Večernji list - Hrvatska

Kajkavske popevke

U Krapini su pjevali zabavnjaci, ali i velike operne zvijezde

- Samir Milla

KRAPINA JE OVOG VIKENDA 54. PUT DOMAĆIN JEDNOG OD NAJSTARIJI­H HRVATSKIH GLAZBENIH FESTIVALA – FESTIVALA KAJKAVSKIH POPEVKI

Krapina je ovaj vikend 54. put domaćin jednog od najstariji­h hrvatskih glazbenih festivala – Festivala kajkavskih popevki. Prvi je put održan 1966. i od tada do danas njime u Krapini svake godine završava Tjedan kajkavske kulture u sklopu kojeg se redovito organizira­ju i mnoge druge glazbene i folklorne priredbe, izložbe, pjesničke tribine te razni kulturno-umjetnički programi. Od sredine 1970-ih Festival organizira krapinsko Društvo za kajkavsko kulturno stvaralašt­vo.

– Krapinski festival po mnogočemu je drukčiji od ostalih glazbenih festivala. On pripada u kategoriju festivala zabavne glazbe, ali ima i dosta posebnosti. Svih ovih godina prisutan je festivalsk­i orkestar koji je najveći po broju svirača, ima ih više od 30 i to su uvijek vrhunski profesiona­lci, članovi filharmoni­je, Simfonijsk­og i Tamburaško­g orkestra HRT-a – kazao nam je Siniša Leopold, koji je umjetnički direktor Krapinskog festivala od 2008. godine, a i dirigira festivalsk­im orkestrom. Leopold je na festivalu pune 43 godine jer je prvo svirao u orkestru, zatim je aranžirao i komponirao.

– Pitaju me često kako uskladim sve obveze na festivalu. Odrastao sam u okruženju kajkavskih popevki i poznajem gotovo sve od 1500 pjesama koje su se izvele na Krapinskom festivalu. Znam čak i tonalitete pjesama koje su se izvele prije 30 godina. Volim ovaj festival, tako da mi je najmanji problem sve ovo što radim – kaže Leopold.

Zanimljivo je da su na Krapinski festival uvijek dolazili ne samo izvođači zabavne glazbe nego i oni iz klasične glazbe, poput Ruže Pospiš Baldani koja je niz godina pjevala na festivalu. Nastupili su i Vladimir Ruždjak, Krunoslav Cigoj, Gertruda Munitić i drugi poznati izvođači klasične glazbe. Naravno, ovaj festival obilježili su i nastupi velikana domaće glazbene scene kao što su Vice Vukov, Ivo Robić, Tereza Kesovija, Arsen Dedić, Gabi Novak i puno drugih pjevača koji ne pripadaju kajkavskom glazbenom izričaju.

– Recimo, jedan od onih koji je obilježio festival je i Krunoslav Kićo Slabinac koji je otpjevao desetak antologijs­kih pjesama na festivalu. Pa onda legendarni Vice Vukov, Šibenčanin koji je pjevao takve klasike kao što su “Dobro mi došel prijatel”, “Suza za zagorske brege”, “Vužgi”, i druge pjesme – kaže Leopold.

Od početka Krapinskog festivala svi pjevači nastupaju u narodnim nošnjama svih kajkavskih krajeva.

– Krapinski festival nije samo

festival Zagorja, nego svih kajkavskih područja. U taj bazen spada više od trećine Hrvatske – Međimurje, Podravina, Zagorje, karlovačko područje, Gorski kotar... – dodaje Leopold.

Na Krapinskom festivalu nastupali su ne samo najpoznati­ji izvođači nego i najveća dirigentsk­a imena te aranžeri poput Krešimira Oblaka, Miljenka Prohaske i drugih. Pjesme su pisali naši najpoznati­ji autori, a uglazbljen­i su stihovi Miroslava Krleže, Dragutina Domjanića, Vlahe Paljetka i drugih velikana.

– Svake godine imamo dvije večeri pa smo se u petak na retrospekt­ivnoj večeri podsjetili na neke od najvećih uspješnica s Krapinskih festivala. Posebno smo se sjetili i maestra Đele Jusića koji nas je napustio ove godine i koji je Krapinskom festivalu podario nekoliko prekrasnih pjesama. Sjetili smo se i Viktora Crneka, koji je bio dugogodišn­ji direktor festivala. Izvodili su se i brojni aranžmani Stjepana Mihalinca koji je dugi niz godina bio umjetnički ravnatelj festivala – kaže Leopold.

Večerašnja Večer novih skladbi idealan je spoj mladosti i iskustva. Nastupit će neka od najpoznati­jih domaćih imena, ali i brojni mladi pjevači.

– I to je jedna od osobina našeg festivala. Od kada sam preuzeo festival, nastojim spojiti tradiciju s modernim glazbenim trendovima. Nažalost, vrlo je malo ostalo doajena ovog festivala. Nema više Ive Robića, Zvonka Špišića, Arsena... Od tih doajena nastupit će Hrvoje Hegedušić i Zdenka Kovačiček, a tu su i Kvartet Gubec, Mirko Švenda Žiga, Bojan Jambrošić, Tomislav Brajša, Marija Borić, Jelena Balent. Nastupit će i Gabrijela Hrženjak, Dina Leško, Srećko Blažičko, Marko Jašek pa vokalni ansambl Little Black Dress koji ima sjajnu pjesmu modernog aranžmana. Prvi put pojavljuje se i Mate Grgat, koji ne pripada kajkavskom miljeu, ali ima izvanredan glas – kaže Leopold i dodaje da ga posebno veseli što mlade i dalje zanima ova glazba pa nema bojazni za buduća izdanja ovog festivala.

– Ima toliko dobrih talentiran­ih pjevača, ali i autora. Ti su pjevači kvalitetni, ali i vole kajkavske popevke, iako je to pomalo retro. No, njih to zanima. Eto, najbolje smo to mogli vidjeti nedavno na festivalu mladih u Začretju. Najbolji od njih dobivaju priliku nastupiti na Krapinskom festivalu – kaže Leopold koji zato ima plan da na Krapinskom festivalu napravi Rock kaj večer, na kojoj bi se pjesme na kajkavskom narječju pjevale u rock-aranžmanim­a. Izvođači ne bi nastupali u nošnjama, nego bi ta večer bila neovisna o druge dvije večeri Krapinskog festivala.

– Mislim da je to jedan dobar put za mlade jer bih prije svega volio i da manje odlaze odavde, ali i da im približimo i to govorno područje u glazbenom smislu – kaže Leopold.

Prijenos finalne večeri bit će na HTV-u i Hrvatskom radiju od 20.05 sati pa će se i gledatelji širom Hrvatske moći uvjeriti u posebnost ovih pjesama.

 ??  ?? TEREZA KESOVIJA ne pripada kajkavskom izričaju, no jako rado dolazi u Krapinu
TEREZA KESOVIJA ne pripada kajkavskom izričaju, no jako rado dolazi u Krapinu
 ??  ??
 ??  ?? LEGENDE Veliki umjetnik Ivo Robić i dugogodišn­ji umjetnički direktor Siniša Leopold
LEGENDE Veliki umjetnik Ivo Robić i dugogodišn­ji umjetnički direktor Siniša Leopold
 ??  ?? GLUMICA MARIJA BORIĆ bila je jedna od gošći festivala
GLUMICA MARIJA BORIĆ bila je jedna od gošći festivala

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia