Večernji list - Hrvatska

Danas objava presude Kalmeti

Afera HAC-Remorker Suđenje bivšem ministru okončano je nakon dvije godine tijekom kojih je održano 76 rasprava i saslušano stotinjak svjedoka

- Ivana Jakelić

Je li Božidar Kalmeta, bivši ministar mora, prometa, pomorstva i veza u Vladi Ive Sanadera, izgradio kriminalnu piramidu, kako je u svom završnom govoru ustvrdio Saša Manojlović, zamjenik ravnatelji­ce USKOK-a, ili je optužnica protiv njega rezultat kombinacij­e netočnih pretpostav­ki koje nemaju potvrdu u izvedenim činjenicam­a, kako je u završnom govoru ustvrdio Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović?

Ključne tvrdnje

To su dvije ključne tvrdnje koje su se prošli tjedan čule na kraju gotovo dvogodišnj­eg suđenja optuženima u aferi HAC-Remorker. A koja je od tih tvrdnji točna, odnosno kojoj je vijeće više povjeroval­o, znat će se danas malo poslije 13 sati kada sudsko vijeće pod predsjedan­jem sutkinje Gordane Mihele Grahovac objavi nepravomoć­nu presudu Kalmeti i ostalima.

Osim njega, još su optuženi Zdravko Livaković, Milivoj Mikulić, Stjepko Boban, Damir Kezele, Miroslav Bunić, Sandro Vukelić, Jurica Prskalo i Marijo Lovrinčevi­ć. USKOK tereti Kalmetu da je ostale povezao i organizira­o u kriminalnu grupu u sklopu koje je iz HAC-a i HC-a preko tvrtke Remorker Igora Premilovca od 2005. do 2010. izvlačen novac. Dio izvučenog novca, oko 200.000 eura i 3,6 milijuna kuna, Premilovac je zadržao za sebe, a ostali su se optuženici, prema tvrdnjama USKOK-a, okoristili za 14,1 milijun kuna te 800.000 eura. U optužnici je navedeno da im je od tog novca jednom isplaćeno milijun kuna u gotovini, te da su novac tražili od izvođača radova. Osim za izvlačenje novca iz HAC-a, Kalmeta je optužen i u kraku afere Fimi media.

Četvorica se nagodila

Konkretnij­e, teretilo ga se da je od tvrtke Nevenke Jurak naručio snimanje propagandn­og filma “Prometna renesansa Hrvatske”, za koji je plaćeno 600.000 kuna. Film je napravljen, no nikada nije prikazan. Optužnica protiv Kalmete i ostalih podignuta je u studenom 2016., suđenje je počelo u listopadu 2017., a tijekom njega održano je 76 rasprava, saslušano stotinjak svjedoka te je pročitana hrpa materijaln­e dokumentac­ije. Među onima koji su tijekom suđenja sjeli na klupu za svjedoke bili su i Premilovac te Josip Sapunar, Ivan Berket i Petar Pećina. Na početku postupka i njih su četvorica bila optužena, no priznali su krivnju te su temeljem nagodbi s USKOK-om osuđeni. Kalmeta i ostali nijekali su krivnju, a najspornij­i im je bio iskaz Josipa Sapunara, kojeg su otvoreno optuživali da laže.

 ??  ??
 ??  ?? Božidar Kalmeta bio je ministar, a Zdravko Livaković državni tajnik i, tvrdi USKOK, spona između Kalmete i ostalih
Božidar Kalmeta bio je ministar, a Zdravko Livaković državni tajnik i, tvrdi USKOK, spona između Kalmete i ostalih
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia