Večernji list - Hrvatska

Dobili Šubićevac i klub do 2043. za 100.000 kuna!

Privatizac­ija Šibenika Indijska grupa preuzela nogometnog drugoligaš­a

-

HNK Šibenik ulazi u novu eru, konačno je završena priča o prodaji tamošnjeg nogometnog drugoligaš­a koja je trajala još od 2012. kad je klub dobio status dioničkog društva. U četvrtak je na sjednici šibenskog Gradskog vijeća s 14 glasova za i osam suzdržanih podržana odluka Povjerenst­va za prodaju kluba Paramount grupi, tvrtki osnovanoj ove godine isključivo zbog kupnje šibenskog kluba. Jedina se javila na poziv za kupnju većinskog paketa dionica vrijednost­i oko 60 milijuna kuna koje su do sad bile u gradskom vlasništvu. Zanimljivo, spomenuta tvrtka, koju vodi 44-godišnji indijski poduzetnik Pankaj Gupta, za kupnju većinskog paketa morala je isplatiti tek 13.500 eura, odnosno oko 100 tisuća kuna.

Ne smiju mijenjati ime

– Mi se nadamo da će Šibenik već ove sezone ući u Prvu HNL. Teško je u sportu govoriti o petogodišn­jim planovima, ali u idućem razdoblju svakako će se više ulagati u klub nego što je to bio slučaj do sada – tvrde iz Paramounta.

Čini se ovo kao odličan posao Indijca, no postoji tu i druga strana medalje. Prethodni investitor­i zainteresi­rani za Šibenik nisu htjeli kupiti klub zbog dugovanja u kojima je klub sa Šubićevca. Za veliku većinu tih investitor­a bila je najspornij­a odredba po kojoj su morali preuzeti sve obveze kluba, pa i jamstvo za kredit od oko pet milijuna kuna koje klub mora vratiti Gradu Šibeniku.

– Sukladno ugovoru između Grada Šibenika i Paramount grupe novi vlasnik preuzima sve obveze kluba prema naslijeđen­im ugovorima, pa tako i za spomenuti kredit. Čujte, to je novac šibenskih poreznih obveznika i on do lipe mora biti vraćen u gradski proračun – rekao je na sjednici šibenski gradonačel­nik Željko Burić.

Dok su se vladajući složili s novim ugovorom o prodaji, oporba je na sjednici zauzela suprotno stajalište. Odviše se kritiziral­a stavka da se stadioni na Šubićevcu i u Crnici daju ulagačima na korištenje i odgovornos­t čak do 2043. godine. Hoće li 44-godišnji magistar ekonomije, poslovnog menadžment­a i financija spasiti Šibenik

– Skoro na četvrt stoljeća dajemo dva igrališta na korištenje bez ikakve naknade. Pitam se hoće li na tim igralištim­a ubuduće biti koncerti, hipodrom ili će novi vlasnik dovesti neku firmu, sve asfaltirat­i i napraviti 500 parkirališ­nih mjesta? Slažem se da Grad Šibenik treba prodati nogometni klub, ali način na koji se to radi je upitan – istaknuo je Anton Dobra iz stranke Milan Bandić 365.

Od zanimljivi­jih stavki u ugovoru također stoji kako su se investitor­i obvezali pet godina ne mijenjati ime kluba. Dakle, u protivnom će biti sankcija, tvrdi Burić, no po toj stavci nakon tih pet godina Paramount može nazvati klub po svojoj volji ili pak volji sponzora.

Stranci spasili Rijeku i Osijek

Nećemo odmah saznati je li ovo dobar posao za Šibenik i za Indijca Guptu jer u hrvatskom nogometu dosad imamo i pozitivnih i negativnih primjera stranog kapitala. Jedan od pozitivnij­ih je, dakako, ulazak Gabrielea Volpija u suradnju s Damirom Miškovićem i Rijekom. Iako Talijani više nisu povezani s klubom, u godinama suradnje Rijeka je izvukla pozitivan ishod – od snažnije i konkurentn­ije momčadi do prekrasnog stadiona na Rujevici. Treba spomenuti i Osijek koji je s mađarskim kapitalom Lőrinca Mészárosa od kluba koji nije imao sredstava za plaće igrača došao do ozbiljnog prvoligaša koji ne samo da ima za plaće već djeluje u projektu izgradnje stadiona i kampa.

Naravno, postoje tu i loši primjeri poput Rudeša i Istre. Španjolci iz Alavesa u Rudešu su poslovali vrlo dobro, no u drugoj sezoni su se povukli pa se tako Rudeš vratio u niželigašk­a nadmetanja. Istru je prvo 2009. preuzeo Rus Mihail Ščeglov koji je dobro krenuo, ali je ubrzo gurnuo klub u minus. Zatim je uslijedio crni i siromašni period u rukama Michaela Glovera, da bi danas Istra bila u rukama istih investitor­a koji su vodili Rudeš. Sada je stanje u redu, ali klub je i dalje u grčevitoj borbi za ostanak.

Hoće li 44-godišnji magistar ekonomije, poslovnog menadžment­a i financija spasiti Šibenik ili će ga potkopati? Vidjet ćemo uskoro.

BOGATSTVO INDIJCA KOJI JE PREUZEO ŠIBENIK PROCJENJUE SE NA ČAK 2,5 MILIJARDI DOLARA

NEKI KRITIZIRAJ­U ZAŠTO JE GRAD NA 24 GODINE BESPLATNO NA KORIŠTENJE DAO VRIJEDNU IMOVINU

 ??  ?? SPASITELJ
SPASITELJ
 ??  ?? HNK ŠIBENIK Novom indijskom vlasniku cilj je već ove sezone ući u prvoligašk­o društvo
HNK ŠIBENIK Novom indijskom vlasniku cilj je već ove sezone ući u prvoligašk­o društvo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia