Večernji list - Hrvatska

Snimka razgovora ipak će biti dokaz

- Suzana Lepan Štefančić//

Privatna snimka na kojoj se, stava su tužitelji, čuje kako HDZ-ov saborski zastupnik Franjo Lucić nudi mito novinaru Telegrama Dragutinu Hedlu, ipak će biti dokaz u sudskom postupku protiv Lucića. Odlučio je tako Vrhovni sud i ukinuo posljednju prepreku za novu sjednicu optužnog vijeća na Županijsko­m sudu u Osijeku na kojoj će se odlučivati o potvrđivan­ju te optužnice. Baš kao i u slučaju bivšeg vukovarsko­g gradonačel­nika i SDP-ovca Željka Sabe, i ovoga je puta viši sud zauzeo stav da javni interes u konkretnom slučaju preteže nad pravom privatnost­i okrivljeni­ka. Iznimka je to, naime, od Kaznenog zakona.

– Takva privatna snimka u načelu je uvijek nezakonit dokaz, no postoje izuzeci od pravila kada se ona ipak iskoristi u sudskom postupku, zato što je riječ o koruptivno­m kaznenom djelu i uskočkom predmetu. Upravo je stoga i ovoga puta prihvaćeno da ostane u spisu – kaže nam sudac Miroslav Rožac, glasnogovo­rnik Županijsko­g suda u Osijeku. Ranije je Vrhovni sud zauzeo i stav da je novinar Hedl ipak odgovorna osoba, oko čega su se također lomila koplja u ovoj sudskoj trakavici. Zbog tog statusa lani je u travnju bio i obustavlje­n postupak protiv Franje Lucića, no kasnije je uvažena žalba USKOK-a.

– Vrhovni je sud odlučio da novinar koji je u mirovini, a radio je po ugovoru o honoraru za portal Telegram, ipak može imati status odgovorne osobe. Inače, zakonom je vrlo strogo odvojeno što je odgovorna, a što je službena osoba. A u slučaju davanja mita ključno obilježje kaznenog djela je kada se odgovornoj ili službenoj osobi da dar kako se ne bi učinilo nešto što bi trebalo učiniti – objašnjava Rožac. O potvrđivan­ju optužnice odlučivat će se 24. listopada.

Lucića se tereti da je ponudio mito Hedlu kako ovaj ne bi pisao o njegovim poslovima i tvrtkama.

 ??  ?? SABORSKOG ZASTUPNIKA Franju Lucića tereti se da je ponudio mito novinaru Telegrama Dragutinu Hedlu kako ovaj ne bi pisao o njegovim poslovima i tvrtkama
SABORSKOG ZASTUPNIKA Franju Lucića tereti se da je ponudio mito novinaru Telegrama Dragutinu Hedlu kako ovaj ne bi pisao o njegovim poslovima i tvrtkama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia