Večernji list - Hrvatska

OBITELJSKA TRADICIJA

-

Čipkarstvo se uči još od vrtića, a gotovo svako dijete zna isplesti poneki detalj, kaže gradonačel­nik Lepoglave Marijan Škvarić koji i sam dolazi iz čipkarske obitelji

tamo započelo prvo sveučilišt­e u Hrvatskoj s pravom dodjele akademskih titula. No najvažnija i najmilija im je njihova čipka koju su pavlini prije više stoljeća donijeli u Hrvatsku.

Ostavština Danice Brössler

U njihovom je kraju zaživjela početkom 20. stoljeća, a posebno se cijene Zlata pl. Šufflay koja je koja je prva organizira­la izradu čipaka i oplemenila je narodnim ornamentom te Danica Brössler, jedna od najpoznati­jih i najistaknu­tijih čipkarica. Brössler je otvarala tečajeve, radionice, školu čipkarstva...

– Kroz godine je pala odluka da se samo njene originalne čipke računaju kao zaštićene i sve čipke koje možete vidjeti nastale su prema njenim predlošcim­a. Imamo i posebno povjerenst­vo koje svakoj čipki daje markicu izvornosti. Stalno pronalazim­o još tih predložaka, sad ih imamo oko 160 – objašnjava Karmen Šoštarić, inače upravitelj­ica Zadruge lepoglavsk­e čipke. To ne znači da se u Lepoglavi ne rade čipke koje nisu prema originalno­m predlošku, jer tamošnje su čipkarice dovoljno iskusne da rade što god požele, no njihove čipke onda nisu zaštićene. No, bili radovi zaštićeni ili ne, čipkarstvo je u Lepoglavi živo i desetljeći­ma nakon smrti gospođe Brössler, pa tako u gradu djeluje oko 80 čipkarica, od čega otprilike 40 njih aktivno, a tradicija se još uvijek prenosi s koljena na koljeno. Tijara koja će biti izložena na Festivalu kombinacij­a je čipke i metala, a za njenu izradu potrebno je više od 200 sati je prvo izraditi tu vijugu, odnosno lišće grozdeka, a onda ide vanjski dio – objašnjava baka Štefica. A vrlo je važno, dodaje, da se na kraju osjeti reljefnost čipke. Upitali smo je zašto toliko voli plesti, je li to u stvari jako težak postupak i što je najviše veseli dok radi nad svojim dedekom.

Najbitnije je imati ljubav i volju

– Raditi čipku volim jer je opuštajuće. Evo, dok sam vas čekala da dođete, napravila sam dio male rozete. Djeca su porasla, imam snahu koja hrani piliće i radi po kući pa ja imam vremena za čipku. A koliko je komplicira­no delat čipku? Uopće nije teško. Tajna je u volji i ljubavi, a treba i vremena imati jer je to sve jako sitno i dugo traje. A kaj me najviše veseli? Joj, najsretnij­a sam kad vidim da mi je sve lijepo ispalo. Ovaj grozdek tu, vidite kako se dobro vide detalji. To me čini sretnom – odgovara nam gospođa Migač.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia