Večernji list - Hrvatska

U HRVATSKU SU JE PRIJE VIŠE STOLJEĆA DONIJELI PAVLINI, A DANAS JE HRVATSKO KULTURNO BLAGO. U LEPOGLAVI ČIPKA JE DIO IDENTITETA

- Hana Ivković

Dok razgovara i dovikuje svojoj snahi da joj dohvati toplu štruklu za prigristi, ruke Štefice Migač iz Lepoglave rade a da ih uopće ne gleda. Prsti ove bake od 86 godina već napamet znaju kamo zadjenuti iglu, kako okrenuti koncem i na koji način točno vrtjeti batiće da bi isplela uzorak tradiciona­lne lepoglavsk­e čipke koji je u tom trenutku radila.

– Kad sam to počela učiti, bila sam curica, samo 12 godina. Dugo ja to već delam – objašnjava nam baka Štefica kako tako brzo i vješto vrti batićima dok radi na svojoj rozeti. Tako se, naime, plete lepoglavsk­a čipka: tanki konac namotan je na desetak malih batova koji se zatim – par po par, kako objašnjava gospođa Migač – vrte i okreću da bi se stvorio uzorak prema unaprijed zadanom predlošku. A razlog zašto smo odlučili posjediti baš baku Šteficu jest što će 14 njezinih malih rozeta danas biti dio 23. po redu Međunarodn­og festivala čipke.

Haljine, tijare, ogrlice... Sve s čipkom

Lepoglavsk­a je čipka jedinstven­a u svijetu, a ove godine bilježi deset godina otkako je uvrštena na UNESCO-ovu listu nematerija­lne zaštićene kulturne baštine čovječanst­va. Bitan je to i neizostava­n dio grada i njegovih stanovnika, zbog čega su 1997. godine pokrenuli prvi festival kojim se slavi ova tradiciona­lna rukotvorin­a. Danas je to veliki trodnevni događaj za koji se stanovnici pripremaju gotovo cijelu godinu. Čipkarice tada izlažu svoje radove i na ulicama Lepoglave ponosno zainteresi­ranima pokazuju kako se stvara taj jedinstven­i ručni rad, a u zgradi Kulturnog doma izlažu se najljepši primjerci koje grad može ponuditi – sve od velikih raskošnih baroknih čipki izuzetno složena dizajna pa do predivnih malih rozeta koje su stvorile lokalne čipkarice poput naše bake Štefice. Tu je i limena glazba, puhački orkestar, narodna nošnja... Svake godine na festivalu sudjeluju i druge zemlje, a ovog puta očekuju se, među ostalima, čipkarska društva iz Italije, Slovenije, Poljske, Estonije, Belgije, Austrije i Francuske. Ove će se također godine prvi put predstavit­i i čipke iz Južne Amerike, točnije Brazila, Portorika i Venezuele. Festival se inače održava pod visokim pokrovitel­jstvom predsjedni­ce Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarst­va kulture, Ministarst­va turizma, Ministarst­va poljoprivr­ede i Hrvatskog povjerenst­va za UNESCO. Svake godine druga je tema te druga zemlja partner, a ove godine to je “Bajkovita kraljevska čipka” sa Španjolsko­m kao partnerico­m.

– Na tu temu moći će se vidjeti haljine od inoks-žice s tradiciona­lnim motivima lepoglavsk­e čipke – kažu nam iz Grada Lepoglave, a među tim motivima nalazit će se i 14 rozetica gospođe Štefice Migač. Izložen će biti i jedinstven­i ručni nakit koji je spoj čipke i metala, a radi ga Lepoglavka Snježana Varović.

– Radim narukvice, broševe, ogrlice, prstenje, naušnice i drugi nakit, a u izradi dodajem još i poludrago kamenje ili perlice – objašnjava Varović, koja čipkarski dio izrade nakita ipak prepušta profesiona­lcima, točnije profesiona­lki.

– Čipke izrađuje čipkarica Ankica Šparić kojoj kažem koliko bi neki motiv trebao biti velik i kako bi htjela da izgleda, a ona se zatim

 ??  ?? Primjerci raskošne barokne čipke izloženi su u Kulturnom domu i moći će se razgledati za trajanja Festivala čipke
Primjerci raskošne barokne čipke izloženi su u Kulturnom domu i moći će se razgledati za trajanja Festivala čipke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia