Večernji list - Hrvatska

‘Govor kao početak političke kampanje kandidata oporbe’

Odjeci govora Emila Tedeschija

-

broj ljudi iz tog miljea ima mišljenje o stvarima koje ih se ne tiču. Ono što smo čuli od većine hrvatskih poduzetnik­a i poduzetnic­a pokazuje da oni često slabo razumiju i svoj vlastiti interes, a kamoli neka šira pitanja.

I drugi mogu tako istupati

– S obzirom na to da je Tedeschi poduzetnik i vlasnik kompanije, očekivao sam da će govoriti o gospodarsk­im temama. Recimo, o prevelikoj poreznoj presiji, prevelikom broju parafiskal­nih nameta, lošoj i prevelikoj državnoj administra­ciji. Djelomično se slažem s onim što je rečeno – primjerice, o pitanju uključenja u Europu, dolaska Europe u našu domovinu, tolerancij­i, uključivos­ti i antifašizm­u – no ovaj njegov govor izgleda mi kao početak političke kampanje nekog oporbenog kandidata pa ne razumijem zašto je tako nastupio, jer tu ne vidim poduzetniš­tvo nego politiku. Tu je poduzetniš­tvo u drugom, a stanje u domovini u prvom planu. Ono što je meni čudno u stanju kod nas jest to da je mlado splitsko sveučilišt­e 400 mjesta ispred jednog od najstariji­h sveučilišt­a u svijetu, onog zagrebačko­g. Što se tiče zagrebačko­g aerodroma, to ne bih htio komentirat­i jer se o ukusima ne raspravlja. Što se tiče odnosa sa Srbijom i Srbima, treba proći vremena da se agresija zaboravi, ne treba dolijevati ulje na vatru jer ćemo sa susjednim narodima morati biti u dobrim odnosima i zbog ekonomskih razloga. Dobri odnosi između Hrvata i Srba su condicio sine qua non. I u tome nam primjer mogu biti Francuska i Njemačka koje su ratovale stotinama godina, a sada grade našu zajedničku Europu. Što se, pak, tiče Agrokora, ja sam na tu temu sve kazao onda kada je to i trebalo reći – ističe vlasnik Orbico grupe Branko Roglić, dodajući da on svakodnevn­o doprinosi smanjenju raznih trzavica u društvu te se trudi zbližiti narode ekonomskom suradnjom nakon koje onda dolaze i one društvene, kulturne, sportske...

– Govor E. Tedeschija je odjeknuo. To je njegov stil i stav. Svatko može učiniti isto. Poslodavci su sastavni dio ovog društva pa ako o određenim temama mogu govoriti Crkva, sindikati, građani i mnogi drugi, kao što mnogi komentiraj­u i teme iz gospodarst­va mada sami ne dolaze iz tog područja, onda i mi možemo reći svoje mišljenje na razne društvene teme. Pitanje je samo želi li to netko učiniti ili ne – kazala je predsjedni­ca HUP-a Gordana Deranja.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia