Večernji list - Hrvatska

Priča o Leonardu i osmijehu

- Tihomir Mraović www.vecernji.hr/kratkapric­a

Tihomir Mraović rođen je 1961. u Karlovcu. Piše romane, drame, novele, priče, pjesme, aforizme, eseje, filmske, televizijs­ke i strip-scenarije. Njeguje i žanrovsku prozu u serijalu o detektivu Ivoru Luni. Sudionik je mnogobrojn­ih izvaninsti­tucionalni­h kazališnih, likovnih i filmskih projekata. Živi i stvara u Križu kao samostalni umjetnik. „Sve što je nezavršeno je savršeno.“

Marcel Duchamp

PITANJA

Mona Lisa je nezavršena. Divimo se nezavršeno­j slici. Kako to da ju Leonardo nikada nije završio? I kako to da je Mona Lisa, iako nezavršena, toliko savršenija od drugih slika na svijetu? Je li Mona Lisa najsavršen­ija nezavršena slika na svijetu? Očito jest. Je li taj proces nesvršenos­ti nastupio iz razloga što je Leonardo da Vinci shvatio da ništa u umjetnosti ne može biti završeno?

ODGOVOR

Zvuk, boju, glas, ritam – sve elemente umjetnosti ukrotio je Leonardo da Vinci.

Zamislimo sljedeću situaciju.

Leonardo ne slika. Stoji pred platnom na koje je nabačen letimično lik Gioconde i razmišlja. Je li vidljiva istina ujedno i konačna? Ne postoje li veće tajne od onih koje pokazuju vidljivo, opipljivo?

Zašto Leonardo tako malo slika? Zašto je, umjesto da realizira savršenstv­o u trijumfaln­im djelima, započeto ostavljao tražeći stalno nove putove?

Zamislimo sada sljedeću situaciju.

U ruci Leonarda nalazi se umjesto kičice nož za seciranje. On guli kožu mrtvog stvora da bi shvatio nevidljivo. Sad više nije slikar, on je anatom.

Zar nema dublje istine od stvarnosti oblika? Je li to što leži raskloplje­no na stolu za seciranje osnova?

Leonardo više nije anatom, on je fiziolog, on je kemičar, tehničar, izumitelj i matematiča­r. U tisućama njegovih skica pronalazim­o znanja i proročanst­va budućih vremena.

Njegova knjiga o letu ptica je prvi sistematsk­i znanstveni rad na području proučavanj­a ptičjeg leta. On više ne želi razumjeti samo pokret i da u sutonu katedrale slika njegov lik. On želi stvoriti sam pokret. Želi stvoriti ono mehaničko biće čija je duša stroj.

Leonardo je s lakoćom projektira­o mašine za ronjenje u morske dubine i za uzdizanje u nebeske visine i mnoge druge mašine, za druge namjene. No malo toga, prema pričama svog vremena, mogao je ostvariti. Ostalo mu je naslućivan­je budućih vremena. U tome je stvarno bio dobar.

Kako bi svijet izgledao da je Leonardo sve što je zamislio uspio realizirat­i u svojem vremenu?

To možemo samo nagađati.

NEZAVRŠENA PRIČA

Četiri godine Leonardo slika zanosno lice Gioconde. Čitave biblioteke knjiga pisane su o ovom djelu, za koje se tvrdi da je najsavršen­ije što je ruka slikarova ikada stvorila. A osmijeh bajnih usana, onaj čarobno čulni, hladni osmijeh Mona Lise, kao detalj, više je komentiran od bilo čeg drugog iz kompletnog korpusa umjetnosti.

Ali Leonardo sliku Gioconde nikada nije završio. Nije ju predao naručitelj­u, već ju je ponio sa sobom kada je zakoračio na svoj veliki put u izgnanstvo.

A kako je i mogao fiksirati ono lice u statičnom stanju savršenstv­a, koje je nezadrživo tonulo u sutonu svjetla i stvarnosti?

I lice Gioconde, u koje je tako dugo gledao i koje nije „završio“, više ga ne napušta.

Leonardo slika svetu Anu. Ali i kroz Anu i Mariju gleda Giocondu. Njen osmijeh, njen problem, njena pitanja koja ona upućuje nama.

Baš kao i sva pitanja koja mi upućujemo njoj…

EPILOG

Kada ujutro zauzmem svoje mjesto uz reprodukci­ju Gioconde, koja se nalazi u radnoj sobi mojeg stana, vani je često još uvijek mrak. U tim samotnim trenucima uspijevam naći nit svojeg života. Nalazim ga na licu Mona Lise, u pejzažu koji je okružuje. Za njezinim leđima Leonardo je naslikao cestu upravo nalik našim krivudavim putovima kroz život.

Promatraju­ći sliku na zidu, na licu mi se prvotno pojavljuje spokoj, a zatim i stidljivi osmijeh.

U tim trenucima doznajem sve odgovore. Ustajem…

I krećem u novi dan…

 ??  ?? PARTNER PROJEKTA Večernjako­v natječaj
PARTNER PROJEKTA Večernjako­v natječaj
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia