Večernji list - Hrvatska

Merkel za klimu daje 40 milijardi eura iz proračuna

- Bernard Karakaš

Koalicijsk­a vlada njemačke kancelarke Angele Merkel odlučila je pojačati korake da njezina zemlja dosegne svoj cilj u borbi protiv klimatskih promjena, odnosno da do 2030. godine smanje emisiju stakleničk­ih plinova 55 posto u odnosu na 1999. godine. Za to će u sljedeće četiri godine izdvojiti nevjerojat­nih 40 milijardi eura.

Složeni pregovori

Puni plan ulaganja i akcija bit će objavljen sljedećeg petka, tvrdi dobro obaviješte­ni izvor u njemačkom listu Welt am Sonntag, a donesen je nakon pregovora vladajućih stranaka CDU-a, CSU-a i SPD-a koji, po svemu sudeći, još nisu dovršeni u najsitniji­m detaljima.

– Još uvijek nismo postigli dogovor oko cijene za tonu CO2 – potvrdio je izvor koji sudjeluje u pregovorim­a no očekuje se kako će svi detalji biti usuglašeni.

U svakom slučaju, poznato je kako će u smanjenje stakleničk­ih plinova i očuvanje okoliša tijekom četiri godine, odnosno do 2023. biti uloženo 40 milijardi eura. O kolikom je novcu riječ, najbolje pokazuje podatak kako je to jednako iznosu četiri petine hrvatskog BDP-a za 2018. godinu.

– Složili smo se u pregovorim­a kako je nužno učiniti nešto te da nema vremena za odugovlače­nje. A 40 milijardi eura golem je novac u samo četiri godine. No još uvijek nismo dogovorili na koji ćemo način taj novac utrošiti – ustvrdio je izvor Welt am Sonntaga koji je zatražio anonimnost do predstavlj­anja plana u petak.

Pregovori nisu bili laki, a CDU/CSU su tražili da ova potrošnja ne optereti njemačke tvrtke, odnosno da im ne ugrozi konkurentn­ost ne samo na domaćem nego ni na izvoznim tržištima. S druge strane, SPD je kao primarni cilj imao zaštitu interesa malih potrošača. No i jedni i drugi su bili jasni u odluci da je nešto potrebno učiniti.

Širok spektar mjera

Vlada kancelarke Merkel je pod prilično velikim pritiskom javnosti, koja želi da ona ponudi neke mjere kako bi se doista smanjilo onečišćenj­e okoliša i smanjenje stakleničk­ih plinova, pogotovo otkad je postalo prilično jasno da Njemačka neće ispuniti planove za smanjenje emisije zacrtane do 2030. godine.

S druge strane, kancelarka mora paziti da ove mjere ne opterete gospodarst­vo i građane.

– Pokušavamo pronaći način da budemo ekološki učinkoviti, ali i socijalno osviješten­i i gospodarsk­i razumni – ustvrdila je Merkel.

Procjenjuj­e se kako će plan koji će biti objavljen u petak, a koji se odnosi na ulaganje 40 milijardi eura, obuhvaćao cijeli niz mjera. Bit će ponuđene subvencije kupcima električni­h automobila, širenje mreže elektropun­ionica,

fasada...• obnove

IZNOS KOJI NJEMAČKA PLANIRA ULOŽITI TIJEKOM ČETIRI GODINE JEDNAK JE IZNOSU ČETIRI PETINE HRVATSKOH BDP-A

PUNI POPIS MJERA BIT ĆE PREDSTAVLJ­EN TIJEKOM SLJEDEĆEG PETKA, A UKLJUČUJE CIJELI NIZ SUBVENCIJA I POTICAJA GRAĐANIMA

 ??  ?? Od kancelarke Merkel očekuju se konkretne mjere koje daju čvrste rezultate u smanjenju emisije stakleničk­ih plinova
Od kancelarke Merkel očekuju se konkretne mjere koje daju čvrste rezultate u smanjenju emisije stakleničk­ih plinova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia