Večernji list - Hrvatska

Ovo su prvi hrvatski tehničari za razvoj videoigara

Škola za virtualni svijet

- Piše Danijel Prerad

Pomalo preplašeno izgledala je skupina ‘friških’ srednjoško­lca koji su, njih 23, drugog dana nastave stigli u Poduzetnič­ki inkubator za razvoj videoigara PISMO u Novskoj. Ovi učenici upisani su u prvi razred tehničara za razvoj igara i izgledali su malo zbunjeno sve dok ih Dominik Cvetkovski iz PISMA nije priupitao jesu li večer prije gledali kako megapopula­rni youtuber PewDiePie razbija Ender Dragona u Minecraftu za manje od osam minuta. I tada je krenula komunikaci­ja koja bi nekome sa strane izgledala kao da ti klinci pričaju na kineskom, ali to su oni - generacija Twitcha, youtubera, Fortnitea, Minecrafta kojima se ukazala jedinstven­a prilika da svoju ljubav prema videoigram­a pretvore u nešto čime će se baviti cijeli život. Tehnička škola Sisak krenula je ove godine s tehničarim­a za razvoj videoigara, upisana su 23 učenika, a prijavilo ih se deset puta više.

– Za svako mjesto prijavilo se po 10 učenika i bez problema smo mogli upisati pet razreda. Privukli smo najbolje učenike iz Sisačko-moslavačke županije, a ima ih iz Zagreba i Velike Gorice. Interesa je bilo i iz cijele Hrvatske, no kako u Sisku nema učeničkog doma, mnogi su iz udaljeniji­h krajeva odustali kad su to saznali – priča prof. Davor Malović, ravnatelj Tehničke škole Sisak. Novi srednjoško­lski program “tehničar za razvoj videoigara” dio je projekta Sisačko-moslavačke županije i njene Razvojne agencije SI-MO-RA pokrenut s ciljem da ova županija postane središte gaming industrije. Od 2016. tako je uveden besplatni engleski jezik u vrtiće na području županije, nakon čega su od prošlog ljeta počele jednomjese­čne radionice izrade videoigara za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola kao i šestomjese­č

ne radionice za odrasle, iz kojih su onda proistekle i start-up tvrtke koje su se uselile u novouređen­i Poduzetnič­ki inkubator za razvoj videoigara PISMO u Novskoj. Paralelno se, u suradnji s Tehničkom školom Sisak, radilo na izradi kurikuluma za novo srednjoško­lsko usmjerenje koje bi osiguralo radnu snagu za tvrtke koje će proisteći iz ovog inkubatora, a to su od ove školske godine i uspjeli ostvariti s prvom generacijo­m budućih tehničara za razvoj videoigara.

Tata je vidio na televiziji

Među prvih 23-oje učenica i učenika koji su uspjeli upisati ovaj smjer su i Dominik Govorčinov­ić, David Polovina, Matej Rašković te Luka Jagnjić – 15-godišnjaci kojima se ispunio san svakog ljubitelja videoigara. Svima im je ovo bio prvi izbor na upisu.

– Uvijek mi mama govori: bježi od kompjutora, dosta igre. Sad valjda više neće, više mi to ne smije reći jer kompjutor je moja bilježnica, moja domaća zadaća – šali se Dominik s područja Hrvatske Kostajnice, te u ozbiljnije­m tonu nastavlja kako mu se ovime ispunila životna želja. – Oduvijek igram videoigre. Nešto sam malo kroz Tinkers modelirao za Minecraft i slično, neke modele objekata, ali zanimanje za svijet videoigara se stjecalo i razvijalo kroz igru. Sada sam spreman za nešto dalje – kazuje Dominik. U Sisak iz Rakova Potoka pokraj Samobora svaki dan na nastavu putuje i Matej Rašković.

– Tata je vidio na televiziji da se u Sisku otvorio taj smjer i ja sam ga odmah stavio kao prvi izbor. Za sada putujem vlakom, rano se budim, ali ovo volim, to je to što želim raditi cijeli život – govori nam Matej oduševljen viđenim u Poduzetnič­kom inkubatoru.

– Majka i otac su me podržali, ipak su oni 40-godišnjaci i znaju da je ovo budućnost. Ali baka i djed imaju zastarjela shvaćanja i govorili su mi da je bolje upisati neko trogodišnj­e zanimanje. No i njima smo sve objasnili – zaključuje Matej. I Luka iz Popovače te David iz Sunje kazuju kako su presretni što su upisali ovaj smjer. To im je životno opredjelje­nje i nadaju se najboljem. – Ako bude dobro išlo, imat ću svoju tvrtku, ako ne – ići ću nekamo raditi. Dok igramo igrice, uvijek nam padne na pamet da se nešto može poboljšati, i mislim da bi to mogao biti moj smjer rada – rekao je Luka dok David ističe kako se kod videoigara mora jako paziti na trendove koji se brzo mijenjaju, a trendove uvelike određuju već spominjani youtuberi. U PISMU, zajedno sa stručnjaci­ma koji su sudjeloval­i i na ostvarenju srednjoško­lskog kurikuluma, nastavljaj­u raditi kako bi sadašnjim srednjoško­lcima, kad završe školovanje za četiri godine, bio omogućen i upis na novi visokoškol­ski obrazovni smjer. Cilj je ostvariti to u suradnji s nekim od zagrebački­h fakulteta, a sve ide u dobrom smjeru da to postane stvarnost čime bi se zaokružilo devetgodiš­nje obrazovanj­e budućih hrvatskih stručnjaka za videoigre. – Srednjoško­lcima ćemo pružati konstantnu potporu, od mentorstva preko prakse i osiguravan­ja potrebne tehnike koju još nemaju u Tehničkoj školi. Moći će se ovdje koristiti motion capture studijem veličine 10 x 10 metara, fotogramet­rijski studijem sa 150 kamera, virtualnom stvarnosti sa sto čudesa, glazbenim i video studijem vrhunske kvalitete kakve nema odavde do Londona. Dakle, ovdje će imati sve što trebaju kako bi napravili igru, ali ne moraju se fokusirati samo na igre, već mogu stvarati crtiće, filmove, svašta. Nema granica za njih – kazuje nam Zvonimir Mikšić iz PISMA, stručnjak s 20 godina staža u izradi videoigara. U PISMU će moći sudjelovat­i učenici i na Global Game Jam natjecanju koje se ovdje održava svake godine. Sudionici imaju 48 sati da naprave videoigru, no posebna se prilika vidi i u podizanju državnog informatič­kog natjecanja učenika na višu razinu.

– Postoji srednjoško­lsko natjecanje u razvoju softvera u sklopu državnog natjecanja iz informatik­e. Godišnje u sklopu njega budu jedna do dvije igre učenika u konkurenci­ji, no ja sam siguran da će se to povećati. Već u prvoj godini učenici će biti sposobni stvoriti 2D igru i imat će priliku s njom otići na državno natjecanje. A mogu i izboriti direktan upis na fakultet – pojašnjava Cerovski. Dominik kaže

Ako bude dobro išlo, imat ću svoju tvrtku, ako ne – ići ću nekamo raditi. Dok igramo igrice, uvijek nam padne na pamet da bi se moglo nešto poboljšati i to je moj smjer rada

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia