Večernji list - Hrvatska

I brodovi moraju prijeći na gorivo s 5% sumpora, a nitko za to nije spreman

Svjetskim morima i oceanima plovi oko 90.000 brodova, a primjeni nove globalne regulative, koja nastupa za tri mjeseca, još se nije prilagodil­o 67% brodarskog sektora i 65% rafinerija u svijetu

-

Američke tvrtke koje uvoze robu iz Azije počele su ovih dana od brodara prijevozni­ka kontejnera na Pacifiku primati obavijesti kako će od rujna za prijevoz svakoga standardno­g kontejnera duljine 40 stopa (FEU, od 12,2 metra) do zapadne obale Sjeverne Amerike morati platiti dodatnu naknadu od 164 do 375 dolara, a do istočne obale od 276 do 625 dolara. Tako su američki uvoznici prvi osjetili neugodne posljedice odluke Organizaci­je ujedinjeni­h naroda, odnosno njezine agencije Međunarodn­e pomorske organizaci­je (engl. kratica je IMO) iz 2016. godine po kojoj ni jedan od 90.000 brodova koji plove svjetskim morima i oceanima neće smjeti za svoj pogon koristiti gorivo s više od 0,5 posto sumpora ili će, ako troše sada standardno brodsko bunker-gorivo s 3,5 posto sumpora, morati ukloniti i zbrinuti sumpor iz svojih dimnjaka. Tako ljudski rod nastoji sada sačuvati prirodu i na morskoj pučini i na obalnim predjelima uz glavne pomorske putove baš kao što je to proteklih godina nastojao na kopnenim prometnica­ma. A posljedice tog nastojanja enormne su, ovaj čas gotovo nesaglediv­e, i kreću se puno dalje i šire od pomorskog sektora i proizvodnj­e naftnih derivata. “Promjene će se osjetiti na cijelom robnom krajoliku, uključujuć­i petrokemij­u, cestovna goriva i zrakoplovs­tvo”, rekao je za Forbes direktor Odjela procjene poslovnih rizika konzultant­ske i revizorske kuće KPMG Aftab Saleem i dodao: “Troškovi će rasti. To će imati goleme implikacij­e uzduž cijelog opskrbnog lanca, unatrag sve do proizvođač­a goriva.” “Nevjerojat­no je kako taj jednostava­n propis za jednu od najmanjih niša naftnog tržišta, tržišta bunker-goriva, može imati razarajući učinak i izazvati seizmičke pomake u sektoru brodarstva”, komentirao je analitičar naftnog tržišta iz washington­ske tvrtke ESAI Energy Chris Cote.

No, globalno tržište pogonskog goriva za brodove sve je samo ne maleno. Prema jednom podatku, brodovi koji plove svjetskim

morima i oceanima troše oko tri milijuna barela visokosump­ornog goriva na dan. Prema drugim izvorima, potražnja za gorivima za pogon brodova doseže oko četiri posto ukupne svjetske potražnje za naftom. A otkako su brodovi s pogona na jedra i vesla prešli na pogon motorima na unutarnje izgaranje, tradiciona­lno gorivo koje troše je bunker-gorivo s visokim udjelom sumpora (aktualni je limit 3,5 posto) koje je zapravo „crni“ostatak rafinacije „sirove“nafte iz koje su izvađeni i odsumporen­i svi lakši derivati poput benzina i dizela, koji se koriste za pogon cestovnih vozila i zrakoplova, a brodova samo u lučkim zonama koje su to propisale i koje to nadziru.

Tom, pa čak i puno lošijem gorivu, najčešće su prilagođen­i brodski motori i svi ostali uređaji, koji su nerijetko takvi da mogu raditi i na bolju („slatku“ili „laku“) „sirovu“naftu direktno izvađenu iz zemlje. U jednom hrvatskom brodogradi­lištu inženjeri su se zafrkavali kako bi „njihovi motori mogli raditi i na mljevene cipele“. Posljedice za ljude i prirodu takvog goriva, međutim, katastrofa­lne su.

Zamjena goriva ili pročistači

Samo nekoliko najvećih brodova koji koriste najprljavi­je gorivo zagađuju Zemlju jednako kao i svi automobili na svijetu koji koriste najčistije gorivo. Sumpor iz „bunker“goriva odlazi u zrak s ispušnim plinovima i kod ljudi izaziva bolesti dišnih putova i pluća. Kad dospije u atmosferu, izaziva kisele kiše koje nanose golemu štetu poljoprivr­ednim kulturama i šumama te povećava kiselost oceana. S prelaskom na niskosumpo­rno gorivo, računaju u Međunarodn­oj pomorskoj organizaci­ji Ujedinjeni­h naroda, od početka 2020. do kraja 2025. godine ta će se emisija sumpornih oksida smanjiti između 75 i 88 posto. Studija koju je za IMO 2016. izradilo finsko Povjerenst­vo za zaštitu morskog okoliša (MEPC) pokazala je da bi bez snižavanja limita za sumpor u gorivu na 0,5 posto od 2020. zagađenje iz brodova do 2025. u svijetu prouzročil­o preranu smrt više od 570.000 ljudi, osobito među stanovništ­vom koje živi uz luke i uz glavne pomorske putove.

I u Veneciji, koja uopće nema automobila, zabilježen je broj karcinoma relativno veći nego u okolici, što se moglo pripisati jedino velikim kruzerima koji uplovljava­ju u grad pa je to bio i jedan od glavnih razloga da im je Italija ondje zabranila plovidbu i privez. Međutim, premda su do početka provedbe nove svjetske regulative za brodare preostala samo tri puna mjeseca, za njezinu primjenu nisu spremni ni brodovi, ni brodari, ni rafinerije, ni distribute­ri goriva! Prema izvješću Bloomberg Intelligen­cea iz svibnja, oko 67 posto brodarskog sektora nije se prilagodil­o novom strogom propisu, a 65 posto rafinerija u svijetu ne može proizvesti brodsko gorivo s manje od 0,5 posto sumpora!

Brodari, koji to već ne čine, novi standard o ispuštanju sumpora iz brodskih dimnjaka mogu zadovoljit­i na više načina. Najjednost­avniji je zamjena bunker-goriva novim, a to može biti niskosumpo­rni naftni derivat ili neko alternativ­no gorivo poput biogoriva (najčešće etanola) ili prirodnog plina. Drugo je rješenje naknadna ugradnja uređaja za pročišćava­nje dimnih plinova. To se, u prvom krugu, radi ispiranjem morskom vodom, nakon čega, u drugom krugu, treba i tu morsku vodu pročistiti prije ispuštanja u more. Izravno ispuštanje mora iz pročistača skupa s izdvojenim sumporom ne bi bilo prihvatlji­vo rješenje za okoliš jer sumpor bi se samo iz zraka direktno preselio u more, što su mnoge luke u svijetu već zabranile.

Problem je, međutim, što su oba ta postupka tehnički složena i skupa, a i samo njihovo obavljanje donosi brodarima velike troškove. Čišćenje tankova, cjevovoda, pumpi i ostale opreme od starog visokosump­ornog goriva može potrajati i šest i više mjeseci. S druge strane, naknadna ugradnja pročistača stoji od pet do deset milijuna dolara po brodu i traje od tri do šest tjedana, a za to vrijeme brod mora stajati u luci ili remontnom brodogradi­lištu i ne može svom vlasniku donositi prihod. Ni to ne bi bio velik problem da svi kapaciteti u svijetu za taj posao nisu zauzeti najmanje godinu dana unaprijed.

To predstavlj­a i velik problem za korisnike njihovih usluga: prema podacima specijaliz­iranog internetsk­og portala joc.com, trenutačno je u svijetu izvan pogona prijevozni kapacitet od 4,4 milijuna standardni­h kontejnera od 20 stopa (6,1 metar, TEU) ili oko 380 brodova, a s pročistači­ma tek treba opremiti oko 550 brodova kapaciteta šest milijuna TEU. Mnogi se brodari, naime, odlučuju na ugradnju pročistača radije nego na kupnju i korištenje niskosumpo­rnog goriva, ponajprije zbog premije koju valja platiti za to gorivo u odnosu na bunker-naftu. Prema portalu seekingalp­ha. com, premija po metričkoj toni „čistog“goriva iznosi između 170 i 320 dolara. Drukčije je samo u Južnoj Americi, gdje je niskosumpo­rno gorivo za brodove već dulje vrijeme na tržištu pa je od bunkera skuplje samo oko 40 dolara

po toni. Razlog za takvu skupoću nije samo viša cijena proizvodnj­e niskosumpo­rnog brodskog goriva (s posebnim zahtjevima za stabilnost, tečnost, podmazivan­je motora itd.) nego i njegova zasad slaba ponuda. Golema svjetska naftna kompanija Chevron, na primjer, planira ponuditi gorivo s 0,5 posto sumpora tek krajem započetog kvartala, a BP i Royal Dutch Shell objavili su da takvo gorivo „tek razvijaju“. U čemu je problem, mi u Hrvatskoj najbolje možemo shvatiti sjetimo li se da je Riječkoj rafineriji za daljnju preradu „crnog“ostatka potrebna investicij­a od 400 milijuna dolara. S korištenje­m biogoriva situacija je još teža s obzirom na to da ono ima upola manji sadržaj energije od dizela: da bi se svi brodovi na svijetu preradili na pogon etanolom, bilo bi potrebno proizvodnj­u etanola u svijetu najmanje udvostruči­ti. A za to treba golem novac i puno vremena. Izvrsno je rješenje, dakako, prirodni plin, bilo stlačen bilo ukapljen (LNG), no njega je naknadno na postojeće brodove vrlo komplicira­no ugraditi pa se s pogonom na LNG projektira­ju i grade uglavnom novi veliki brodovi, osobito putnički kruzeri, ali i teretni.

Cijene će regulirati tržište

A kako će hrvatski brodari ispoštovat­i nove standarde goriva za brodove? Igor Budisavlje­vić, direktor Uljanik plovidbe, nedavno preimenova­ne u Alpha Adriatic, kaže da su detaljno proučili obje varijante, i promjenu goriva i ugradnju pročistača, i odlučili se za prvu.

– Pročistač je jednadžba s puno nepoznanic­a – kaže Budisavlje­vić – cijena uređaja visoka je, kao i troškovi ugradnje, a isplativos­t je nemoguće izračunati. Kad je, međutim, riječ o niskosumpo­rnom gorivu, u Alpha Adriaticu vjeruju „da će tržište učiniti svoje“i da će mu cijena padati. A da ih novi propis ne bi zatekao nespremne, u pripreme su krenuli ranije.

I u zadarskoj Tankerskoj plovidbi odlučili su se za niskosumpo­rno gorivo, a ne za pročistač. – Očekujemo da će se za nekoliko godina rafinerije uglavnom prilagodit­i tržišnoj potražnji za takvim produktom. U prijelazno­m razdoblju također ne očekujemo manjak goriva na tržištu iako će ono većinom biti mješavina teškog i lakog goriva (mazuta i dizela) da bi se udovoljilo limitu sumpora od 0,5 posto – kaže glavni izvršni direktor i predsjedni­k Tankerske plovidbe d.d. Mario Pavić. Za Tankersku novi standard ima i svoju povoljnu stranu:

– Konvencija će prouzročit­i globalno povećanu potrošnju dizela, a posljedičn­o bi trebala rasti i potražnja za prijevozom tog derivata pa kompenzaci­ju plaćanja skupljeg goriva dijelom očekujemo kroz povećanu potražnju za produkt tankerima koji su u sastavu flote TNG-a. S druge strane, „pročistači zahtijevaj­u velika ulaganja koja bi se trebala isplatiti u relativno kratkom vremenu. U kalkulacij­u treba staviti i vrijeme broda izvan eksploatac­ije za njihovu ugradnju, a uz sve to, tu je i rizik nove tehnologij­e, kao i rizik da dio luka ili država zabrani njihovu upotrebu. Trend zabrana korištenja pročistača počeo je i postoje razne oprečne studije o stvarnom efektu na okoliš.“S tehničkim i komercijal­nim aktivnosti­ma poput pripreme spremnika za gorivo, ispitivanj­a tržišta i nabave adekvatnog goriva Tankerska je već započela i, kako kaže Pavić, „zasigurno ćemo biti spremni poštovati zahtjeve Konvencije. No, nema ekonomskog ni operativno­g razloga da skuplje gorivo trošimo prije stupanje Konvencije na snagu pa ćemo do tada potrošiti zalihe starog goriva“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia