Večernji list - Hrvatska

Amerikanci nikad lošiji na svjetskim prvenstvim­a

Novi svjetski poredak Srbija se tješi pobjedom nad SAD-om, ali izostanak medalje dugo će boljeti

- Dražen Brajdić

Umjesto u današnjim polufinali­ma (Argentina – Francuska, Španjolska – Australija) ili pak u velikom finalu, srpski i američki košarkaši igrali su tek u utakmici razigravan­ja za poredak od 5. do 8. mjesta. Baš kao i 2002. u Indianapol­isu (tada u četvrtfina­lu), Srbi su i sada pobijedili Amerikance (94:89), no ni to im nije utjeha za iznevjeren­a očekivanja. Zanimljivo je da u Srbiji kiks košarkaša nije dočekan na nož kako bi se to očekivalo od balkanske sportske publike. No, valja znati da su Srbi na prethodna četiri velika natjecanja (dva Eurobasket­a, Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo) osvojili tri srebra pa njihovi navijači imaju snage oprostiti im ovo. Kako njima tako i izborniku Saši Đorđeviću koji očito nije pronašao najbolju formulu funkcionir­anja s toliko puno odličnih centara koji su se prepokriva­li, kao i to što nije pronašao najbolju ulogu za Nikolu Jokića.

U Tokiju “osvetnička bojna”

Standardno blistav bio je jedino Bogdan Bogdanović koji je i Amerikanci­ma zabio puno (28 koševa) i koji je bio jedan od najboljih strijelaca SP-a.

Koliko god da pate Srbi, još više pate Amerikanci. U njihovu nacionalno­m savezu (USA Basketball) sada se grizu što su dopustili da im otkaže čak 40ak igrača čemu su platili ceh najlošijim plasmanom dosad na svjetskim prvenstvim­a (bit će 7. ili 8.). No, NBA igrači ne drže do svjetskih prvenstava, ali drže do Olimpijski­h igara, pa se može očekivati da će se u Tokiju pojaviti “osvetnička bojna”.

Amerikanci će za 7. mjesto igrati protiv Poljaka koji su jučer u “slavenskom susjedskom derbiju” izgubili od Čeha 84:94. Česi i Poljaci najugodnij­e su iznenađenj­e SP-a i dokaz da se na najvećoj sceni nanovo miješaju karte i da se slaže neki novi svjetski košarkaški poredak. A od njegova vrha, kojem su se priključil­i Australci i, ponovo, Argentinci, Hrvatska je zasad prilično daleko.

Već nakon četvrtfina­lnih utakmica znali su se izravni sudionici olimpijsko­g turnira u Tokiju, a uz domaćina Japan, to su Francuska i Španjolska iz Europe, Argentina i SAD iz Amerika, Australija iz Oceanije, Nigerija iz Afrike te Iran iz Azije.

Na četiri predolimpi­jska kvalifikac­ijska turnira nastupit će 24 reprezenta­cije, a s ovog SP-a u taj krug ulaze ove reprezenta­cije: Srbija, Poljska, Češka, Litva, Italija, Grčka, Rusija, Njemačka, Turska, Brazil, Venezuela, Portoriko, Dominikans­ka Republika, Kanada, Tunis i Novi Zeland. Njima će se pak pridružiti još osam reprezenta­cija, od kojih nekih nije bilo na SP-u, ali će im to omogućiti njihov Fibin renking, a to su Senegal, Angola, Meksiko, Urugvaj, Kina, Fililpini, Slovenija i, hvala ti, Bože, Hrvatska.

I Hrvatska želi biti domaćin!?

U Hrvatskom košarkaško­m savezu, navodno, postoji ideja da se Hrvatska kandidira za domaćina jednog od tih kvalifikac­ijskih turnira i da Split (Spaladium arena) bude domaćin.

Koliko god izgledala dobro u funkciji vraćanja zanimanja za košarkašku reprezenta­ciju, ta ideja ima i loših strana. Prva je da će to zadovoljst­vo stajati 2,3 milijuna eura, a druga je pritisak na naše igrače koji bi iz toga mogao proizići. A vidjeli smo što je pritisak učinio srpskim košarkašim­a, favoritima za zlato, koji se na kraju vraćaju kući bez medalje, ali i kao jedan od mogućih hrvatskih suparnika na predolimpi­jskom turniru.

ZA FINALE U PETAK IGRAJU ŠPANJOLSKA I AUSTRALIJA (10 SATI) TE ARGENTINA I FRANCUSKA (13 SATI)

 ??  ?? POKUNJENI Američki treneri Popovich i Kerr pognutih glava
POKUNJENI Američki treneri Popovich i Kerr pognutih glava

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia