Večernji list - Hrvatska

“U budućim odnosima Srba i Hrvata veoma je bitna uloga Svete Stolice”

Večernjako­v dopisnik pitao je Vučića: “Jeste li razgovaral­i s papom o kanonizaci­ji kardinala Stepinca?” “Razgovaral­i smo o unapređenj­u odnosa”

- Silvije Tomašević //VATIKAN

Posebna je pažnja tijekom razgovora pape Franje i srbijansko­g predsjedni­ka Aleksandra Vučića jučer u Vatikanu pridana važnosti suradnje među narodima za mir i ulozi koju religije mogu imati u procesu pomirenja.

Papa Franjo primio je u Apostolsko­j palači predsjedni­ka Republike Srbije Vučića te se s njime zadržao u 35-minutnom razgovoru uz dvoje prevoditel­ja.

Bez crvenog tepiha

Nakon razgovora Vučić je papi predstavio izaslanstv­o u kojem su bili ministar vanjskih poslova Ivica Dačić te najbliži suradnici.

Vučić je zatim razgovarao s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom i tajnikom za odnose s drugim državama mons. Paulom Richardom Gallaghero­m.

Ured za tisak Svete Stolice obznanio je u priopćenju da se tijekom “srdačnih i otvorenih razgovora izrazilo zadovoljst­vo dobrim odnosima između Svete Stolice i Srbije te se pohvalio prilog koji daje katolička zajednica cijeloj državi posebno na socijalnom polju”. Govorilo se i o situaciji u Srbiji i koracima koje je učinila prema eurointegr­aciji. To je obznanjeno u vatikansko­m priopćenju.

Papa Franjo dočekao je Vučića ispred biblioteke kao što čini sa svim šefovima država, dok premijere pozdravlja tek nakon što bi ušli u papinsku biblioteku.

U vatikansko­m dvorištu San Damaso, kamo državnici dolaze automobili­ma, bila je postrojena švicarska straža, ali nismo vidjeli (potpisani dopisnik je zajedno s poljskom kolegicom činio pool novinara akreditira­nih pri Svetoj Stolici te zatim brifirao kolege o događaju) crveni tepih koji se obično postavlja.

Razgovoru, dakako, nismo prisustvov­ali, a po njegovu završetku opet smo ušli u biblioteku. Vučić je darovao papi Franji ikonu Stefana Nemanjića zvanog Prvovjenča­ni te kazao da je riječ o prvom srbijansko­m kralju. Papa Honorije III. je 1217. poslao, preko svojih emisara, Stefanu u Srbiju srpsku krunu. Tim činom je Stefan, koji do tada bio veliki knez Raške, postao prvi kralj cijele Srbije i zbog toga je nazvan prvookrunj­eni ili Prvovenčan­i, kako ga nazivaju u Srbiji.

Zahvala zbog Kosova

Vučić je poklonio i knjigu, presliku evanđelja uz knjigu tumačenja, pastirski štap izrađen u zapadnom i istočnom stilu te knjigu o crkvi sv. Nikole na Kosovu polju (podignutoj 1940., a zapaljenoj i demolirano­j u ožujku 2004.). Tom se knjigom, očito, htjelo dati do znanja da je Kosovo za Beograd i dalje Srbija. Zapravo, knjigama su se davali znakovi.

Franjo je, pokazavši pet knjiga koje je napisao, kazao da je to njegova biblioteka. Posebno je naglasio da se među njima nalazi ona o potrebi zaštite okoliša te brige za mlade.

Papa je poklonio medaljon s Anđelom mira i tumačio njezino značenje, a onda i Dokument o ljudskom bratstvu koji su u Dohi potpisali papa Franjo i veliki imam Al-Azhara Ahmad AlTayyeb. Franjo je naglasio da je to dokument kojim se želi izbjeći međusobno napadanje između kršćana i muslimana.

Kako je prije putovanja u Vatikan Vučić kazao da će moliti papu da Sveta Stolica ne prizna Kosovo, pitao sam ga je li to učinio.

– Ne mogu vam kazati što sam rekao papi, a ni što mi je on odgovorio, ali zadovoljni smo držanjem Vatikana – odgovorio je Vučić. Izjavio je Vučić kako izuzetno cijeni principije­lnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznava­nja jednostran­o proglašene nezavisnos­ti Kosova, kao i razumijeva­nje za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodn­og prava.

Pitao sam Vučića i je li razgovarao s papom o kanonizaci­ji kardinala Stepinca, posebno zna li nešto o dokumentu koji se u Vatikanu još treba proučiti, a koji je nedavno stigao. Vučić mi je odgovorio kako su razgovaral­i o potrebi unapređenj­a odnosa među državama.

Vučić je beogradski­m novinarima rekao da je jedna od tema bila i neophodnos­t popravljan­ja odnosa između Srba i Hrvata.

– Veoma je bitna je uloga Svete Stolice u razgovorim­a Srba i Hrvata – zaključio je Aleksandar Vučić.

PAPA JE POKLONIO MEDALJON S ANĐELOM MIRA I TUMAČIO NJEGOVO ZNAČENJE

POSEBNA JE PAŽNJA PRIDANA VAŽNOSTI SURADNJE MEĐU NARODIMA ZA MIR I ULOZI KOJU RELIGIJE IMAJU U POMIRENJU

 ??  ?? Predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić darovao je papi Franji ikonu Stefana Nemanjića zvanog Prvovjenča­ni te kazao da je riječ o prvom srpskom kralju. Darovao mu je pastirski štap izrađen u zapadnom i istočnom stilu
Predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić darovao je papi Franji ikonu Stefana Nemanjića zvanog Prvovjenča­ni te kazao da je riječ o prvom srpskom kralju. Darovao mu je pastirski štap izrađen u zapadnom i istočnom stilu
 ??  ?? Srbija na sve načine pokušava spriječiti proglašava­nje kardinala Alojzija Stepinca svetim
Srbija na sve načine pokušava spriječiti proglašava­nje kardinala Alojzija Stepinca svetim
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia