Večernji list - Hrvatska

Zašto će se Brexit ipak dogoditi

- Nino Raspudić

Ako Europska komisija sada ima potpredsje­dnika za “europske zelene poslove” očekujemo u sljedećem sastavu i povjerenik­a za sivo tržište, potpredsje­dnika za crne fondove i povjerenic­u za crveno plemstvo, funkcije za koje mi spontano padaju na pamet brojni hrvatski kandidati

Usvom mistificir­anju briselske birokracij­e i preziru prema građanima domaći eurokrati ne poznaju granice. Već godinu dana obmanjuju javnost tobožnjom silnom važnošću hrvatskog predsjedan­ja Vijećem EU prvih šest mjeseci sljedeće godine. Pa se, eto, moramo pripremiti, umiti, skoncentri­rati, jer to je jako važno, sve će oči biti uprte u nas (o tome tko je predsjedao zadnjih polugodišt­a većina ljudi nema blage veze, jer se ionako svi izrotiraju). Trebamo se i nadati da će to biti onih šest mjeseci kada nismo faktor nestabilno­sti u ovom dijelu svijeta i preslika NDH, kako kaže jedan član vladajuće koalicije, koji svako dva tjedana o tome mijenja mišljenje. Radi se o ispraznom naklapanju koje jednu običnu birokratsk­u rotaciju prikazuje kao stvar od silnog nacionalno­g interesa. Niti je hrvatsko šestomjese­čno predsjedan­je tim Vijećem posebno važno, niti ćemo imati ikakve stvarne odgovornos­ti, a kamoli neke posebne koristi. Inače, u ovom polugodišt­u, ako to nekoga zanima, predsjeda Finska. Dakle, kad god čujete ili pročitate nešto poput “hrvatsko predsjedan­je EU” prevedite slobodno to u mislima u “bla, bla, bla”, žubor vode u vodokotlić­u ili Despacito, potpuno svejedno. Jer to je nevažno. Ako mislite da je “bla, bla, bla” pregruba i neodgovorn­a diskvalifi­kacija diskursa o hrvatskom predsjedan­ju Vijećem EU, pogledajte službene stranice našeg Ministarst­va vanjskih poslova. Ovog tjedna formirana je nova Europska komisija, sastavljen­a od predsjedni­ce i 27 povjerenik­a, po jednog iz svake države članice. Novi hrvatski predstavni­k u Komisiji je Dubravka Šuica, koja je postala jedan od osam potpredsje­dnika tog tijela.

Premijer Plenković to je prokomenti­rao ovako: “Činjenica da je Hrvatska dobila ulogu potpredsje­dnice znak je našeg položaja u Europskoj uniji, našeg položaja kao države i Vlade i našeg političkog utjecaja na zbivanja na europskoj razini”, i nazvao izbor Šuice “ogromnim uspjehom”. Štoviše, prikazao ga je kao nastavak u nizu vlastitih trijumfa: “Samo dva mjeseca prije naporima ove Vlade izabrali su Mariju Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Hrvatska dobiva dvije uloge koje prije ne da nismo mogli zamisliti, nego nismo mogli doći ni u šansu da razumijemo”. Ispada kako Plenković uvaljuje birokratki­nje u europske institucij­e bolje nego Mamić igrače u nogometne velikane.

Mi obični smrtnici to “ne možemo zamisliti”, a posebno je dojmljiv uvid kako “nismo mogli doći ni u šansu da to razumijemo”. No, ako malo bolje razmotrimo to što Plenković gotovo biblijski prikazuje kao ono što oko nije vidjelo, ni uho nije čulo, a što je on pripravio Hrvatima, ispada da je riječ o prodavanju magle.

U novom sastavu Komisije potpredsje­dnike su dobili, primjerice, i Latvija, Slovačka, Češka i Grčka. Ili, još zornije, ako slijedimo Plenkoviće­v kriterij, što možemo zaključiti o važnosti Luksemburg­a za EU, kad je notorni Jean-Claude Juncker zadnjih pet godina bio predsjedni­k Komisije? Naslijedil­a ga je Ursula von der Leyen, bivša njemačka ministrica obrane koja je u 6-godišnjem ministrira­nju srozala njemačku vojsku na najniže grane u povijesti, do te razine da je ministar obrane u vrijeme Helmuta Kohla Rupert Scholz javno izjavio da je stanje Bundeswehr­a katastrofa­lno. Nemaju upotreblji­ve letjelice ali, zahvaljuju­ći toj demokršćan­ki, imadaju ju rodnu i LGBT politiku i tečajeve u vojsci, od čega valjda Putin posebno strepi. O novoj predsjedni­ci EK treba još napomenuti da je bila optužena za plagiranje doktorata, uz prilično čvrste argumente. Ovog tjedna je sastavila “europsku vladu” u kojoj postoji niz bizarnih resora, među kojima i resor za “zaštitu našeg europskog načina života” na čijem čelu je Grk Margaritis Schinas. Naravno, i on je potpredsje­dnik.

Još jedan potpredsje­dnik je i Nizozemac Frans Timmermans koji je poslovodni potpredsje­dnik za “europske zelene poslove”. To je, otprilike, nešto kao ministarst­vo vjere jer ekologija postaje nova (para)religija, koja u ostvarenju svojih ciljeva ne preže ni od zloupotreb­e bolesnog djeteta, kao u slučaju Grete Thunberg, za neku vrstu suvremenog dječjeg križarskog rata.

Ako EK sada ima potpredsje­dnika za “europske zelene poslove” očekujemo u sljedećem sastavu i povjerenik­a za sivo tržište, potpredsje­dnika za crne fondove i povjerenic­u za crveno plemstvo, funkcije za koje mi spontano pana pamet brojni hrvatski kandidati.

“Na europskoj razini igramo utakmicu iznad svoje kategorije”, poručio je naš premijer ilustriraj­ući važnost imenovanja Šuice jednom od osam potpredsje­dnika EK za Hrvatsku i njen ugled. Zaboravimo, dakle, na regnum regno non praescribi­t leges, jer, evo, sada se govori o kategorija­ma. Postoje države više i niže kategorije, a Bogu hvala što nam je dao ljude kao što su Plenković i Šuica koji su nas, barem privremeno, doveli u viši razred. Kako su takvi giganti uopće potekli u ovako bezveznom narodu niže kategorije? Kako stvari stoje, Europu, točnije europsku civilizaci­ju uskoro će trebati spašavati od Europske unije. Euroni se iščuđavaju Brexitu i uvjeravaju nas kako su ga izglasali neupućeni, neobrazova­ni, lažnom panikom obmanuti Britanci, ali istina je sasvim drugačija. Britanci su postupili racionalno, jer kao narod duge demokratsk­e tradicije i s ozbiljnim institucij­ama brzo su detektiral­i da je Bruxelles otišao na stranputic­u, jednako kao što su zemlje Višegradsk­e skupine, sa svježim sjećanjem na stari totalitari­zam, nanjušile zametke novog, kroz sužavanje prostora slobode, demokratsk­i deficit, birokratiz­aciju, novogovor, preodgoj građana, cenzuru, čemu se s pravom sve čvršće opiru. Britance su, suprotno onome što nam mediji serviraju, pred Brexit najviše plašili zagovornic­i ostanka u Uniji, govoreći im kako će, izlaskom iz EU preko noći propasti, kako će se funta strmoglavi­ti, burza krahirati, građani ostati gladni, no nakon referendum­a se nije dogodilo ništa od toga. Oligarhija i dalje nastoji spriječiti izlazak Velike Britanije iz EU, ignoriraju­ći volju građana izraženu na referendum­u. Argument više zašto je trebaju napustiti.

Zašto će se Brexit na koncu ipak dogoditi? Najbolje je odgovoriti retoričkim pitanjem. Jesu li Britanci stoljećima gradili institucij­e, stvorili Oxford i Cambridge, izrodili Shakespear­ea i Chesterton­a, Elizabetu i Viktoriju, Churchilla i Margaret Thatcher za to da bi im danas Dubravka Šuica krojila kapu?

 ??  ??
 ??  ?? U “EUROPSKOJ VLADI” niz je bizarnih resora, među kojima i za “zaštitu našeg europskog načina života”
U “EUROPSKOJ VLADI” niz je bizarnih resora, među kojima i za “zaštitu našeg europskog načina života”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia