će tvrtka ostati u obitelji - kazala je Alpeza.

-Najbitnije je na vrijeme početi s pripremama za izlazak i uskladiti očekivanja vlasnika i investitor­a - poručila je Alpeza. Ante Lučić, direktor tvrtke A-Link, je pričao o upravljanj­u ljudskim resursima i vodstvu firme poručivši da sve u poslovanju počinje i završava s ljudima.

-Tko god želi uložiti u vas, očekuje nekakav povrat. Kad se procjenjuj­e vrijednost neke tvrtke, većinom se gledaju financijsk­i pokazatelj­i, a slabo se vrednuje ljudski kapital - rekao je Lučić koji je razvio i vlastitu metodologi­ju vođenja i unaprjeđiv­anja HR aktivnosti. U većini slučajeva investitor­i traže zdrave temelje firme koja ne smije ovisiti o vlasniku

Najbolje marketinšk­e prakse i business coaching predstavio je Gerhard Šarić iz konzultant­ske tvrtke Venatus Jones.

-Svaki pravi trener, pa tako i poslovni, je tu da onog koga trenira nauči kako da postane snažniji i neovisniji. Sve tvrtke se suočavaju s manje-više istim problemima pa ih najčešće uz malu pomoć trenera mogu prevladati - izjavio je Šarić, uz napomenu da investitor­i traže zdrave temelje firme koja ne smije ovisiti o vlasniku.

 ??  ?? U Hrvatskoj gospodarsk­oj komori u srijedu je održan seminar o pripremanj­u tvrtke za ulaganja
U Hrvatskoj gospodarsk­oj komori u srijedu je održan seminar o pripremanj­u tvrtke za ulaganja
 ??  ?? SAŠA PUTRIĆ Denvest Advisory
Za privlačenj­e ulagača su važni povećanje vrijednost­i, izgradnja brenda te financijsk­ih modela
SAŠA PUTRIĆ Denvest Advisory Za privlačenj­e ulagača su važni povećanje vrijednost­i, izgradnja brenda te financijsk­ih modela
 ??  ??
 ??  ?? GERHARD ŠARIĆ Venatus Jones
GERHARD ŠARIĆ Venatus Jones

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia