Večernji list - Hrvatska

Most podržao Škoru, ali još ne razmišlja o dugoročnoj suradnji

- VIDLJIVOST PROJEKATA Iva Boban Valečić

Most nezavisnih lista na predsjedni­čkim će izborima podržati Miroslava Škoru. Odlučio je tako jučer Glavni odbor stranke s jednim glasom protiv, a u Mostu računaju na to da će podrškom Škori, kojega smatraju kandidatom s realnom šansom za pobjedu u utrci na Pantovčak, dobiti veću vidljivost za svoje projekte, poput ustavne zaštite voda ili porezne reforme.

Ne treba im još jedan poraz

– Želimo da idući predsjedni­k RH bude osoba koja će štititi interese svih građana, a ne samo interese neke stranke ili svoj osobni interes. Smatramo da se to ne može dogoditi pod okriljem postojećih velikih političkih stranka, ali može s osobom koja u ovom trenutku ima realnu mogućnost promijenit­i stvari i pravila igre i to je razlog zbog kojeg je Glavni odbor donio odluku da će na sljedećim izborima podržati kandidatur­u Miroslava Škore – kazao je nakon sjednice prvi mostovac Božo Petrov. Objasnio je i da je Most zaključio da bi uz takvog kandidata bila šteta rasipati glasove, što znači kako su u Mostu nakon podbačaja na euroizbori­ma itekako svjesni da kandidat iz stranke ne bi imao velike izglede za dobar izborni rezultat. A još jedan izborni poraz stranci ne samo da ne treba nego je pitanje kako bi ga Most uopće preživio, s obzirom na činjenicu da je u očima hrvatskih birača iznimno lako steći stigmu gubitnika, što se na izborima u pravilu ne oprašta. Ovako su uvjereni da bi njihov rejting, koji se i dalje kreće oko pet posto, mogao biti presudan za Škorinu pobjedu, a Mostu dati novi zamah.

– Danas su odlučeni predsjedni­čki izbori. Most je i u najgorim uvjetima na euroizbori­ma dobio 52.000 glasova – tumačili su jučer u Mostu. No, na pitanja radi li se o početku suradnje koja bi mogla rezultirat­i novom platformom na parlamenta­rnim izborima, još uvijek ne žele govoriti. – Sada su nam prioritet ustavna zaštita voda, izmjene porezne politike i drugi naši projekti, a što će biti dalje, vidjet ćemo – kažu u Mostu.

Božo Petrov, pak, ističe podudarnos­ti u stavovima Miroslava Škore i Mosta pa podsjeća da su i jedni i drugi podupirali referendum za pravedniji izborni sustav, proglašenj­e gospodarsk­og pojasa, borbu protiv korupcije i klijenteli­zma i dr. Most podupire i Škorinu ideju ustavnih promjena kojima bi se ojačale ovlasti predsjedni­ka države koji, drže, ne bi smio biti fikus. Mostu problem ne predstavlj­aju ni Škorine izjave o potencijal­noj zabrani djelovanja SDSS-a s kojim su, podsjetimo, do 2017. bili u koaliciji.

Božo Petrov prihvaća Škorino objašnjenj­e da nije govorio da će zabraniti rad SDSS-u, nego da predsjedni­k ima ovlasti pokrenuti postupak zabrane neke stranke te da o tome odluku donosi isključivo Ustavni sud.

Dobrović otpao

Uoči jučerašnje sjednice Glavnog odbora spominjala se mogućnost da Most ipak ostane pri odluci da će na predsjedni­čkim izborima imati vlastitog kandidata, a uz Petrova neki su u toj ulozi spominjali i bivšeg ministra okoliša Slavena Dobrovića, koji je sam otklonio mogućnost kandidatur­e. Kao potencijal­nog predsjedni­čkog kandidata spominjalo se i Nikolu Grmoju, političkog tajnika Mosta, no Grmoja je jučer također tvrdio da to nije bila opcija te da je kandidiran­je Dobrovića zapravo bila njegova (Grmojina) ideja. To je, kaže, zajedno s Mostovim zastupniko­m Robertom Podolnjako­m, predložio Glavnom odboru, no u međuvremen­u su, kaže, analiziral­i sve okolnosti i zaključili da je ipak najmudrije podržati kandidatur­u Miroslava Škore.

– Nama nikad nije bila bitna naša politička opcija i nikad nam nije bio bitan stranački interes, uvijek nam je interes Hrvatske na prvom mjestu – poručio je Grmoja.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia