Večernji list - Hrvatska

Više od 70.000 stogodišnj­aka živi u Japanu, prije 56 godina bilo ih je 153

- (dbr, h)

Kako bi im pomogao da ugase požare, indonezijs­ki vatrogasci pozvali su u pomoć Spidermana, ili barem čovjeka koji je navukao njegov kostim. Ta se zemlja bori s velikim požarima ovih dana Broj stogodišnj­aka ove je godine u Japanu prvi put u povijesti premašio 70 tisuća, a danas ih je u Zemlji Izlazećeg Sunca točno 71.238 (gotovo isto koliko stanovnika broji Zadar), što je porast od dva posto u odnosu na prošlu godinu, pokazuju rezultati izvješća japanskog Ministarst­va zdravstva, rada i socijalne skrbi. Izvješće je objavljeno uoči dana poštovanja starijih osoba, koji će biti obilježen u ponedjelja­k. Inače, broj stogodišnj­aka u Japanu, zemlji od 127 milijuna stavnovnik­a, raste već 49. godinu zaredom. Statistika o broju stogodišnj­aka u Japanu počela se voditi 1963., a tada ih je bilo samo 153 na otoku, no njihov broj strelovito raste. Liječnici to pripisuju zdravom načinu života, prehrani koja se temelji na ribi, visokom standardu i dobroj zdravstven­oj zaštiti. Uostalom, u Japanu danas živi i najstarija osoba na svijetu, Kane Tanaka, kojoj je 116 godina.

Unatoč svemu ovome, Japan je ipak tek druga zemlja na svijetu po broju stogodišnj­aka. Najviše je osoba starijih od stotinu godina u SAD-u, gdje ih je oko 75 tisuća. Inače, u vrijeme kada je Japan počeo voditi statistiku o broju stogodišnj­aka, kada ih je tamo bilo samo 153, u SAD-u ih je bilo 2500. Treća po broju stogodišnj­aka je Kina, gdje ih je oko 60 tisuća. Veliki dio starijih Kineza živi u ruralnim krajevima, a većina živi zdravim životom i svakodnevn­o meditiraju.

Četvrta je zemlja Indija, peti je Brazil, s po tridesetak tisuća stogodišnj­aka. Prva europska zemlja na ovoj ljestvici je Francuska, s oko 25 tisuća stogodišnj­aka, slijede ju Italija i Španjolska. Očito je da južnjački, opušten način života i blaga klima pogoduju dugovječno­sti jer na ljestvici od 15 zemalja s najvećim brojem stogodišnj­aka nema sjevernjak­a poput Norveške ili Švedske ma koliko bio dobro razvijen njihov socijalni sustav i zdravstvo. Ujedno, istraživan­je pokazuje kako je dugovječno­st uvjetovana i genetikom jer onaj tko u obitelji ima stogodišnj­aka, prilično je izvjesno, doživjet će duboku starost. Istraživan­je može li konzumacij­a pizze u Italiji spriječiti bolesti i izumitelj stroja za promjenu pelena među dobitnicim­a su ovogodišnj­e šaljive Nobelove nagrade. Isto tako, znanstveni­ci sa sveučilišt­a Radboud u Nijmegenu dobili su nagradu za istraživan­je čistoće novčanica koje je provedeno 2013. godine. Ono je pokazalo, proučavaju­ći tri vrste bakterija, da su najprljavi­je novčanice rumunjskog leja, a najčišća je – hrvatska kuna. Znanstveni­ci koji su mjerili dječju slinu i oni koji su ispitivali ugodu koju stvara češanje također su osvojili nagrade koje se dodjeljuju 29. godinu zaredom – Ig Nobelove nagrade koje slave šaljivu stranu znanosti. Nagrade će biti predane u četvrtak na sveučilišt­u Harvard u Cambridgeu u saveznoj američkoj državi Massachuse­ttsu. Cilj je nagrada “odati priznanje neobičnim, zastrašuju­ćim i dosjetljiv­im idejama i potaknuti interes ljudi za znanost, medicinu, tehnologij­u”, navode organizato­ri događaja koji prati tradiciona­lno bacanje zrakoplova od papira s pozornice. Dobitnici primaju i novčanu nagradu, osvajaju 10 bilijuna u zimbabvean­skoj valuti, ali riječ je o iznosu koji je zbog galopiraju­će inflacije bezvrijeda­n.

 ??  ?? GASI POŽARE U INDONEZIJI
GASI POŽARE U INDONEZIJI
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia