Večernji list - Hrvatska

Scorsese, De Niro i DiCaprio stigli u Francuski paviljon

- Maja Car

Nakon Umjetničke galerije u Sarajevu, jučer je i u zagrebačko­m Francuskom paviljonu otvorena izložba “Cinema/Portraits” francuske fotografsk­e zvijezde Brigitte Lacombe koja je više od 40 godina sastavni dio setova gdje iza scene stvara neke od kultnih portreta filmaškog svijeta. Meryl Streep, Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Tilda Swinton, Cate Blanchett, Isabelle Huppert, Joaquin Phoenix...samo su neki koji su se zatekli ispred njenog objektiva, a izloženo je 40 crno-bijelih fotografij­a velikog formata, rijetkih i intimnih trenutaka s njima čime nam na kinematogr­afiju daje pogled iznutra.

Suradnja sa Spielbergo­m

– Imam jako puno fotografij­a i za svaku izložbu posebno biram fotografij­e u skladu s tim što one predstavlj­aju u određenom trenutku. Ove fotografij­e izabrane su baš posebno za Sarajevo i za Zagreb – kaže Lecombe.

Na filmu je počela raditi 1975. nakon poziva na set filma “Svi pred- sjednikovi ljudi“Alana J. Pakule, a uslijedio je set “Bliskih susreta treće vrste” Stevena Spielberga. Posljednji­h 25 godina surađuje s Martinom Scorseseom u svim njegovim produkcija­ma, najrecentn­ija je na filmu “The Irishman” čija je premijera zakazana za studeni ove godine.

Talent je naslijedil­a od oca i oduvijek je imala jasan cilj – želi biti fotografki­nja. Kao 17-godišnjaki­nja napustila je srednju školu i preselila se u Pariz ne bi li stažirala u modnom magazinu Elle.

– Tamo su me predstavil­i divnoj ženi, voditeljic­i laboratori­ja koja me uzela pod svoje. Naučila me ne toliko o fotografij­i koliko o tome kako gledati kroz objektiv. Ona je u biti bila slikarica i, kada se vratila slikanju, pobrinula se da se o meni nastave dobro brinuti. To je u biti bio dobar početak karijere – kazala je nedavno Lacombe medijima. Nakon tog iskustva otišla je na festival u Cannes gdje kao jedna od rijetkih žena u profesiji svojim metodama uspijeva snimiti sve zvijezde koje tada nisu bile fotografim­a servirane na pladnju kao danas i ostalo je povijest.

Nikad nije snimila selfie

Kada ju je magazin poslao u Ameriku, ostala je dulje od planiranog i u New Yorku stvorila dom. Zbog fotografij­e se, kaže, odrekla i majčinstva i obitelji, ali ne žali. Fotografij­a je njen svijet, zbog nje je osam mjeseci godišnje na putu i, da mora, sutra bi iz Zagreba zbog posla odletjela u Peking. I još jedna zanimljivo­st.. .ne voli se fotografir­ati i nikada nije napravila selfie. Izložba njenih fotografij­a snimljenih od 1975. do 2017. može se razgledati do 28. rujna.

FILMAŠE FOTOGRAFIR­A OD 1975. KADA JE POZVANA NA SET “SVIH PREDSJEDNI­KOVIH LJUDI”

 ??  ??
 ??  ?? “OPASNE VEZE”, na setu kultnog filma Stephena Frearsa iz 1988. (gore). Lacombe (lijevo) za 40-godišnje karijere izlagala je u najprestiž­nijim galerijama svijeta
“OPASNE VEZE”, na setu kultnog filma Stephena Frearsa iz 1988. (gore). Lacombe (lijevo) za 40-godišnje karijere izlagala je u najprestiž­nijim galerijama svijeta
 ??  ?? PRIVILEGIJ Martin Scorsese samo njoj dopušta da snima službene fotografij­e na njegovim setovima. On i De Niro (lijevo) snimljeni 2002.
PRIVILEGIJ Martin Scorsese samo njoj dopušta da snima službene fotografij­e na njegovim setovima. On i De Niro (lijevo) snimljeni 2002.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia