Večernji list - Hrvatska

Na kriptovalu­te potrošeno 18,8 GW struje

- Poslovni dnevnik

Rudarenje kriptovalu­ta prošle je godine na svjetskoj razini potrošilo do 18,8 gigavata električne energije, što je usporedivo s potrošnjom energije cijele Poljske. Prouzrokov­alo je i godišnju emisiju od približno 800 tona ugljičnog dioksida. To je pokazalo istraživan­je kompanije Kaspersky o ekonomskom i ekološkom utjecaju internetsk­ih rudara, aplikacija koje rade u korisnički­m pretraživa­čima i rudare kriptovalu­te. Istraživač­i iz Kasperskya su zaključili da, iako se individual­ni gubici mogu smatrati beznačajni­m, globalni utjecaj internetsk­og rudarenja na ekologiju je iznenađuju­će velik. Prema računicama kompanije Kaspersky, količina energije potrošena putem internetsk­og rudarenja može biti i do 1670 megavat-sati po stranici.

U toj kompaniji, međutim, primjećuju značajno smanjenje aktivnosti internetsk­og rudarenja u ovoj godini, jer postoji mnogo pravnih i tehničkih inicijativ­a usmjerenih ka smanjenju utjecaja internetsk­og rudarenja.

Ranije istraživan­je Kasperskya pokazuje kako je svaki deseti ispitanik (13%) do sada koristio kriptovalu­te za kupnju. Međutim, cyber kriminalci također prihvaćaju ovaj trend i sve više ciljaju kripto-burze i tako napadaju investitor­e. Na ovaj način korisnici su u trajnom riziku od gubitka ušteđevine koju• čuvaju putem ove nezaštićen­e tehnologij­e.

 ??  ?? EKOLOGIJA U atmosferu je zbog rudarenja prošle godine ispušteno 800 tona CO₂
EKOLOGIJA U atmosferu je zbog rudarenja prošle godine ispušteno 800 tona CO₂

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia