Večernji list - Hrvatska

Iz stranih medija

STJEPAN MESIĆ ZA DW: JEDINI IZLAZ JE ULAZ U EU I DA SVI OTVORIMO SVOJE GRANICE

-

U intervju za Deutsche Welle Stjepan Mesić, predsjedni­k RH (2000.-2010.) izjavio je kako je iskustvo ratova na području bivše Jugoslavij­e pokazalo kako se rat ne isplati. Međutim da ima nekih neriješeni­h pitanja koja se moraju politički rješavati. Primjerice, rekao je Mesić, imamo u Republici Srpskoj Milorada Dodika koji ne priznaje BiH. Dakle, on je jedno vrijeme bio na čelu Predsjedni­štva BiH, a ne priznaje BiH. Međutim, taj problem se ne može riješiti u Sarajevu. Taj problem se može riješiti u Beogradu i Zagrebu. Hrvatska je rekla bosansko-hercegovač­kim Hrvatima u vrijeme dok sam ja bio predsjedni­k, vaša je domovina Bosna i Hercegovin­a, vaš glavni grad je Sarajevo, svoju politiku kreirajte s druga dva naroda. U Beogradu dobivamo poruku koja kaže kako oni poštuju i prihvaćaju BiH. Službeni Beograd kaže da oni poštuju jedinstven­u BiH, a u isto vrijeme podržavaju politiku Milorada Dodika, koji ne priznaje BiH i koji u stvari personific­ira Republiku Srpsku u BiH.

Na pitanje je li Bosna i Hercegovin­a najbitniji problem na Zapadnom Balkanu Mesić je odgovorio: “Pa nije najbitniji, ali je jedan od problema koji se mora riješiti. Moramo poći od toga da je arhitektur­a europskih granica završena.

Znači li to da su granice na Balkanu neupitne? – pitao je novinar DW-a Aureliusz M. Pędziwol. “Točno. Jedini izlaz je ulaz u EU i da svi otvorimo svoje granice”, odgovorio je Mesić.

Na pitanje vrijedili to i za granicu između Srbije i Kosova? – Mesić je rekao: “Apsolutno. Dakle svi ratovi u Europi počeli su radi granica, a svi agresori su lagali i govorili da oni u stvari brane svoju nacionalnu manjinu u drugoj zemlji. Međutim, oni su osvajali tuđi teritorij. Oni su jednostavn­o varali. I sada se pojavljuje Europska unija sa svojim milenijski­m pothvatom koji glasi: otvorit ćemo svoje granice. Granice su smetale da narod živi u svom ukupnom kulturnom korpusu, jer su nacionalne manjine bile s druge strane granice. A u EU će narod živjeti u svom ukupnom kulturnom korpusu. Dakle, granica više neće biti smetnja. To znači da takva Europa isključuje rat kao političko sredstvo. Na pitanje hoće li ulazak svih zemalja bivše Jugoslavij­e u NATO i Europsku uniju osigurati mir predsjedni­k RH (2000.-2010.) Stjepan Mesić je odgovorio kako će to sigurno biti uvod u mir na prostorima bivše Jugoslavij­e te kako je posve siguran da će se to dogoditi.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia