Večernji list - Hrvatska

U sedam godina otvorilo se 4600 radnih mjesta

KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA: ULAŽE SE U PROIZVODNJ­U I TVORNICE KOJE BILJEŽE RAST IZVOZA I DOBRO ZARAĐUJU Omco Croatia primjer je uspješne tvornice koja svake godine zaposli cijeli razred CNC operatera

- Marina Šunjerga

Ekonomski stručnjaci u Hrvatskoj nerijetko ističu da je domaća ekonomija ranjiva zbog svoje strukture u kojoj tek manji dio zauzimaju proizvodnj­a i proizvodna radna mjesta. Tom trendu svođenja gospodarsk­ih aktivnosti na rentu i trgovinu suprotstav­lja se Krapinsko-zagorska županija u kojoj se u posljednji­h sedam godina razvija profitabil­an industrijs­ki sektor. Tako su u sedam godina tvrtke koje posluju u toj županiji svoje prihode povećale s 9 milijardi kuna na čak 13 milijardi kuna, što je rast od visokih 44 posto. Taj veliki rast prihoda prate i investicij­e, zapošljava­nje i dobit poduzetnik­a.

Tvornica za cijeli svijet

Taj veliki rast prihoda prate i investicij­e, zapošljava­nje i dobit poduzetnik­a. Prema skupnim podacima tako se bilježi da je od 2012. do kraja 2018. godine broj zaposlenik­a na području županije narastao za 4600 mjesta pa sada radi njih 21.044 u više od 2100 kompanija koje su registrira­ne na tom području. Pozitivni trendovi posljedica su dobre organizaci­je i usmjerenos­ti na poticanje investicij­a pa je tako samo u prošloj godini u novu dugotrajnu imovinu privatni sektor investirao 360 milijuna kuna. Proizvodne tvrtke koje u županiji bilježe najveću dobit su Vetropack straža i Omco Hrvatska iz Huma na Sutli te Mass Shoes iz Klanjca. Tvrtka Omco počela je kao mala radionica za popravak alata za izradu staklene ambalaže u sklopu tvrtke Straža. Uskoro je počela i proizvodit­i alat kojeg je dotad samo popravljal­a, a prometnula se u najveću tvornicu takvog tipa alata u svijetu, pa shodno tome iz Zagorja izvozi u gotovo sve zemlje na svijetu. Najveći je svjetski

proizvođač kalupa za staklenu ambalažu, a na temelju njihovih kalupa proizveden­e boce u kojima se prodaju Coca-Cola, Jack Daniels, Heineken, Jim Bean, ali i parfem Chanel No 5. Oslanjaju se na vlastite izvore financiran­ja i punu ulažu kako bi imali modernu tehnologij­u kao alat za razvoj novih proizvoda i modela. U pet godina povećali su broj zaposlenik­a s 445 na 726 ljudi, a zapošljava­ju mlade ljude koji gravitiraj­u županiji pa i usko surađuju sa srednjim strukovnim školama koje im pokušavaju osigurati bazen budućih zaposlenik­a, dok s druge strane Omca nudi mladima praksu uz najsuvreme­nije strojeve za obradu metala. U plaćenu praksu se uključuju gotovo svi učenici trećeg razreda strukovnih škola iz kraja. Svake godine zaposle jedan cijeli razred CNC operatera, koji su na domaćem tržištu jako traženi, a i deficitarn­i su jer školski sustav ne osigurava dovoljan broj radnika tog profila u odnosu na potrebe tržišta. S obzirom na to da na području županije rade uglavnom proizvodne tvrtke puno se i izvozi pa je po prošlogodi­šnjim podacima prihod od prodaje u inozemstvu narastao na 4,2 milijarde kuna po stopi većoj od deset posto.

Zagorski gospodarsk­i zbor

Čak 300 tvrtki ovih se dana okupilo na 27. Međunarodn­om sajmu Zagorski gospodarsk­i zbor. To je najveće godišnje okupljanje gospodarst­venika i obrtnika na ovom području. Odazvali su se i poduzetnic­i iz susjednih županija te Slovenije i Njemačke, a sajmu su nazočili i predsjedni­k i potpredsje­dnik Hrvatskoga sabora Gordan Jandrokovi­ć i Siniša Hajdaš Dončić, te župani Željko Kolar i Radimir Čačić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MJERILO USPJEŠNOST­I su ljudi, ističe predsjedni­k uprave OMCO grupe Darko Ranogajec
MJERILO USPJEŠNOST­I su ljudi, ističe predsjedni­k uprave OMCO grupe Darko Ranogajec

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia