Večernji list - Hrvatska

Slovenci izvoze najviše igrača, zagrebaši drže rekord – plus 18 u jednom poluvremen­u

Rukometna Liga prvaka Večeras (20 sati) u Areni gostuje PSG, a sustavom od 28 klubova igra se posljednji put

- Damir Mrvec

Današnjim utakmicama počinje nova sezona u elitnim skupinama rukometne Lige prvaka. Bit će to ujedno i posljednja sezona u takvom formatu. Naime, sljedeće sezone u Ligi prvaka igrat će samo 16 umjesto kao dosad 28 klubova. Hrvatski prvak se ne treba brinuti jer je prema kriterijim­a ušao među 16 odabranih. Sustav s dvije elitne skupine Lige prvaka i dvije slabije skupine Lige prvaka prvi je put uveden u sezoni 2015./2016. i tim sustavom igrat će se samo pet sezona. Zasad je ostala završnica odnosno Final Four koji se od 2010. održava u Kölnu.

Vardar će teško na tron

U sezoni u kojoj ćemo posljednji put gledati 28 klubova u Ligi prvaka favoriti su klubovi koji imaju i uvjerljivo najveće proračune. Dakle, sudeći po novcu, koji garantira i kvalitetu, na završnom turniru bi se trebali naći Barcelona, PSG, Veszprem i Kiel. Jasno, iza njih je niz momčadi koje vrebaju iz prikrajka i sigurno mogu iznenaditi, kao što su Vardar, Kielce, Flensburg, Löwen, Pick Szeged i Montpellie­r. Ostali će se zadovoljit­i plasmanom u osminu finala, a za neke klubove, kao što je primjerice i hrvatski prvak, ulazak u četvrtfina­le bio bi veliko iznenađenj­e.

Gledajući samo strance u klubovima, najviše će u elitnim skupinama Lige prvaka igrati Slovenaca. Osim u Celju, čak 19 slovenskih igrača igra u drugim klubovima. Veselin Vujović, izbornik Slovenije, može sastaviti odličnu reprezenta­ciju samo od igrača koji igraju izvan Slovenije. Na drugome mjestu po “izvozu” igrača je Danska (16), a na visokom trećem mjestu je Hrvatska (12). Odmah iza nas je Norveška (10), a slijede Rusija (10), Švedska (9) i Španjolska (9). Igrače u Ligi prvaka imaju i neke neeuropske zemlje poput Brazila (3), Alžira (1), Egipta (1), Tunisa (1), Argentine (1) i Kube (3).

Od kada se igraju završni turniri, nijedna momčad nije uspjela obraniti naslov. S obzirom na igrački kadar Vardara, teško da će makedonski prvak ponovo na tron. Inače, teško će netko nadmašiti učinak Barcelone koja je bila devet puta osvajač Lige prvaka, od toga pet puta

SAMO SU DVOJICA IGRAČA OSVOJILA LIGU PRVAKA SA DVA KLUBA – ČUPIĆ I REICHMANN

zaredom. Osim Barce, samo je sedam klubova uspjelo obraniti naslov pobjednika tog natjecanja. Među njima je i PPD Zagreb koji je u uglednom društvu zajedno s njemačkim klubovima Göppingeno­m, Gummersbac­hom, Grosswalls­tadtom, španjolski­m Ciudad Realom, bjeloruski­m SKA Minskom i šabačkom Metaloplas­tikom. Od svih 28 klubova ove sezone, jedan je debitant – Rabotnik iz Bitole, a jedini klub koji ima predstavni­ke u muškoj i ženskoj Ligi prvaka je švedski Sävehof. Ivan Čupić je jedini igrač koji ima čak tri naslova Lige prvaka otkako se igraju završni turniri u Kölnu. Dvaput je bio prvi s Vardarom te jednom s Kielceom. Samo četiri od 28 trenera mogu se pohvaliti da su osvajali Ligu prvaka – Talant Dušebajev, Raul Gonzalez, Xavi Pascual i Patrice Canayer. Najmlađeg igrača ove sezone imat će Porto – 16-godišnjeg Bernarda Pegasa, a najstarije­g švedski Kristianst­ad – 46-godišnjeg Jespera Larssona. Najmlađa momčad ove sezone je švedski Sävehof (prosjek 21,6 god.), najviša Pick Szeged (196,1 cm), a najteža Veszprem (100 kg).

Zagreb četvrti na listi

Zagrebaši, koji večeras (20 sati) u Areni igraju s PSG-om, vlasnici su jednog sjajnog rekorda. Naime, drže rekord u razlici pogodaka u jednom poluvremen­u. Bilo je to 2005. kada su protiv Pelistera na poluvremen­u vodili 23:5. Na vječnoj listi osvojenih bodova u Kupu prvaka/Ligi prvaka, zagrebaši su četvrti. Odigrali su ukupno 272 utakmice (119 pobjeda, 133 poraza). No, nakon ove sezone mogao bi ih po bodovima prestići Flensburg koja ima devet bodova manje.

 ??  ??
 ??  ?? ZLATKO HORVAT Krilni igrač PPD Zagreba već 17. sezonu igra u Ligi prvaka
ZLATKO HORVAT Krilni igrač PPD Zagreba već 17. sezonu igra u Ligi prvaka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia