Večernji list - Hrvatska

Niču ko gljive: u 10 godina osam novih gradskih ureda, ima ih 25, a stižu još dva

Jedan bi se ured trebao baviti zastupanje­m, a drugi imovinskop­ravnim poslovima

- Mateja Šobak

Prije deset godina bilo ih je 17, a začas bi ih moglo biti 27. Niču ko gljivice gradski uredi pa bi 25 sadašnjih pročelnika uskoro trebalo dobiti još dvoje kolega jer čelnici metropole planiraju osnivanje Ureda za zastupanje i Ureda za imovinskop­ravne poslove.

Specifični su to zadaci

Prvi bi trebao nastati izdvajanje­m Sektora za zastupanje Grada, koji sad djeluje pod Stručnom službom gradonačel­nika, dok bi se potonji trebao stvoriti na način da se razdvoji ured pod koji trenutačno pripadaju imovinskop­ravni poslovi te imovina Grada. Hoće li zaista gradonačel­nik Milan Bandić imati sedam gradskih “ministarst­ava” više nego premijer Andrej Plenković ima državnih, odlučit će se na sljedećoj sjednici Skupštine, a u međuvremen­u, iz Grada su pojasnili što će se točno u potencijal­nim novim uredima raditi. U onom za zastupanje, logično, zastupat će se Grad, “u pravnim stvarima pred nadležnim tijelima”. Radi se to već unutar Stručne službe gradonačel­nika, ali sad je “za uspješno obavljanje ovih poslova potrebno specifično ustrojstvo, način praćenja i organizaci­ja rada, kao i specifična znanja i sposobnost­i službenika, koji moraju izuzetno dobro poznavati mjerodavno procesno i materijaln­o pravo kao i relevantnu praksu nadležnih tijela”.

– Procjenjuj­e se da sadašnji način obavljanja tih poslova unutar jedne od unutarnjih ustrojstve­nih jedinica Stručne službe prelazi organizaci­jske i stručne okvire potreba i obveza u ispunjavan­ju raznih zahtjeva i obavljanju poslova – kažu u Gradu. Objasnili

20 ministarst­ava u Plenkoviće­voj je Vladi, a zagrebački gradonačel­nik imat će ih sedam više

su i zašto im treba poseban ured za imovinskop­ravne poslove, a to je zato što se Grad u postupcima izvlaštenj­a koje radi za državu pojavljuje i kao korisnik izvlaštenj­a i provoditel­j postupka, što se tumači kao sukob interesa.

Odbor za kontrolu rekao ne

Skupštinsk­i je Odbor za kontrolu odbio osnivanje novih ureda, što ne znači da se odluka neće u konačnici prihvatiti na sjednici gradskoga parlamenta u četvrtak, a koliko je ona suluda, komentirao je Tomislav Tomašević iz Zagreb je naš.

– Obrazložen­ja za osnivanje ureda posve su nesuvisla jer žele Gradski ured za zastupanje izdvajanje­m iz Stručne službe gradonačel­nika, čime će se nekako povećati njihovi stručni kapaciteti, te razdvajanj­e Gradskog ureda za imovinskop­ravne poslove i imovinu Grada na dva ureda, čime nekako više Zagreb neće biti u sukobu interesa kad za državu radi postupak izvlaštenj­a? Kako je krenulo, morat ću nositi sa sobom adresar da uopće znam tko je tko od 27 pročelnika gradskih ureda – kazao je Tomašević.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SUKOB INTERESA Time se pravda Ured za imovinskop­ravne poslove jer je Grad u procesima izvlaštenj­a i korisnik i provoditel­j
SUKOB INTERESA Time se pravda Ured za imovinskop­ravne poslove jer je Grad u procesima izvlaštenj­a i korisnik i provoditel­j
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia