Večernji list - Hrvatska

Simentalku Ninu za izložbe pripremaju kao pravu ‘misicu’

Obitelji Rajaković šesnaestog­odišnja krava donijela je šest nagrada sa sajmova, no važnije od priznanja je da im je dala 13 kvalitetni­h potomaka i puno mlijeka

- Ivona Ćuk

Stručni žiri oduševila je – vimenom. Ovo je bila šesta Ninina nagrada s raznih sajmova, a svojoj obitelji Nina je neprocjenj­iva. Riječ je o simentalki OPG-a Rajaković iz Predavca pokraj Bjelovara, koja je proglašena šampionkom 27. jesenskog međunarodn­og bjelovarsk­og sajma.

– Na sajmu mi je prišao gospodin i pitao za koliko bih prodao Ninu... Da će odmah dati koliko treba. Rekao sam 50 tisuća eura, iako svi mi znamo da Nina nije na prodaju – odmah je istaknuo Duško Rajaković koji sa sestrom Dušankom i majkom Jovankom u Predavcu ima 26 grla stoke.

Donijela dva zvona

Ninu su uvezli iz Austrije 2004., kad se i otelila, i od tada je ona najvrednij­a junica OPG-a. Kad je imala dvije godine, Ninu je nagradio austrijski savez za simentalsk­a goveda s prvom nagradom, dok je 2007. osvojila prvu nagradu u kategoriji krava s dva telenja. Već iduće godine bila je šampionka 16. državne izložbe. Ninina kvaliteta nije stala tu pa je 2011. osvojila prvu nagradu u kategoriji bikovskih majki, 2017. diplomu HPA za kolekciju po kravi, a ove godine službeno je šampionsko grlo.

Na sajmu se ove godine okupilo više od 500 izlagača iz Hrvatske i inozemstva, a najviše pozornosti plijenila je 27. Državna stočarska izložba. Hrvatska agencija za poljoprivr­edu i hranu u suradnji sa Središnjim savezom hrvatskih uzgajivača organizira­la je državnu stočarsku izložbu simentalsk­e pasmine goveda. Privukla je 212 uzgajivača koji su pokazali više od 500 grla najviše kvalitete iz domaćeg uzgoja.

Ovo je bila šesta Ninina nagrada s raznih sajmova. Na OPG-u Rajaković 13 je grla čija imena počinju sa slovom N, što znači da ih je otelila upravo Nina .

– U prosjeku Nina daje gotovo osam tisuća kilograma mlijeka, a IDEALAN IZGLED ZA SIMENTALKU, PROPORCIJE, LEĐNA LINIJA I NININO VIME ZADIVILI SU ŽIRI maksimalnu mliječnost postigla je u sedmoj laktaciji kada je dala 11.043 kilograma mlijeka. Mnogi ne znaju da u prvim godinama laktacije krava isplati samu sebe, a tek nakon šeste laktacije krene s većim količinama – objasnio je Dušan. Bio je ovo sedmi Bjelovarsk­i sajam za Ninu, a obitelji je donijela već dva zvona. Kako Dušan objašnjava, mnogi misle da krava vrijedi koliko mlijeka daje, a zapravo su tu bitne mnoge stavke. Upravo zbog nekih drugih karakteris­tika Nina odnosi gotovo sve pobjede, a na prvom je mjestu njezina dugovječno­st, ali i visoki standard koji je postavila u svom životnom vijeku.

Poseban status

– Nina redovito daje kvalitetne potomke i uvijek daje puno mlijeka. Izgleda idealno za simentalku i njezine proporcije, leđna linija i vime zadivili su ovogodišnj­i žiri na sajmu u Gudovcu – istaknuo je Duško kvalitete. Kako je Nini već 16 godina, priznaje da je tijekom tih godina njihova majka bila ta koja se o njoj najviše brinula, ali da ni on ni sestra nisu bježali od odgovornos­ti. Nina je njihova mezimica i ima poseban status i tretman u štali. S Ninom provode nešto više vremena, naročito kada je riječ o fizičkom izgledu i čistoći.

– Kada je pripremamo za neku od izložbi, stvarno joj se posvetimo. Mazimo je i pazimo, uređujemo i trudimo se da se osjeća i izgleda što bolje može. Kao i prave “misice” – našalio se Duško.

Najstarija krava na OPG-u Rajaković doživjela je 19 godina, a Nina će, nadaju se, premašiti i tu brojku. Šampionsko zvono najboljoj kravi oko vrata stavio je ravnatelj Hrvatske agencija za poljoprivr­edu i hranu Krunoslav Dugalić, a novčanu nagradu Rajakovići­ma je uručio predsjedni­k Središnjeg simentalsk­og saveza Damir Horvatić. Osim odlikama i predispozi­cijama, Nina je austrijsko­g člana stručnog žirija oduševila i svojom poslušnošć­u i mirnoćom. A to je, kaže Duško, njezino standardno ponašanje i odlika.

 ??  ?? MILJENICA OBITELJI
Iako se o njoj uglavnom brine majka Dušanka, Nina je miljenica obitelji, a u štali ima posebno mjesto i tretman
MILJENICA OBITELJI Iako se o njoj uglavnom brine majka Dušanka, Nina je miljenica obitelji, a u štali ima posebno mjesto i tretman
 ??  ?? NAGRADE ODMALENA Kad je imala dvije godine, Nina je dobila prvu nagradu austrijsko­g saveza za simentalsk­a goveda
NAGRADE ODMALENA Kad je imala dvije godine, Nina je dobila prvu nagradu austrijsko­g saveza za simentalsk­a goveda
 ??  ?? POSLUŠNA I MIRNA To je Ninino standardno ponašanje i odlika, kaže Duško Rajaković
POSLUŠNA I MIRNA To je Ninino standardno ponašanje i odlika, kaže Duško Rajaković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia