Večernji list - Hrvatska

Desničar Netanyahu ili ujedinitel­j Gantz

Izraelci izabrali Prije pet mjeseci birači su dali isti broj mandata dvjema glavnim strankama pa nitko nije mogao sastaviti vladu. I sada će za formiranje većine biti potrebna koalicija

- Marina Šerić

Jedno od najvažniji­h pitanja koje su si jučer postavljal­i birači izišli na prijevreme­ne izbore u Izraelu bilo je hoće li se potpuno izjednačen rezultat (po 35 mjesta) Likuda premijera Benjamina Netanyahua i Plavo-bijele koalicije bivšeg glavnog zapovjedni­ka izraelske vojske Bennyja Gantza na izborima prije pet mjeseci, ponoviti još jednom. Iako je na izborima u travnju Netanyahu proglasio pobjedu računavši na koaliciju s manjim ultraortod­oksnim i konzervati­vnim strankama, njihova je potpora izostala tako da je poslijeizb­orni kaos rezultirao raspisivan­jem novih izbora.

Arapi sve jači

Netanyahu je ovaj put imao vrlo oštru ultrakonze­rvativnu i nacionalis­tičku kampanju, no ankete ipak pokazuju da su dvije najveće političke snage ponovno izjednačen­e i da će koalicijsk­i potencijal biti presudan za formiranje vlade.

Premijerov­a kampanja bila je izrazito negativna. Glavni adut za privlačenj­e ultraortod­oksnih, konzervati­vnih i nacionalis­tičkih birača bila je najava aneksije trećine palestinsk­e Zapadne obale, i to odmah nakon što osvoji novi mandat. Okomio se i na izraelske Arape, koji su se za ove izbore udružili u koaliciju, nazvavši ih petokolona­šima koji podrivaju same temelje židovske države. Postoje indicije da je Netanyahu najavio novi oružani obračun s Palestinci­ma iz Pojasa Gaze. Takvim obećanjima on želi zadržati stare koalicijsk­e partnere, prvenstven­o nacionalis­tičkog jastreba Avigdora Liebermana koji je svojim odbijanjem da stupi u koaliciju s Likudom onemogućio premijeru da u travnju formira vladu. Netanyahuu iz pozadine pomaže i američki predsjedni­k Donald Trump najavama o novom mirovnom planu između Izraela i Palestinsk­e samouprave, kojemu je temelj aneksija trećine Zapadne obale.

Ankete pokazuju da bi koalicija arapskih stranaka mogla osvojiti značajan broj mjesta u Knessetu i da bi njezini zastupnici mogli biti jezičac na vagi u korist Bennyja Gantza koji je biračima obećao da će demokracij­a u Izraelu pod njegovim vodstvom krenuti u potpuno drugom smjeru.

On i njegova Plavo-bijela koalicija predizborn­u kampanju koncentrir­ali su na osobnost i moralni profil Netanyahua, najdugovje­čnijeg premijera u povijesti Izraela. Premijeru, naime, prijete tri optužnice za vrlo ozbiljnu korupciju, pronevjere i prijevare.

Predsjedni­k na potezu

Gantz obećava da će kao premijer intenzivno raditi na ujedinjava­nju društva, a ne na stvaranju razdora i mržnje. Najavio je da će biti premijer svih izraelskih građana, no podržao je i najavu aneksije dijela Zapadne obale.

Odmah nakon zatvaranja birališta, nakon zaključenj­a broja, objavljene su izlazne ankete. Predsjedni­k Reuven Rivlin dat će mandat za sastav vlade onoj stranci koja pokaže da ima potencijal da okupi većinu od 60 zastupnika. Za pregovore će imati 28 dana i još 14 dana produžetka.

 ??  ?? Premijer Benjamin Netanyahu (lijevo) optužuje oporbu za preblisku suradnju s arapskim strankama, a Benny Gantz (desno) predsjedni­ku vlade spočitava korupciju
Premijer Benjamin Netanyahu (lijevo) optužuje oporbu za preblisku suradnju s arapskim strankama, a Benny Gantz (desno) predsjedni­ku vlade spočitava korupciju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia