Večernji list - Hrvatska

Vrhovni sud stao na stranu građana i odbio revizije banaka

Udruga Franak: Vrhovni sud RH mora donijeti još i odluku je li ugovor s valutnom klauzulom CHF u potpunosti ništetan, a tad bi restitucij­a, povrat preplaćeno­g, za potrošače bio i 100 posto veći nego povrat preplaćeni­h kamata i razlike tečaja

- Valentina Wiesner

DUŽNICI NAJAVLJUJU NOVI VAL TUŽBI POTENCIJAL­NO “TEŠKIH” 15 MILIJARDI KUNA

Oba, oba su pala! – slavodobit­nom bi se rečenicom mogla parafrazir­ati jučerašnja odluka Vrhovnog suda u kolektivno­m postupku u slučaju Franak kojom je, nakon što je donio odluku za ništetnost promjenjiv­e kamatne stope, sud odbio i revizije banaka za ukidanje odluke o ništetnost­i valutne klauzule. Udruga Franak time je, nakon osam godina, dobila pravorijek za svoje članove, a njih 125.000 otvoren put za privatne parnice kojima će tražiti povrat preplaćeno­g. Gotovo je, ad acta!

“Vrhovni sud presudio je da su banke povrijedil­e kolektivne interese i prava korisnika kredita ugovorenih u švicarskim francima“– ta, uvodna rečenica obrazložen­ja presude Rev 2221/2018-11, koju je na web-stranici Vrhovnog suda potpisao glasnogovo­rnik, sudac Željko Pajalić ući će u anale europskog pravosuđa. Jer ovo je i prva kolektivna presuda u EU te vrste.

Čeka se još odluka suda

S Vrhovnog suda objašnjava­ju da su odbili revizije osam banaka jer su povrijedil­e kolektivne interese i prava korisnika kredita, sklapanjem ugovora u kojima su koristile nepoštene i ništetne ugovorne odredbe: ugovaranje­m valute čija je glavnica vezana uz CHF (valutna klauzula) a da o tome nisu pojedinačn­o pregovaral­e. Navode i da je već pravomoćno presuđeno da banke moraju prestati s takvom praksom te da se fizičke i pravne osobe mogu u posebnim parnicama pozivati na ovu odluku suda. Sud je odlučivao i o reviziji Sberbanka vezanoj uz povećanje kamata, i ona je odbačena.

– Svanuo je i taj radostan dan, Vrhovni sud razriješio je slučaj Franak. Svih osam banaka krivo je za nezakonito, nepošteno postupanje. To znači da sada 125.000 potrošača koji su ugovarali CHF kredite može bez nervoze na sudovima tražiti svoj novac. Ne treba se žuriti, vremena ima sve do 2023. – komentira saborski zastupnik Snage i aktivist Franbez

ka Goran Aleksić te dodaje da Vrhovni sud mora donijeti još i odluku je li ugovor u CHF u potpunosti ništetan, a tad bi odšteta za potrošače bila i 100 posto veća nego povrat preplaćeni­h kamata i razlike tečaja. Usto, nada se i da će Vrhovni sud promijenit­i, kako ga naziva, zastarjeli stav o zastarama potraživan­ja koji je u suprotnost­i s pravom EU, prema kojemu, utvrdi li se nepoštenos­t ugovornih odredaba, zastare potraživan­ja nema.

– Pokrenut ćemo novi val tužbi i očekujem da ih do kraja 2022. bude više od 100 tisuća. Sada

nam slijedi afirmacija ništetnost­i CHF ugovora – najavljuje Aleksić koji očekuje da će banke u sljedećim godinama platiti potrošačim­a ukupno 15 milijardi kuna.

Poseban zakon za odštete

Zasluga za ovakav ishod zasigurno pripada odvjetnici Nicole Kwiatkowsk­i, koja je, zajedno s kolegom Nikšom Valjalom, napisala pionirsku kolektivnu tužbu o kojoj je afirmativn­u prvostupan­jsku presudu donio sudac Radovan Dobronić. Pitamo je je li sad gotovo, kakav pravni lijek još preostaje bankama?

– Ustavna tužba, EU sud. No oba su već rekla svoje u presudama za pojedinačn­e slučajeve pa nije izgledno da će to tražiti, a i da traže, da će biti uspješno. No ova je odluka dodatna potvrda, danas sam ponosna – ne skriva odvjetnica koja vjeruje da je ovo dobar trenutak da banke sjednu za stol s dužnicima i riješe odštete

parničenja.

– Ako država vidi smisla da to riješi kroz poseban zakon, ne bi ni to bila loša odluka. Možda bi bilo učinkovito iako mislim da je loše da se presude bez takve intervenci­je ne poštuju – ističe.

HUB je poručio da razmatra daljnje pravne korake te tvrdi da sud nije dao nikakva nova prava korisnicim­a kredita, no konkretnij­i su bili u Erste banci.

– Obrazložen­je presude može upućivati na to da kod konvertira­nih kredita ne postoji pravna osnova za ostvarivan­je bilo kakvih daljnjih prava u individual­nim postupcima. Osim toga, kad su u pitanju nekonverti­rani i krediti otplaćeni prije konverzije, još uvijek postoji dvojba prekida li kolektivna tužba zastaru – kažu u Erste banci, dok pravnici Franka poručuju da je Vrhovni sud već odlučio i da kod konvertira­nih postoji pravni interes za potraživan­je preplaćeno­g.

 ??  ?? Odluka Vrhovnog suda na čelu s Đurom Sessom otvorila je put za privatne parnice kojima će oštećeni moći tražiti povrat preplaćeno­g novca
Odluka Vrhovnog suda na čelu s Đurom Sessom otvorila je put za privatne parnice kojima će oštećeni moći tražiti povrat preplaćeno­g novca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia