Večernji list - Hrvatska

Jedini nemaju dnevnice, rade kao sezonci, a sad su u finalu Eura

Reprezenta­cija u futsalu priredila pravu senzaciju

- Karlo Ledinski

ŠPANJOLCI I PORTUGALCI PRIPREMALI SU SE MJESEC DANA, MI NEKIH TJEDAN DANA JER JE DIO DEČKI RADIO SEZONU. DNEVNICE? NEMAMO IH, NAVIKLI SMO NA TO, KAŽE NAŠ IZBORNIK

IZBORNIK: NAŠA POBJEDA PROTIV PORTUGALA U POLUFINALU JE KAO DA U NOGOMETU OVČJI OTOCI POBIJEDE HRVATSKU

Do prije nekoliko dana za njih u Hrvatskoj gotovo nitko nije znao, a danas su senzacija. Hrvatski futsal reprezenta­tivci do 19 godina čudesno su ušli u polufinale Europskog prvenstva pobjedom protiv Portugala u polufinalu, a u današnjem finalu očekuje ih još jedna futsal velesila – Španjolska.

Izbornik ove čudesne generacije je legenda futsala i malog nogometa Marinko Mavrović, a jučer nam se javio iz Letonije i objasnio koliko su iznenađenj­e učinili.

– Senzacija je već i to što smo se uopće plasirali na Euro jer za to smo u kvalifikac­ijama trebali izbaciti Italiju. A ovaj ulazak u finale je iznenađenj­e u rangu da Dinamo slavi u gostima kod Manchester Cityja, odnosno da Ovčji Otoci u Maksimiru pobjede Hrvatsku. Napravili smo čudo – u jednom dahu kazao nam je Marinko Mavrović, u malonogome­tnim krugovima poznatiji kao “Buraz”.

Plakao zbog suspenzije

Kakvo je iznenađenj­e učinila Hrvatska, potvrđuju i sljedeće činjenice. Za početak, Portugal, Španjolska i Ukrajina za prvenstvo su se pripremali mjesec dana, a naši su se dečki okupili svega 9-10 dana prije početka prvenstva u Letoniji. Razlog? Dio igrača, prvenstven­o oni iz Dalmacije, radili su kao sezonci!

– To ljudima djeluje čudno, ali mi smo navikli na to. Od futsala se u Hrvatskoj većinom ne može živjeti pa je logično da svi dečki nešto rade ili idu u školu i studiraju – kaže Mavrović.

Na prvenstvu na kojem je sudjeloval­o osam momčadi Hrvatska je bila izuzetak po još nečemu. Naime, jedino naši igrači nemaju dnevnice.

– Ma kakve dnevnice, navikli smo mi da ih ne dobivamo. Ni igrači ni stručni stožer – kaže izbornik te dodaje:

– Mi se ne ljutimo zbog toga na Hrvatski nogometni savez, svjesni smo da puno ljudi i ne zna za futsal pa nam je takav onda i status. No u posljednje vrijeme stvari su se promijenil­e nabolje, Savez nam puno više pomaže. A s ovim uspjehom siguran sam da će biti još bolje.

Među 14 Mavrovićev­ih izabranika šestorica su iz Split Tommyja, trojica iz Futsal Dinama, dvojica iz Uspinjače te po jedan iz Crnice, Aurelije i Osijek Kelmea.

Po čemu su to onda naši dečki bolji od suparnika koji imaju neusporedi­vo bolje uvjete za rad?

– Mi nemamo novca kao ostali u europskom futsal vrhu, ali imamo najveće srce i nevjerojat­no zajedništv­o. Cijeli sam život u malom nogometu i futsalu, ali nikada nisam vidio ovakvo zajedništv­o. Nema ljubomore kod onih koji igraju manje, svi se međusobno bodre, navijaju. A u svlačionic­i se jednako pjevaju dalmatinsk­e, slavonske, zagrebačke pjesme – opisuje nam izbornik te dodaje jedan detalj koji sjajno opisuje to zajedništv­o:

– Uoči polufinala analiziral­i smo na videu Portugalce i pjevali domoljubne pjesme. Hrstić usred toga počne plakati jer zbog žutih kartona ne može igrati polufinale, ma to je čudesno! I onda istog tog Hrstića vidim kako se trese od sreće nakon naše pobjede, utrčava u teren i veseli se kao da je on zabio taj pobjedonos­ni gol. To je klapa, to su ovi dečki.

Čak 15 sati na aerodromu

U današnjem finalu protiv Španjolske (19 sati, Sportklub) furija je veliki favorit kladionica, a i njihova 3:0 pobjeda u skupini potvrđuje da su barem na papiru favoriti za zlato.

– Da, ali mi smo dan uoči te utakmice bili 15 sati na aerodromu u Frankfurtu čekajući presjedanj­e za Rigu. To nas je sigurno jako iscrpilo. U toj prvoj utakmici nismo bili na razini na kakvoj smo sada. A i sada će nas se Španjolci sigurno više bojati, jer gledali su kako rastemo iz utakmice u utakmicu. Prvi dan prvenstva nas nitko nije pozdravlja­o po hotelu, a sada ne postoji nijedan čovjek iz organizaci­je, pa Rusi, Španjolci ili Portugalci, svi nas pozdravlja­ju s nevjerojat­nom dozom respekta.Otkrio nam je Mavrović što će reći dečkima uoči finala.– Reći ću im da se finale ne igra, već dobiva! Mi nikome ne priznajemo da je bolji, vjerujem da moji dečki mogu prirediti još jednu senzaciju i podignuti pobjedničk­i pehar!

Kako god finale završi, sigurno je da se za budućnost futsala ne moramo brinuti. Počelo se raditi jako dobro u klubovima, imamo puno odličnih trenera, a rezultati se sada vide u reprezenta­ciji...

 ??  ??
 ?? UEFA.COM ?? JAKOV HRSTIĆ Dvama golovima Ukrajincim­a u 3. kolu skupine igrač splitskog Tommyja uveo nas je u polufinale
UEFA.COM JAKOV HRSTIĆ Dvama golovima Ukrajincim­a u 3. kolu skupine igrač splitskog Tommyja uveo nas je u polufinale
 ??  ??
 ??  ?? JUNACI Jurlina (broj 10) zabio je gol koji nam je donio produžetak protiv Portugala u polufinalu; Cvišić (broj 8) također je važan igrač
JUNACI Jurlina (broj 10) zabio je gol koji nam je donio produžetak protiv Portugala u polufinalu; Cvišić (broj 8) također je važan igrač
 ??  ?? ZAJEDNIŠTV­O Izbornik Marinko Mavrović kaže da nikada nije vidio ovakvo zajedništv­o u nekoj momčadi
ZAJEDNIŠTV­O Izbornik Marinko Mavrović kaže da nikada nije vidio ovakvo zajedništv­o u nekoj momčadi
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia