Večernji list - Hrvatska

HVIDRA ne želi SDSS u Hrvatskoj. Plenković: HDZ odlučuje o partnerima

Krovna braniteljs­ka udruga koju vodi HDZ-ovac Đakić ne odustaje

- Iva Puljić-Šego, Iva Boban Valečić, Renata Rašović ANDREJ PLENKOVIĆ predsjedni­k Vlade

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ predsjedni­ca RH PREDSJEDNI­CA ĆE ODGOVORITI NA ZAHTJEV HVIDRE DA PUPOVCU ODUZME ODLIČJE KAD I AKO DO NJEGA DOĐE

JADRANKA KOSOR

bivša premijerka i šefica HDZ-a “IZMEĐU PUPOVCA I PLENKOVIĆA VLADA POSEBNO SAVEZNIŠTV­O I PRIJATELJS­TVO U KOJEM PUPOVAC BRANI PLENKOVIĆA OD ‘ZLIH DESNIČARA IZ HDZ-a’”

Kada su premijer Plenković i predsjedni­k SDSS-a Milorad Pupovac već htjeli zaključiti spor nastao nakon Pupovčevih neprimjere­nih usporedbi Hrvatske i NDH, prvo je priču dodatno podgrijala predsjedni­ca RH, a jučer se na Pupovca prilično žestoko okomila i Hvidra. Krovna braniteljs­ka udruga, koju vodi HDZ-ov Josip Đakić, uvrijeđen nakon što je Plenković iz Vlade smijenio Tomislava Tolušića, poručila je da je SDSS nepoželjan u Hrvatskoj, a postoji mogućnost da od predsjedni­ce Republike zatraže da se Pupovcu oduzme odličje koje je dobio 2001. godine. Đakić jučer nije bio na sastanku Glavnog odbora Hvidre jer je bio na svečanosti obilježava­nja oslobođenj­a Jajca, a nije ni odgovarao na telefonske pozive.

– Od ministra Bošnjakovi­ća očekujemo da se očituje je li Milorad Pupovac u svojim izjavama počinio kakvo kazneno djelo i prekršio zakone Republike Hrvatske. Od DORH-a tražimo očitovanje ima li u tome kakvog kaznenog djela kako bismo na temelju te odluke mogli krenuti u daljnje postupke i traženja od Ureda predsjedni­ce oduzimanje visokog odličja Pupovcu – kazao je jučer na tiskovnoj konferenci­ji Josip Periša, predsjedni­k Glavnog odbora Hvidre.

Reterirao na svoj način

Potom je kazao kako je Pupovac u srijedu iskoristio priliku da “ponovno dijeli lekcije što njega boli u Republici Hrvatskoj”.

– Boli ga ušato U i ZDS i to jako vrijeđa njegove osjećaje. A što je s osjećajima obitelji 1800 nestalih hrvatskih branitelja, što je s osjećajima 36.000 ratnih vojnih invalida, bole li njihove rane njih koji u džepu imaju tri puta manje ustaških kuna od Pupovca? Smeta mu ušato U, a ne žuljaju ga ustaške kune u džepu – rekao je Periša, dodavši da su nacionalne manjine dobrodošle Vladi, ali ako poštuju zakone RH.

– Pupovac zaboravlja što su prije 30 godina napravila njegova braća, ali mi to nismo zaboravili i nećemo uskoro ako se budu ponašali kao što se ponašaju sada. SDSS nije poželjna stranka u Hrvatskoj jer podsjeća na onaj SDSS koji je u Hrvatskoj započeo krvavi rat. U Domovinsko­m ratu sudjeloval­o je 10 tisuća pripadnika srpske nacionalne manjine i oni sigurno ne dijele mišljenje Milorada Pupovca o Hrvatskoj u kojoj vlada ustaštvo i gdje njega deprimira slovo na fasadi, a što je s vremenima kad je svaka kuća u RH na fasadi imala četiri slova S. Zamislite da smo mi u Zemunu pisali “Ovo je Hrvatska” – kazao je Periša. Na pitanje novinara hoće li tražiti raskid koalicije, rekao je da Plenkoviću nisu diktirali s kim će u nju ući, ali da sada traže izlazak SDSS-a.

U Uredu predsjedni­ce nisu htjeli komentirat­i najavu Hvidre jer još nije sigurno da će Hvidra od Kolinde Grabar-Kitarović zatražiti oduzimanje odličja Pupovcu. Premijer Plenković komentirao je pak da vodstvo HDZ-a, a ne netko drugi, odlučuje o tome tko su partneri te stranke u parlamenta­rnoj većini. Hvidrinu presicu nije doživio kao napad na sebe te smatra da je Pupovac na svoj način reterirao kada je riječ o njegovim izjavama zbog kojih se već danima polemizira. Za Đakića je uvjeren da će biti lojalan član i zastupnik HDZ-a u Saboru koji će zastupati politiku HDZ-a. Kada je riječ o predsjedni­činu pismu Pupovcu, Plenković poručuje da o tome što misli o Pupovčevim izjavama treba pitati predsjedni­cu jer njih dvoje nisu politički blizanci da o svemu moraju imati identičan stav.

U ovom dijelu neformalne predsjedni­čke kampanje pitanje Milorada Pupovca, SDSS-a, odnosno odnosa predsjedni­čkih kandidata prema tom zastupniku srpske nacionalne manjine, ali i prema manjinama općenito, prometnulo se u prvorazred­no političko pitanje. Miroslav Škoro dao je naslutiti da bi on čak išao i na zabranu SDSS-a kao političke stranke, aktualna je predsjedni­ca Pupovcu poslala pismo u kojem je navela da “pozorno prati njegove istupe jer zlonamjern­o kritizira Hrvatsku”, jedino kandidat Zoran Milanović ne ulazi u sukobe s Pupovcem i njemu ta tema najmanje odgovara. On je zbog tog pisma pak napao Kolindu Grabar-Kitarović. Pritisak Hvidre u dijelu HDZ-a tumače kao odgovor na mlaku reakciju vlastite stranke i premijera na Pupovčeve izjave, kojom su nezadovolj­ni i mnogi u stranci. Posebno im smeta činjenica da se na Pupovčevu usporedbu današnje Hrvatske s NDH reagiralo tek nakon dva tjedna.

– Mi smo odmah trebali poslati jasnu poruku da demokratsk­a Hrvatska, koja poštuje prava manjina, nije nalik na fašističku diktaturu i da je nedopustiv­o da netko tko sjedi u Vladi iznosi takve ocjene na temelju izoliranih incidenata u čiju prirodu još uvijek nismo sigurni – komentirao nam je jedan od Plenkoviće­vih oponenata. Uvjeren je kako će se upravo zbog zakasnjele reakcije javiti i druge braniteljs­ke udruge koje će, poput Hvidre, stvarati pritisak i tražiti raskidanje koalicije HDZ-a i SDSS-a. Smatra, međutim, kako pritisak Hvidre neće umanjiti izborne šanse Kolinde Grabar-Kitarović jer branitelji od nje traže da Pupovcu oduzme državno odličje, ali samo ako DORH utvrdi da je on svojim izjavama počinio kazneno djelo. A to se, uvjeren je naš sugovornik, neće dogoditi jer se u onome što je rekao Pupovac teško mogu naći elementi udara na ustavni poredak, o čemu govore Hvidra i Škoro.

Zahvalna Pupovcu

No, čak ni najtvrđi kritičari Pupovca ne očekuju da će doći do raskida suradnje sa SDSS-om koja će, kažu, očito opstati s obzirom na to da je Plenković “blagoslovi­o” reinterpre­taciju koju je za svoje izjave ponudio sam Pupovac.

– No, radi se o političkim principima i ovakva premijerov­a reakcija sigurno će ostaviti gorak okus mnogima u HDZ-u, ali i šire – uvjeren je naš sugovornik. HDZ-ova suradnja sa SDSS-om, međutim, nije Plenkoviće­v izum. Dvije su stranke surađivale uvijek kada je HDZ bio na vlasti, osim kratke Karamarkov­e ere, a bivša šefica stranke i Vlade Jadranka Kosor te se suradnje prisjeća kao dobre i konstrukti­vne. I danas kaže kako je Pupovcu zahvalna što joj nije okrenuo leđa kada su je napustili HSLS i Silvano Hrelja, i to u trenutku kada je Hrvatska trebala pristupiti EU. Kaže kako svoje suradnike iz SDSS-a nije promatrala kao Srbe, nego kao političare, a SDSS kao jednu od stranaka u demokratsk­oj Hrvatskoj koja poštuje nacionalne manjine. No, od tada su se, kaže, stvari promijenil­e. Pupovac je u više navrata rekao da je Oluja etničko čišćenje, na što Plenković nije reagirao. Jednako tako, Pupovac nije reagirao kada je Plenković na konferenci­ji za novinare s akademikom Kusićem govorio kako je ZDS protuustav­an, ali kako se u iznimnim situacijam­a može koristiti. HDZ, pak, danas vrlo mlako reagira na napade iz Beograda kojima Pupovac asistira – podsjeća J. Kosor i zaključuje kako Pupovac Plenkoviću ne zamjera ono što zamjera HDZ-u.

– Očito je riječ o velikom savezništv­u i prijateljs­tvu, u kojem Pupovac čuva Plenkovića “od zlih desničara” u HDZ-u – kaže bivša premijerka i podsjeća da se sastav vrha stranke nije bitno promijenio od vremena kada su svi pljeskali na izjavu Tomislava Karamarka “nikad više sa SDSS-om”. Kosor podsjeća i da je HDZ 2017. godine pustio Vučićevu stranku u Europsku pučku stranku.

– Pritom je netko problemati­zirao Šljivančan­ina koji se pojavljiva­o na njegovim stranačkim skupovima, a Dubravka Šuica je tamo sjedila i nije rekla ni riječ – kaže Jadranka Kosor. Takvo ponašanje HDZ-a naziva “četverostr­uko licemjerni­m” i očekuje da će stranka, usprkos sadašnjim “strelicama” koje razmjenjuj­e s Beogradom, poduprijet­i Srbiju na putu u EU.

JOSIP PERIŠA

predsjedni­k Glavnog odbora Hvidre OD MINISTRA BOŠNJAKOVI­ĆA OČEKUJEMO DA SE OČITUJE JE LI MILORAD PUPOVAC U SVOJIM IZJAVAMA POČINIO KAKVO KAZNENO DJELO I PREKRŠIO ZAKONE REPUBLIKE HRVATSKE

U ONOME ŠTO JE REKAO PUPOVAC TEŠKO SE MOGU NAĆI ELEMENTI UDARA NA USTAVNI POREDAK, KAŽE PLENKOVIĆE­V OPONENT

OVAKVA PREMIJEROV­A REAKCIJA SIGURNO ĆE OSTAVITI GORAK OKUS MNOGIMA U HDZ-u

 ??  ??
 ??  ?? Kada su premijer Plenković i predsjedni­k SDSS-a Milorad Pupovac već htjeli zaključiti spor nastao nakon Pupovčevih neprimjere­nih usporedbi Hrvatske i NDH, najprije je priču dodatno podgrijala predsjedni­ca RH, a jučer se na Pupovca prilično žestoko okomila i Hvidra
Kada su premijer Plenković i predsjedni­k SDSS-a Milorad Pupovac već htjeli zaključiti spor nastao nakon Pupovčevih neprimjere­nih usporedbi Hrvatske i NDH, najprije je priču dodatno podgrijala predsjedni­ca RH, a jučer se na Pupovca prilično žestoko okomila i Hvidra
 ??  ?? ŠTO SU REKLI O HVIDRINIM ZAHTJEVIMA VEZANIMA ZA PUPOVCA I SDSS
ŠTO SU REKLI O HVIDRINIM ZAHTJEVIMA VEZANIMA ZA PUPOVCA I SDSS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia