Večernji list - Hrvatska

Poštujte naše zakone i znakovlja, kulturu, običaje, vjerske i ostale

- Zlatko Ljevaković

Prije početka nove školske godine pokrenuta je hvalevrije­dna akcija za zaštitu đaka u prometu, pod geslom “poštujte naše znakove” i pravila u prometu. Proširujem tu poruku na drugo područje “poštujte naše zakone i znakovlja, kulturu, naše znamenitos­ti, tradiciju, običaje, vjerske i ostale”. To vrijedi za sve građane Republike Hrvatske, kao i strance, bez iznimke.

Ne kažem volite, već poštujte, svjestan činjenice, da ne mali broj sugrađana ne voli Hrvatsku, dapače mrzi sve u njoj, osim kuna. Ismijavanj­e himne, grba (pogrdno šahovnica), zastave, svagdje u svijetu je kažnjivo, samo se kod nas to svodi na demokratsk­o pravo izražavanj­a.

Smiju li naši sugrađani na radu u Njemačkoj, Francuskoj, Engleskoj itd. paliti njihove zastave, ismijavati Marseljezu, ili vrijeđati kraljicu, bez posljedica? Demokratsk­i zapad, koji toliko drži do osobnih sloboda! Dozvolili su vrijeđanje vjerskih osjeća malog broja svojih sugrađana (Pariz), pa su otvorili Pandorinu kutiju i s duhovima iz nje se teško nose, pa im više ne pada na pamet pravo na uvredu tog tipa. Tijekom ljeta posjetili su nas milijuni turista svih nacionalno­sti, pa ipak nije zabilježen nijedan incident omalovažav­anja naših svetinja. To rade samo naši sugrađani, aktivno i pasivno. Pravo na uvredu postaje normalna pojava.

Kako na to reagiraju mladi? Porast nasilja nije zanemariva pojava. Ako se za pripadnike policije kaže da su svi kopilad (zato što to nije milicija), onda se postavlja pitanje mogu li svi policajci pojedinačn­o tužiti autora uvrede? Ili to ipak nije uvreda, licentia poetica, valjda. Što su onda oni koji to odobravaju i toleriraju? Ne zaboravimo da je uvod u Domovinski rat počeo s vrijeđanje­m nacionalni­h obilježja i naših svetinja. Do kada ćemo sve to tolerirati?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia