Večernji list - Hrvatska

Plenković: Milanoviće­va je Vlada zadužila Hrvatsku u vrijednost­i 18 peljeških mostova

- Tea Romić //

Hrvatsku proždire korupcija, a vi je ohrabrujet­e, zašto su morali otići bivši ministri Goran Marić, Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac i Lovro Kuščević, komentiral­i su jučer SDP-ovci i postavljal­i pitanja premijeru Andreju Plenkoviću tijekom aktualnog prijepodne­va optužujući cijeli dan Vladu i HDZ za korupciju. Plenković je zadovoljno ustvrdio da je još večer prije svojim stranačkim kolegama na sjednici Kluba zastupnika najavio da će baš to biti SDP-ova strategija za ovaj aktualac i prvi radni dan Sabora nakon dvomjesečn­e ustavne stanke u zasjedanju. I umjesto da odgovori na ova pitanja, kao svoju strategiju iskoristio je kritizirat­i bivšu SDP-ovu Vladu koju je vodio Zoran Milanović, danas SDP-ov predsjedni­čki kandidat, a koja je, tvrdi, zadužila Hrvatsku u vrijednost­i 18 peljeških mostova.

‘Igramo u kategoriji više’

SDP-ov Gordan Maras ponovno je svoj laptop iskoristio kao podlogu za slanje svoje poruke. Podsjetimo, za slično je kažnjen u kampanji za europske izbore pa je ovaj put imao kratku poruku “HDZ = korupcija”, nakon čega je predsjedni­k Sabora Gordan Jandrokovi­ć apelirao na njega da je ukloni kako ne bi i drugi zastupnici počeli jedne druge tako napadati slijedeći njegov primjer.

– Hrvatsku proždire korupcija, o tome govori podatak da je Hrvatska potonula po indeksu percepcije korupcije. To vam je poznato jer ste ovo ljeto zbog sumnji u korupciju morali smijeniti pola Vlade. Pitao bih vas što radite kad je riječ o korupciji, no pritiscima na Povjerenst­vo za odlučivanj­e o sukobu interesa ste sve rekli. Niste riješili nijedan problem poput siromaštva i iseljavanj­a, a potičete korupciju. Zbog svega navedenoga nije li jedino normalno i pravedno da raspišete izbore? – zanimalo je šefa SDP-a Davora Bernardića. Plenković mu je odgovorio kako je jasno da na početku izborne godine SDP pokušava zbiti redove i pripremiti napad.

– Hrvatska je danas, za razliku od kada ju je vodila vaša Vlada, ugledna i utjecajna članica EU. Mi tamo igramo u kategoriji više nego što smo po broju stanovnika i ekonomskoj snazi. U mandatu naše Vlade raste zaposlenos­t, plaće, socijalna davanja, BDP, izvoz... – pohvalio se Plenković te podsjetio na imenovanja Hrvatica na važne pozicije u tijelima EU.

Još jedno mlako aktualno prijepodne, osim u tradiciona­lnom

nakon SDP-ovih pitanja o tome zašto su morali otići bivši ministri Goran Marić, Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac i Lovro Kuščević te tvrdnji o korupciji

OD RESORNIH SAM MINISTARA TRAŽIO DA SE ISPITAJU SVE OKOLNOSTI UHIĆENJA NOVINARA INDEXA, TVRDI PREMIJER

hvaljenju ministara svojim podvizima, obilježila su i pitanja o odnosu Vlade prema Povjerenst­vu za odlučivanj­e o sukobu interesa, kao i o slobodi medija. Objasnio je da je od resornih ministara unutarnjih poslova i pravosuđa zatražio da se ispitaju sve okolnosti vezane za uhićenje novinara Indexa Gordana Duhačeka.

– Već sam jučer rekao da sve institucij­e vlasti moraju s posebnom brigom i pozornošću tretirati Korupcija razara sve pore društva, raste gubitak povjerenja građana u institucij­e. To vodi u kaos. Vlada opstaje zbog notornih Bandićevih žetončića i izdajica birača.

bilo koga tko je predstavni­k medija ili novinar – rekao je Plenković te naglasio kako nema dojam da u Hrvatskoj nema slobode medija.

‘Mediji slobodni, novinari nisu’

– Ne mogu imati dojam da neki vlasnik, urednik, novinar, analitičar ili komentator ne može napisati što misli o bilo kome od nas ili bilo kojem fenomenu u društvu. Ako imate argument ili ćete donijeti dokaz da je u mediju netko nekog autora spriječio da nešto napiše, ja bih to volio čuti. Nisam čuo da netko u mom mandatu nije smio nešto napisati ili reći – dodao je Plenković.

SDP-ov Željko Jovanović na to mu je samo kratko poručio da su mediji možda slobodni, ali novinari nisu.

Kako to da unatoč nizu objektivni­h pokazatelj­a o gospodarsk­om oporavku Hrvatske počinje prevladava­ti dojam da je sve loše, ljudi sve siromašnij­i, da vlada sveopća depresija?

 ??  ?? BIVŠU VLADU PREMIJER JE KRITIZIRAO
BIVŠU VLADU PREMIJER JE KRITIZIRAO
 ??  ?? ŽELJKO JOVANOVIĆ (SDP):
ŽELJKO JOVANOVIĆ (SDP):
 ??  ?? ŽELJKO REINER (HDZ):
ŽELJKO REINER (HDZ):

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia