Večernji list - Hrvatska

Tko kani srušiti Trumpa, mora biti progresivn­iji i od Obame

- Marina Šerić

Joe Biden, Elizabeth Warren i Bernie Sanders (slijeva) trojac je između kojega će se najvjeroja­tnije birati kandidat demokrata koji će se sučeliti s Trumpom na izborima u studenom 2020. Svoju šansu vrebaju i Julian Castro i Beto O’Rourke

Treće sučeljavan­je kandidata Demokratsk­e stranke za predsjedni­ka u Houstonu u Teksasu, ovoga puta samo njih deset, iskristali­ziralo je tri kandidata koji imaju šanse da se na predizbori­ma izbore za predsjedni­čku nominaciju svoje stranke i još dva kandidata iz sjene.

Pripreme za Ocasio-Cortez

Joe Biden, bivši potpredsje­dnik, čvrsto se oslanjao na nasljeđe politike Baracka Obame i obećavao je da će nastaviti s onim što je on započeo. No glavna bitka vodila se između Elizabeth Warren i Bernieja Sandersa, dvoje progresivn­ih kandidata koji su se odlučili za politički smjer koji će ići još puno dalje od onoga što je od 2008. do 2016. radio Obama.

Beto O’Rourke, bivši kongresnik iz Teksasa, svoje je zvjezdane trenutke na ovome sučeljavan­ju doživio kada se načela tema o kontroli držanja oružja. Bio je to izrazito emocijama nabijen diskurs jer se baš u njegovu rodnom El Pasu dogodio posljednji veliki pokolj. Julian Castro drugi je Teksašanin, političar izuzetno blizak Hillary Clinton, koji je tijekom sučeljavan­ja pomno pratio sve greške i lapsuse koji su se dogodili Bidenu i oštro ga udario zaključkom da su ga pregazile godine (78) i da vjerojatno ne zna što je prije pet minuta govorio o zdravstven­om osiguranju.

Joe Biden političar je s velikim ugledom i golemim iskustvom i jedan je od najugledni­jih članova Demokratsk­e stranke. Za njime se nisu vukli repovi afera iako su ga prije nekoliko mjeseci dvije stranačke kolegice optužile za neprikladn­o ponašanje. Trenutačno ima oko 28 posto potpore birača, što ga stavlja na prvo mjesto, no zbog njegove dobi i vezivanja za politiku Baracka Obame mnogima izgleda da ne gleda u budućnost.

Biden je tradiciona­lni političar svoje stranke koji se pokušava vratiti na neki stranački centar koji je funkcionir­ao desetljeći­ma, no jedno od glavnih pitanja koje se u ovoj kampanji postavlja zapravo je koliko je sama stranka spremna prihvatiti malo više lijevu, progresivn­iju politiku.

Iako je Biden u svibnju imao

PO ANKETAMA FAVORIT JE JOE BIDEN, NO NJEGOV JE NAJVEĆI TERET TO ŠTO IMA 78 GODINA

ANALITIČAR­I VJERUJU DA SENATORICA ELIZABETH WARREN MOŽE BITI PRAVI IZAZOV ZA TRUMPA

golemu popularnos­t od više od 40 posto, ona konstantno opada. Postoji i vrlo veliki korpus mladih birača koji žele nešto sasvim novo i kojima bi ono što nude Sanders i Warren moglo biti puno atraktivni­je. Bernieja Sandersa podržava oko 18 posto demokrata, no podrška mu je u laganom usponu. Elizabeth Warren je na trećem mjestu, ali njezina popularnos­t raste konstantno, što znači da je sve više birača percipira kao ozbiljnu kandidatki­nju koja nudi politiku koja je puno hrabrija od Bidenove, ali ipak nešto umjerenija od Sandersove.

Senator Bernie Sanders, dobro poznata politička figura iz izbornog procesa 2016., demokratsk­i je socijalist koji se zalaže za socijalnu državu europskoga tipa. Neki komentator­i pišu da je Sandersova kandidatur­a zapravo jedan oblik pripreme za izbore koji će se održati 2024. godine, a na kojima bi njegova mlada i energična istomišlje­nica Alexandria Ocasio-Cortez mogla biti apsolutna zvijezda.

Socijala i Wall Street

Senatorica Elizabeth Warren već je dugo poznata po svome zalaganju da barem ponešto smanji trenutačno vrlo duboki jaz između bogatih i siromašnih u SAD-u i da porezno optereti bogate kako bi taj novac mogao ići izravno u fondove za socijalnu politiku. Ona je i političark­a koja se zalaže za puno strožu kontrolu Wall Streeta, za koji se pokazalo da je jedan od najvažniji­h čimbenika u američkom gospodarst­vu i politici. Dosadašnja sučeljavan­ja pokazala su da je ona vrlo rafinirana političark­a s čvrsto artikulira­nim idejama i planovima i s besprijeko­rnom interpreta­cijom svojih ciljeva. Analitičar­i tvrde da su upravo to karakteris­tike koje bi je mogle učiniti nezaustavl­jivom. No treba pričekati još pet mjeseci, kada će biti puno jasnije tko će se

Trumpu.• suprotstav­iti Donaldu

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PREDSJEDNI­ČKI KANDIDATI
PREDSJEDNI­ČKI KANDIDATI
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia