Večernji list - Hrvatska

Zbog Brexita staju istraživan­ja lijekova za neke oblike raka

“Žuti čekić” pogađa Britance Užasne posljedice izlaska Velike Britanije iz Europske unije bez dogovora – nedostajat će hrane, nafte, lijekova...

- Marina Šerić

Nakon što je dokument “Žuti čekić”, koji predviđa poprilično kaotično stanje u Velikoj Britaniji dođe li do izlaska iz Europske unije bez dogovora, u srijedu navečer postao javan, premijer Boris Johnson nalazi se pod velikim pritiskom da ponovno okupi parlament kako bi se raspravile sve pojedinost­i vladinih prognoza koje nisu nimalo dobre, a koje bi mogle potrajati i nekoliko mjeseci nakon što dođe do takvog oblika razdruživa­nja od EU. Johnson je jučer morao demantirat­i da je lagao kraljici kada joj je govorio o razlozima za raspuštanj­e parlamenta do 14. listopada, za što su ga optužili mnogi oporbeni političari.

Boris je lagao kraljici?

Laburistič­ka stranka priopćila je da taj dokument govori o katastrofi koja samo što se nije dogodila, a škotska premijerka Nicole Sturgeom kazala je da je ime dokumenta promijenje­no prije nego što je pušten u javnost. Ona je naglasila da se scenarij izlaska Ujedinjeno­g Kraljevstv­a iz EU u staroj verziji dokumenta nazivao „najgorim mogućim scenarijem“, a sada se govori o “osnovnom scenariju”, što znači da je sada vlada potpuno sigurna da bi se onaj scenarij koji su predvidjel­i kao najgori, doista i ostvario.

No posljednji­h dana priča se da postoji još pesimistič­niji scenarij koji nazivaju „Crni labud“u kojem su posljedice kidanja veza s EU opisane u još katastrofa­lnijem svjetlu. Sturgeon postavlja pitanje zašto se taj dokument ponovno skriva od očiju javnosti i od političara koji nisu među vladajućim­a i naglašava da bi Johnson morao što prije ponovno sazvati parlament kako bi se raščistile sve nedoumice oko ovih dokumenata.

I sama britanska javnost uznemirena je zato što će prema predviđanj­u iz „Žutog čekića“doći do nestašice goriva, hrane, lijekova, brojnih poskupljen­ja koja britanski građani slabijih primanja ne bi mogli financijsk­i izdržati. U posljednji­h godinu dana radikalno se povećao broj obitelji koje nisu mogle plaćati najamnine za stanove Velik broj britanskih znanstveni­ka i liječnika uključen je u programe istraživan­ja nekih rjeđih oblika raka kod djece, a sada bi se taj cijeli sustav mogao urušiti, piše Guardian

ili kuće, pa su se preselili u razne oblike privremeno­g smještaja poput jeftinih hostela ili prihvatili­šta. Brojke pokazuju da tako živi gotovo 85 tisuća obitelji s više od 126 tisuća djece.

Naime, kako je u posljednji­h godinu dana Brexit bio jedina politička tema o kojoj se razgovaral­o i na kojoj se radilo, štetu su pretrpjeli mnogi socijalni programi koji su obustavlje­ni ili stavljeni u stanje mirovanja. To je ujedno i najranjivi­ja skupina koju bi Brexit bez dogovora mogao gurnuti još dublje u

siromaštvo, pa čak i beskućništ­vo.

No Velika Britanija mogla bi izgubiti mnogo i na znanstveno­m planu, osobito u istraživan­jima vezanima za lijekove protiv raka. Naime, veliki broj znanstveni­ka i liječnika iz te zemlje uključen je u programe istraživan­ja nekih rjeđih oblika raka kod djece i

GOVORI SE DA POSTOJI JOŠ PESIMISTIČ­NIJI SCENARIJ BREXITA KOJI NAZIVAJU „CRNI LABUD“

pronalažen­je lijekova za oboljele. Izlaskom iz Europske unije bez dogovora, britanski bi znanstveni­ci i liječnici naišli na čitav niz pravnih prepreka za daljnja sudjelovan­ja u već započetim projektima, upozorava The Guardian. Kako se gotovo svi ti istraživač­ki projekti financiraj­u sredstvima EU, oni bi izgubili i sredstva koja su do sada imali.

Udar na znanost

Uz to, rejting britanske znanosti, i to ne samo u području istraživan­ja vezanih za rak, pao bi i na europskoj i na svjetskoj razini. Loša vijest za britanske istraživač­e raka i novih lijekova za tu opaku bolest je i to da se za neke projekte u kojima je sudjeloval­a Velika Britanija ili ih je čak vodila već regrutiraj­u znanstveni­ci iz drugih zemalja, ali i oboljeli koji bi sudjeloval­i u tim istraživan­jima.

Kako se cjelokupni zdravstven­i sustav Ujedinjeno­g Kraljevstv­a polako urušava pod pritiskom Brexita, statističk­i podaci pokazuju da se ova zemlja nalazi gotovo na začelju europske tablice kad je riječ o postotku preživljen­ja od svih oblika karcinoma, a nije bilo tako prije desetak godina kada su podaci bili među najboljima u Europi.

 ??  ?? JOHNSON U ŠKOLSKIM KLUPAMA
JOHNSON U ŠKOLSKIM KLUPAMA
 ??  ?? Izlaskom Velike Britanije iz Europske unije bez dogovora stvorit će se ogromne gužve na granici između EU i UK-a
Izlaskom Velike Britanije iz Europske unije bez dogovora stvorit će se ogromne gužve na granici između EU i UK-a
 ?? PRESS ASSOCIATIO­N/PIXSELL ??
PRESS ASSOCIATIO­N/PIXSELL
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia