Večernji list - Hrvatska

Tajni kupac Kraša navodno je srpski kralj papira Nebojša Šaranović, bez dogovora s braćom Pivac ne može do kompanije

- (Marina Šunjerga)

Srpski poduzetnik Nebojša Šaranović, vlasnik tvornice koja proizvodi kekse Jaffa, najvjeroja­tnije je tajni kupac dionica Kraša. Iako nema službene potvrde te informacij­e, u investicij­skoj se javnosti najčešće spominje kao skriveni igrač koji je zaintrigir­ao cijelu javnost posljednji­h nekoliko dana. Konačnu potvrdu nećemo imati još neko vrijeme jer, iako zakon zabranjuje ulagaču da se krije iza skrbničkog računa nakon što prijeđe pet posto udjela u kompaniji, zbog procedura može proći i nekoliko radnih dana prije nego što pravi kupac otkrije Krašu svoje ime. Tajni kupac u četvrtak je imao 3,06 posto udjela u tvrtki, a u međuvremen­u je kupio još 74 tisuće dionica Kraša, što bi bilo oko 4,8 posto svih izdanih dionica pa je vrlo izvjesno da je u ponedjelja­k premašio granicu od pet posto udjela u najvećoj domaćoj konditorsk­oj kompaniji. Iako nitko ne razumije poslovnu logiku ove akcije, i u utorak se nastavila intenzivna kupnja dionica Kraša pa je tako do 15 sati na Zagrebačko­j burzi ostvaren promet od 11,1 milijuna kuna samo na dionicama ove industrije. Trgovalo se s gotovo 15,5 tisuća dionica Kraša, a cijena je dosegla razinu od 710 kuna. Šoping-ludnica zabilježen­a u ponedjelja­k ipak se smirila u utorak. Naime, prvog dana trgovanja ovog tjedna ostvaren je promet od 38 milijuna kuna samo na dionici Kraša koja je u jednom trenutku porasla do 890 kuna. Krašu je u nekoliko dana trgovanja vrijednost udvostruče­na zbog intenzivne potražnje za dionicom koja nije lako dostupna na slobodnom tržištu. U osam radnih dana na Zagrebačko­j burzi, do 4.rujna, ostvaren je promet od 1,25 milijuna kuna uz minimalnu promjenu vrijednost­i dionice, odnosno u rasponu od 382 do 384 kune i samo 3250 prodanih dionica. U osam dana, otkako je na tržište stupio tajni ulagač, prodano je 138.600 dionica Kraša, a to je 9,3 posto svih dionica. Plaćene su prosječno 631 kunu ili 65 posto više nego što su vrijedile prije groznice, ukupno 87 milijuna kuna. Još je jedan razlog ‘dizanja obrva’ na akciju tajnog kupca i činjenica da ulaže ogroman novac u tvrtku u kojoj ne može steći kontrolni paket, osim ako se ne dogovori s vlasnicima MI Pivac ili Kraš ESOP-om.

Ta dva najveća pojedinačn­a dioničara krenula su u kontranapa­d najavljuju­ći zajedničku ponudu za preuzimanj­e dionica pa su male šanse da bi itko od njih prodao svoj paket Šaranoviću. Inače, on je prvi čovjek Kappa Star grupe, koja u svom portfelju uz spomenutu Crvenku i njezine kekse Jaffa ima najveći posao s papirom s godišnjim prometom od 200 milijuna eura pa ga u Srbiji zovu i kraljem papira.

U OSAM DANA TRGOVANJA NA ZAGREBAČKO­J JE BURZI PRODANO 138 TISUĆA DIONICA KRAŠA, A TO JE 9,3 POSTO SVIH DIONICA TE TVRTKE, I U TO JE ULOŽENO 87 MILIJUNA KUNA

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia