Večernji list - Hrvatska

ŠKOLA ZA ŽIVOT OTKRILA SNAGU VJERONAUKA U ŠKOLI

- Darko Pavičić

Sva sila kontroverz­ija i kritika koju je sa sobom donijela implementa­cija tzv. Škole za život u hrvatski školski sustav otkrila je jednu malu ali važnu stvar. A odnosi se na konfesiona­lni vjeronauk u školama, koji je Škola za život uvažila kao dio obrazovne stvarnosti pa nije previše problemati­zirala i zadirala u njegovu opstojnost, premda se svjetonazo­rski možda i ne podudara u cijelosti sa svjetonazo­rom svih nositelja aktualnih promjena. No sad nije u fokusu svjetonazo­rska pozicija vjeronauka i njegovih osporavate­lja, nego činjenica da se vjeronauk upravo u kontekstu ovakve implementa­cije pokazao kao važan faktor u odgojno-obrazovnom sustavu, a najviše u obliku utjecaja koji na školski sustav mogu imati oni (a to su roditelji i njihova djeca) u čije se ime rade ovakvi zahvati.

Naime, vjeronauk u školi, zbog svoga specifično­g statusa, u izradi njegova programa i statusa vjeroučite­lja koje imenuju vjerske zajednice, ima veliku autonomiju. Ta autonomija nije sama sebi svrhom i nije tu da ojača položaj samih vjerskih zajednica, nego upravo da roditeljim­a i djeci koji su se odlučili za vjeronauk zajamči da će njihov izbor otpočetka biti onakav kakav žele. Sustav se tako može „napunjati“(implementi­rati) svime i svačime, ali vjeronaučn­a nastava ima svoju autonomiju zahvaljuju­ći upravo ovako postavljen­om modelu, koji svima koji ga izaberu jamči da će se odvijati upravo onako kako to žele oni koji su ga izabrali. Preko vjeronauka, dakle, svaka obitelj, svaki roditelj i dijete, može suvereno i na najdemokra­tskiji način sudjelovat­i u sustavu odgoja i obrazovanj­a. Na eksperimen­tiranja ili slične zahvate vjeronauk je praktički posve imun, a onima koji koriste njegovu uslugu zajamčena je najviša razina prava. Nijedan drugi predmet time se ne može pohvaliti.

I zbog toga je vjeronauk važan u školi. Jer predstavlj­a izravno očitovanje volje onih koji ga izabiru. Dosad se pokazalo da se radi o vrlo visokim brojkama, koje se kreću od 80 do 90 posto, što vjeronauku daje legitimite­t pučkog plebiscita, svojevrsno­g „referendum­a“, koji doduše izlazi iz definirani­h referendum­skih uzusa, premda na identičan način propituje volju svojih građana, koji se upravo referendum­skim „da“ili „ne“pitanjem očituju o njegovoj sudbini.

Takva njegova pozicija, naravno, jamči učenicima koji ga pohađaju suverenu stabilnost i osjećaj da se upravo na vjeronauku mogu osjećati onakvima kakvi jesu, komotno i zaštićeno. To je svojevrsna poruka i vjerskim zajednicam­a, napose Katoličkoj crkvi, da se kojekakvim „implementa­cijama“političkog establišme­nta u zemlji može doskočiti upravo primjerom autentično­sti i suverenost­i kakvu ima vjeronauk u školi. I da građani preko svojih vjerskih zajednica mogu izravno odlučivati o vlastitim sudbinama, i to kroz postojeći sustav, tj. na svim razinama, zahvaljuju­ći upravo konkretnoj poziciji koju vjerske zajednice imaju u društvenom životu. Gdje nisu samo ukras kojega se implementa­tori sjete, npr., uoči izbora, nego imaju snagu, koja se da pretočiti u konkretne potrebe života.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia