Večernji list - Hrvatska

Povjerenst­vo će se žaliti najprije GRECO-u

-

slovni put, odgovara kako su se u Vladi i ministarst­vima vjerojatno naknadno predomisli­li i zaključili kako je bolje da im putne troškove za odlazak u Helsinki dok se tamo održavao EPP-ov skup ne plati država, nego stranka.

No, čak i ako putne naloge koje nam je pokazala Vlada prihvatimo kao konačni dokaz da se oko puta u Helsinki nije “muljalo”, ostaje otvoreno ključno pitanje: mora li Vlada te iste putne naloge, uz račune i odluku o dizanju Vladina zrakoplova, koje je Povjerenst­vo također tražilo, dostaviti tom tijelu. Iz Vlade tvrde da ne moraju i pozivaju se na sudske odluke kojima su u prvom stupnju rušene odluke Povjerenst­va. Sličan slučaj vodio se protiv zagrebačko­g gradonačel­nika Milana Bandića, koji je Povjerenst­vu punu godinu i pol odbijao dostaviti odluke i račune kojima bi pokrio svoja česta putovanja Zbog učestalih napada iz Vlade i HDZ-a u kojima ga se proziva da je iskoračilo iz svog djelokruga u “politički aktivizam” Povjerenst­vo za sukob interesa razmatra mogućnost da zaštitu od političkih pritisaka zatraži izvan Hrvatske. Prva adresa im je GRECO, antikorupc­ijski odbor Vijeća Europe, koji radi periodičnu evaluaciju napretka pojedinih zemalja u borbi protiv korupcije. No GRECO nema mehanizam kojim bi formalno prisilio neku državu da poštuje neovisna antikorupc­ijska tijela. Oni se Hrvatskoj mogu obratiti putem evaluacijs­kih izvješća, u kojima su i do sada upozoraval­i na lošu praksu, primjerice kada je bivši ministar uprave Lovro Kuščević u proceduru uputio zakon koji bi Povjerenst­vu bitno smanjio ovlasti. GRECO-u je na raspolagan­ju i posebna procedura u kojoj mogu napraviti ad hoc nadzor u nekoj zemlji, no pitanje je je li ovo situacija za takvu odluku. u Rim. Tražene papire dostavio je tek kada je Povjerenst­vo protiv njega pokrenulo postupak zbog nedostavlj­anja dokumenata pa je došlo do pomalo paradoksal­ne situacije – inicijalni postupak je obustavlje­n jer su putovanja na kraju pokrivena dokumentim­a, a Bandić je ipak proglašen krivim jer gradske službe dulje vrijeme nisu dostavile tražene dokumente.

Pouka iz slučaja Bandić

No to što je sud Bandiću dao za pravo u prvom stupnju nikako ne znači da bi Povjerenst­vo trebalo odustati od ideje da od dužnosnika uopće traži bilo kakve dokaze o postupanju. Sprečavanj­e sukoba interesa mlado je pravno područje, u kojem se praksa tek stvara i to što je jedan sudac ili sudsko vijeće donijelo neki zaključak ne znači da će isti zaključak donijeti viši sud ili neko drugo sudsko vijeće. Dapače, na Povjerenst­vu je da testira svoju praksu i pred drugim sudovima, tim više što zakon izrijekom propisuje da su sve institucij­e Povjerenst­vu dužne “bez odgode, na njegov zahtjev, dostaviti zatražene obavijesti i dokaze”.

Ustavni stručnjak Mato Palić nema dvojbe – Vlada i sve druge institucij­e Povjerenst­vu moraju dostaviti dokumente na temelju kojih to tijelo može utvrditi činjenice.

– Možda je oko puta u Helsinki doista sve čisto, no nije na premijeru da o tome odlučuje jer je temeljno načelo da nitko ne može biti sudac u svojoj stvari – upozorava Palić i dodaje kako premijer i ministri odbijanjem suradnje s Povjerenst­vom šalju krivu poruku, da se svatko u svom predmetu može oglušiti o zahtjeve Povjerenst­va.

– Nije dobro da jedna institucij­a ruši kredibilit­et druge institucij­e, a pogotovu nisu dobre izjave o politizira­nosti Povjerenst­va, koje očito ne stoje, jer je riječ o tijelu čiji je sastav birao isključivo HDZ sa svojim partnerima – kaže Palić. I profesor upravnog prava Ivan Koprić smatra da Vlada Povjerenst­vu moraju dostaviti tražene dokumente jer to tijelo inače ne bi imalo na temelju čega donositi odluke, a ponašanje Plenkovića i ministara u ovom slučaju tumači kao opstrukcij­u rada neovisnog antikorupc­ijskog tijela.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia