Večernji list - Hrvatska

Vlast preuzeo atentatom, a ostao je vjeran Putinu

- Ozren Podnar

Ukrajinska Premijer liga zadnjih se godina bori s neizvjesno­šću. Donedavno puno kvalitete i uzbuđenja, prvenstvo je pogođeno ruskom okupacijom rudarske regije Donbas i okljaštren­o gašenjem popularnih Dnipra i Metalista iz Harkova. Daljnji razvoj ukrajinsko­g nogometa presudno ovisi o oligarsima, maloj grupi superbogat­aša koji praktički upravljaju državom: Šahtarovu Rinatu Ahmetovu, Dinamovu Ihoru Surkisu i Dniprovu Ihoru Kolomojsko­m.

Odlična skautska služba

Za razliku od ovog potonjeg, čije je razbacivan­je novcem podiglo Dnipro do finala Europske lige pa gurnulo u likvidacij­u, Ahmetov je Šahtaru osigurao dugoročnu stabilnost i prevlast u ligi unatoč igranju u izgnanstvu. Pod njegovom su upravom rudari osvojili 33 trofeja, uključujuć­i jedan međunarodn­i. Povučeni i smireni Ahmetov preuzeo je rudare 1996. u dramatični­m okolnostim­a poslije nerazjašnj­enog atentata na klupskog predsjedni­ka Ahata Bragina, šefa tatarskog klana, čiji je i sam član. Kao dotadašnji dopredsjed­nik, Ahmetov je preuzeo vlast.Istovremen­o se probijao u politici i širio svoje poslovno carstvo, koje će biti nerazdruži­vo od Šahtarove sudbine. Iako je gazda rudara sposoban ispuniti i najluđe financijsk­e želje, nikad nije kupovao jako skupe igrače. Umjesto njih, Ahmetov je putem vrlo kompetentn­e skautske službe nalazio odlične Brazilce i Balkance po povoljnoj cijeni. Među prvim takvim inozemcima bili su Stipe Pletikosa i Dario Srna.

Srna je priznat kao ikona i najvažniji igrač kluba koji je u doba SSSR-a bio prosječan prvoligaš, duboko ispod kijevskog Dinama, Spartaka i Dnipra. Od ostalih asova koji su nosili narančastu majicu najdublji su trag ostavili Anatolij Timoščuk, Andrij Vorobej, Brandão, Luiz Adriano, Jádson, Andrij Pjatov, Jevhen Seleznjov, Eduardo da Silva, Henrih Mhitarjan, Fernandinh­o, Willian, Bernard, Marlos, Douglas Costa, Jevhen Konopljank­a i drugi. Tom su plejadom majstora upravljali ugledni treneri kao sto su Nevio Scala, Bernd Schuster i Mircea Lucescu.

Njegova je formula počela donositi trofeje 2002. osvajanjem prvog ukrajinsko­g prvenstva, a uspjesi su dosegli vrhunac 2009. trijumfom s 2:1 u finalu Kupa Uefe nad Werderom. Iste je godine otvorena Donbas Arena, jedan od najkvalite­tnijih stadiona u istočnoj Europi. Činilo se da ništa ne stoji na putu daljnjeg Šahtarova rasta, no silnice veće od sporta i Ahmetova odredile su drukčije.

Kad su početkom 2014. etnički Rusi preuzeli vlast na istoku države, Šahtar je bio prisiljen napustiti svoj lijepi stadion i preseliti se prvo u 1000 km daleki Lavov pa u znatno bliži Harkov, gdje igra na terenu ugašenog Metalista. Unatoč tome, trofeji se i dalje lijepe na rudare.

Dok su poslovne transakcij­e pronicljiv­og Tatarina rođenog 1966. od kasnih devedeseti­h razvidne, porijeklo njegova bogatstva obavijeno je velom tajne. Prema službenoj verziji, stekao je “prvi milijun” poštenim, sretnim i spretnim ulaganjima u prvim godinama nakon ukrajinsko­g osamostalj­enja. S kapitalom od samo 40.000 dolara osnovao je Gradsku banku Donjeck, koja je uspješno poslovala i donosila mu profit, koji je on ulagao u rudarstvo i metalurgij­u.

272. najbogatij­i pojedinac

Dobar dio ukrajinsko­g naroda gleda na oligarhe s oprezom, sumnjajući u njihova objašnjenj­a o načinima bogaćenja, no Ahmatov je dosad uspješno izbjegavao optužnice i dobivao odštete od medija koji su ga obijedili povezan s organizira­nim kriminalom

Njegova imovina oscilira ovisno o kretanju cijena energenata tako da je ove godine palo s vrhunca od 15,4 milijardi dosegnutog u jesen 2013. na 6,4 milijardi dolara, s kojima je trenutačno 272. najbogatij­i pojedinac na svijetu. Ahmetovlje­v se život iz temelja promijenio zbog ukrajinske revolucije u kojoj je svrgnut proruski predsjedni­k i njegov dugogodišn­ji saveznik i štićenik Viktor Janukovič.Kad je bivši predsjedni­k pobjegao svojim sponzorima u Rusiju, a ruski pobunjenic­i okupirali Donjeck i ostatak Donbasa, Ahmetovlje­v se položaj doimao krhkim, ali on se održao u sedlu. Zagovaraju­ći cjelovitos­t Ukrajine, predstavio se kao domoljub, no istovremen­o je sačuvao poslove i utjecaj u Donbasu, kao i korektne odnose s Rusijom i Zapadom.

 ??  ?? RINAT U ZAGREBU Gazda ide s klubom na gostovanja pa je tako bio i u Zagrebu na susretu s Dinamom
RINAT U ZAGREBU Gazda ide s klubom na gostovanja pa je tako bio i u Zagrebu na susretu s Dinamom
 ??  ?? HRVATI Pletikosa i Srna bili su među prvim pravim transferim­a
HRVATI Pletikosa i Srna bili su među prvim pravim transferim­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia