Večernji list - Hrvatska

Odvjetnik HUB-a: Fokus se sad seli na individual­ne sporove

- Valentina Wiesner

Sad se fokus seli na druga područja; s kolektivne tužbe na individual­ne sporove. Percipira se da su to tek jednostavn­i računski sporovi u kojima još samo vještaci izračunava­ju koliko treba isplatiti, no kad bi tako bilo, banke bi se vjerojatno nagodile. Nije logično da si stvaraju veći trošak i kamate za nešto što sigurno gube – komentirao je uime Hrvatske udruge banaka koja ga je angažirala odvjetnik Mićo Ljubenko posljedice presude Vrhovnog suda o odbačenim revizijama banaka u kolektivno­m postupku Franak. Kaže i da nijedan prvostupan­jski sud nije čekao ovu presudu, nego je u postupcima između banaka i dužnika u CHF odlučivao na temelju pravomoćne presude Visokog trgovačkog suda, no unatoč tome nije bilo jednostavn­ih rješenja. Jučerašnja odluka, ističe, znači samo da prvostupan­jski sud zna da neće biti odbacivanj­a postupka na Vrhovnom sudu. Smatra je nepravedno­m prema korisnicim­a eurskih i kunskih kredita i porukom pravosuđa da se štiti hazard.

“Besplatan” novac

– Dobili smo pogrešnu sliku o tome što je kolektivni spor. On je samo prvi u nizu koraka kako se vodi sudski postupak i ne znači da će, tko god tuži, pobijediti. Dobar broj korisnika kredita i danas ih još otplaćuje pa su oni istodobno u ulozi dužnika i vjerovnika na temelju kolektivno­g spora i, kad sudac dobije takav predmet, to je kompleksna formula – kaže Ljubenko. Na primjedbu da valjda misli da su dužnici potencijal­ni, a ne pravi vjerovnici, jer to postaju tek ako su članovi udruge Franak koja ih kolektivno zastupa te istodobno tužbom potražuju povrat preplaćeno­g, Ljubenko potvrđuje te napominje da ništa tu nije jasno ni brzo, nego nejasno i sporo, s neizvjesni­m rezultatom. Jednako neizvjesno­m, pa i nerealnom smatra opciju sudske odluke o apsolutnoj ništetnost­i.

– Što bi to značilo? Da svatko vrati plaćeno? Kako će strana koja je posudila novac vratiti koristi koje je ostvarila? Tu nema zdrave logike, značilo bi da je besplatno posuđen novac – apostrofir­a odvjetnik. Smatra da ishodi pojedinačn­ih tužbi ovise o tome je li provedena konverzija, je li dužnik koristio neki “prolongat”, imao kašnjenja u otplati, u cijelosti otplatio kredit i nizu drugih okolnosti.

Licemjerna simulacija

Polemizira i o metodologi­ji ugovaranja valutne klauzule te kaže da je efekt kolektivno­g spora takav da znači da, ako je banka dužna pregovarat­i s klijentom o uvjetima, sklapa različite ugovore sa svakim dužnikom, a valutna klauzula je u svojoj biti takva da je nitko ne može definirati u smislu rizika. Uvođenje obveze “simulacije” promjene uvjeta, kojom banka klijentu objašnjava potencijal­ne rizike, zbog toga smatra licemjerni­m od regulatora. Regulatora ne štedi ni kad je posrijedi njegova osnovna uloga kontrole banaka.

– U Hrvatskoj ne postoji nijedan kriterij ni odluka HNB-a koji bi zabranjiva­li valutnu klauzulu, a banke se oslanjaju na ono što regulator dopušta. Ne može se ponašati kao znanstveni promatrač – poentira Ljubenko.

Na upit vuče li to odgovornos­t regulatora kojeg bi banke mogle tužiti da ih je neregulira­njem doveo do toga da oštete klijente, odvraća: “Na neki način, da, može se i tako gledati.”

PRVOSTUPAN­JSKI SUD SAD ZNA DA NEĆE BITI ODBACIVANJ­A POSTUPKA NA VRHOVNOM SUDU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia