Večernji list - Hrvatska

Krstičević o Gotovini: On bi moga završit ovo

– Svatko ima pravo kandidirat­i se, svatko ima pravo izaći na izbore. Svi mi, zajedno, narod će reći kome daje prioritet u predsjedni­čkoj utrci – rekao je general Ante Gotovina

- Frane Šarić

U Udbini je jučer svečano otvoreno novoustroj­eno “Središte za razvoj vođa Marko Babić”, a čast da ga otvore pripala je Kati Lozančić i Ivanu Babiću, bratu i sestri hrvatskog ratnog junaka Marka Babića. Zapovjedni­k hrvatske Kopnene vojske general bojnik Siniša Jurković predstavio je film o razvoju središta u Šepurinama od 1994. godine.

Gotovinina vizija

– General Ante Gotovina uvidio je nakon akcije Maslenice da treba nadogradit­i i stvoriti visoko profesiona­lnog i autoritati­vnog dočasnika i zapovjedni­ka. Tada su ustrojene Šepurine. Jedan od polaznika bio je Damir Krstičević. Cilj je u ovome središtu stvoriti odlučne i spremne vođe, suvremenim pristupom, na iskustvima Domovinsko­g rata, u minimalno 15 sati obuke dnevno, šest tjedana intenzivne obuke. Imamo novu opremu, novi ustroj i tri područja obuke, a to su vještina, psihofizič­ka sposobnost i vođenje do završnih testova i hodnje od Udbine do Knina u trajanju 48 sati 84 kilometra. Na kninskoj tvrđavi dobit će značku i diplomu. Polaznici su već ovdje, postrojen je i prvi naraštaj. To su dočasnici, zapovjedni­ci skupine i desetine. Dolazit će ovamo i kadeti, i 2022. će dolaziti i strani polaznici kada će Udbina postati centar izvrsnosti. Sada ćemo imati tri obuke godišnje – rekao je Jurković.

Babićeva sestra Kata Lozančić rekla je da ne može ni opisati koliko joj znači što središte nosi ime njezina brata. – Srce mi je kao kuća. On je toliko za Hrvatsku dao i bio je toliko ponosan da se rezultati i sada vide. Upisala sam u knjigu dojmova: “Dragi brate, Hrvatska te nije zaboravila” – rekla je Kata Lozančić.

Otvorenju su nazočili i predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović i Ante Gotovina.

– Danas ne obilježava­mo samo ustroj jer mi ovime iskazujemo privrženos­t Domovinsko­m ratu, gdje je dokazano da u ratu odlučuje srce pobjednika. Marko Babić, legenda obrane Vukovara, bio je najbolji primjer heroja iz Domovinsko­g rata, bio je istinski vođa kakve ćemo i ovdje stvarati. Današnjim otvaranjem novog središta nakon Šepurina nedvosmisl­eno potvrđujem­o da Hrvatska nikad više neće zanijekati ponos na najčasniju povijest hrvatske države. Ustrojavan­je središta u Udbini i stalna je nadogradnj­a vojničkih znanja koja nam je nužna. Skupa i dragocjena je sloboda koja će se čuvati i u ovom središtu, časnija zadaća vam nije mogla biti dodijeljen­a – poručila je predsjedni­ca. Nazočnima se obratio i general Ante Gotovina.

– Tada smo krenuli u rat, rat je bio neizbježan, mi smo bili primorani braniti se i u korak graditi, organizira­ti i stvarati Hrvatsku vojsku. I sigurno da smo imali ljude koji su bili srčani, hrabri, koji su izabrali taj poziv, ali morali smo ih pripremiti za sve ono što je dolazilo i što nas je čekalo, a to je finalno, sve one ratne operacije koje su nam omogućile da danas živimo u sigurnoj i slobodnoj zemlji – poručio je Gotovina. Odgovarao je i na pitanja novinara o predsjedni­čkim izborima, ali nije odgovorio hoće li ikoga podržati u kampanji. Jedna je novinarka u pitanju spomenula i “njegova prijatelja” Zorana Milanovića, na što je Gotovina odgovorio: – Što više prijatelja, pa neprijatel­j zapravo čovjeku i ne treba.

Pitali su ga novinari i hoće li podržati Miroslava Škoru.

Nisam gledao “Generala”

– Svatko ima pravo kandidirat­i se, svatko ima pravo izaći na izbore. Svi mi, zajedno, narod će reći kome daje prioritet – rekao je Gotovina. Na pitanje zašto je odlučio biti javno neutralan i zašto ne kaže koga podržava, odgovorio je: – Ja sam bio vojnik. Sad sam bivši vojnik. Sad se bavim poslom koji sam odabrao, a to je ribarstvo.

Na pitanje je li gledao film “General”, Gotovina je rekao da nije.

Damir Krstičević pohvalio je Gotovininu formu rekavši: “On bi moga’ završit’ ovo”.

– U svemu u jačanju vojske imali smo potporu predsjedni­ce, ovdje smo u svibnju održali natjecanje za najsposobn­ijeg vojnika. Odavde obiteljima stradalih branitelja upućujem neizmjernu zahvalnost. Dužni smo jačati i modernizir­ati Hrvatsku vojsku i od toga nećemo odustati, kao i od namjere da vlastitim snagama osiguramo zaštitu hrvatskog neba i nismo odustali od nabave aviona. Hrvatska će vojska biti još jača i stvorit ćemo vođe. Samo će najizdržlj­iviji primiti značku u Kninu nakon obuke – poručio je Krstičević .

PREDSJEDNI­CA: OVIME ISKAZUJEMO PRIVRŽENOS­T DOMOVINSKO­M RATU

GENERAL GOTOVINA NJE ŽELIO OTKRITI KOJEG ĆE PREDSJEDNI­ČKOG KANDIDATA PODRŽATI

 ??  ?? VJEŽBA Borbe prsa o prsa, napad hrvatskim puškama, helikopter­i Kiowe, tenkovi... oduševili su nazočne na vježbi
VJEŽBA Borbe prsa o prsa, napad hrvatskim puškama, helikopter­i Kiowe, tenkovi... oduševili su nazočne na vježbi
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia