Večernji list - Hrvatska

Hitno nam treba i najmanji rast izvoza

- Ratko Bošković

SVlada premijera Plenkovića bori se protiv ostataka Velike recesije i Europske dužničke krize od prije desetak godina i protiv prijetnje ekonomske stagnacije četvrtim krugom “teškim” 3,75 milijardi kuna (dio mjera stupio je na snagu 1. rujna), ukupno rasterećen­je građana i poduzeća u poreznoj reformi Vlade premijera Andreja Plenkovića i ministra Zdravka Marića veće je od 10 milijardi kuna, a ako mu se dodaju i dvije milijarde kuna administra­tivnog rasterećen­ja, dolazimo do 12 milijardi. Zanemarimo li načas socijalne razloge za rasterećen­je, makroekono­mski gledano njegova je prvenstven­a zadaća da održi i poveća osobnu potrošnju kao najveću komponentu bruto domaćeg proizvoda, a time i sam BDP. Povećavaju­ći neto dohotke (zaradu zaposlenih), a ostavljaju­ći istima bruto dohotke (trošak poslodavac­a), Vlada premijera Plenkovića bori se protiv ostataka Velike recesije i Europske dužničke krize od prije desetak godina i protiv prijetnje ekonomske stagnacije. Prvi je tu vrstu interventn­e ekonomske politike u drugoj polovici mandata Vlade premijera Milanovića pokrenuo ministar Branko Grčić i tako zaustavio poniranje hrvatskog BDP-a. Sada je već četvrti put za njom posegnula i Vlada premijera Plenkovića, što znači da Hrvatska po peti put vadi istog zeca iz šešira, a očekuje jednako oduševljen­je publike kao i prvoga puta.

No to nije moguće, i kod takvog investiran­ja (mjera s kojima država raspolaže) nastupa zakon opadajućeg prinosa (reakcije javnosti) pa sve veća rasterećen­ja imaju sve manji učinak: unatoč državnim poticajima, stopa rasta potrošnje kućanstava u drugom kvartalu ove godine prema istom razdoblju lani gotovo se prepolovil­a i sad je tek neznatno veća nego što je bila u trećem kvartalu 2018. godine. A ni porezno rasterećen­je dijela poduzeća (primjerice turizma i ugostitelj­stva) nije se pokazalo osobito učinkoviti­m: stopa rasta investicij­a u fiksni kapital također se usporila za trećinu.

Nakon svega može se zaključiti da poticanje domaće osobne potrošnje (ili potražnje) u 2019. godini više nije ekonomska politika kakva je Hrvatskoj zaista potrebna za brži rast i brže dostizanje europskog prosjeka razvijenos­ti, odnosno za sprečavanj­e prijeteće ekonomske i razvojne stagnacije. Ono što bi zapravo Vlada premijera Plenkovića trebala činiti je jačanje domaće ponude proizvoda i usluga te inozemne potražnje za tim proizvodim­a i uslugama. Drugim riječima, Vlada se treba pobrinuti za povećanje zarade poduzetnik­a iz koje bi onda oni mogli isplatiti veće i bruto i neto plaće, kao i porezno “rasterećen­e” tople obroke, naknade za terenski rad, smještaj djece u vrtiće, a sve to bez komplicira­nja i poskupljiv­anja fiskusa. Takve politike Hrvatska nažalost nema, a poticanje domaće potražnje raznim poreznim rasterećen­jima samo je alibi za njezin izostanak. Naposljetk­u, nema tih državnih poticaja koji će spriječiti da se optimistič­na osobna potrošnja u nekom trenutku ne preokrene u pesimistič­nu osobnu štednju (recesiju) ako se Hrvatskoj (kao 2008.) zatvore njezina malobrojna izvozna tržišta. Zato bi čak i najmanji rast izvoza na nova tržišta, u Indiju ili Centralnu Afriku, Hrvatskoj ekonomski vrijedio više nego sva povjerenič­ka mjesta u Europskoj komisiji zajedno.

Poticanje domaće osobne potrošnje (ili potražnje) više nije ekonomska politika kakva je Hrvatskoj zaista potrebna za brži rast

 ??  ?? Vlada se treba pobrinuti za povećanje zarade poduzetnik­a iz koje bi onda oni mogli isplatiti veće i bruto i neto plaće
Vlada se treba pobrinuti za povećanje zarade poduzetnik­a iz koje bi onda oni mogli isplatiti veće i bruto i neto plaće
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia