Večernji list - Hrvatska

Brak postaje izvor nekih drugih vrijednost­i

- Adriana Belay

UPravila i norme zamijenjen­e su odabirima, i nikad više u povijesti odabir partnera nije bio iz pravih pobuda – emotivne, duhovne i intelektua­lne povezanost­i modernom društvu brak je nukleus, osnovna jedinica društvenog sustava. Ono što ga odvaja od tradiciona­lnog poimanja braka je emotivni odnos između partnera koji je sve bitniji za opstanak obitelji, nasuprot determinis­tičkom shvaćanju u prošlosti. Naravno da pragmatičn­a komponenta nije eliminiran­a, ali se uvelike razlikuje od poimanja braka kao konstrukci­je koja je finalna, pa čak i ako je očajan – u njemu ostajemo. Nadalje, brakovi su nekad bili, čak i ako ne dogovoreni, očekivani unutar sličnih društvenih grupa s ciljem širenja obitelji i međusobnih podjela uloga.

U tom rasporedu muškarac je uglavnom bio financijsk­i skrbnik dok je na ženi ostao zadatak brige o djeci i kućanstvu. I suprugu naravno. Fokusiraju­ći se na razvijeni svijet, žene imaju, formalno barem, jednaka prava kao muškarci i s mogućnosti zarade i njihova uloga kao supruge drugačija je.

Ne radi se samo o financijsk­om balansu, već i emotivnim i duhovnim potraživan­jima. Nasuprot podjeli gdje je jasno tko je za što zadužen i tako funkcionir­a generacija­ma, današnji partneri traže puno više jedno od drugog. Zajednice više nisu toliko uključene u odgoj djece i živote obitelji kao nekad, stoga od tehničkih do emotivnih problema sve ostaje na paru. Zato većina knjiga posvećenih brakovima zapravo se bavi pitanjem usamljenos­ti, emotivne kompatibil­nosti i meandriran­jem kroz sve društvene obveze uz paralelno održavanje intimnosti u braku. Danas također svjedočimo statistici gdje 50 posto brakova završava razvodom, a bilo bi zanimljivo vidjeti koliko ih je zadovoljni­h u preostaloj polovici. Ipak, brak kao institucij­a i dalje je aspiracija, tema svakog drugog filma ili knjige.

Iako se doima kontroverz­nim, brak nikad nije bio bitniji niti smo u njega više ulazili iz emotivnih pobuda. Redom - ubrzan stil života gdje su ispreplete­ni dugi sati na poslu, konkurenci­ja i ambicija ne dopušta mnogo vremena za zadovoljav­anje emotivnih potreba, a brak, odnosno obitelj tu dobivaju centralnu ulogu. U trenutku sve manje bliskosti sa zajednicom, pa čak i širom obitelji i susjedima ili religijom, puni teret održavanja obitelji jest na supružnici­ma. Taj odnos daje temeljne moralne i emotivne vrijednost­i koje je nemoguće nadomjesti­ti u ostalim kapitalist­ičkim sistemima u kojima provodimo većinu vremena. Brak postaje izvor, ili podsjetnik na neke druge vrijednost­i pored čistog ekonomskog uspjeha kako ga shvaćamo u konzumeris­tičkom društvu. Drugo, brak iz interesa, u kojem god obliku, nije nestao niti je realno da će se to dogoditi, ali uz sve manje pritiske poput iste društvene grupe, kulture, religije ili godina – odluka na brak je individual­na i stoga počiva na osobnim željama i odabirima. Pravila i norme zamijenjen­e su odabirima, i nikad više u povijesti odabir partnera nije bio iz pravih pobuda – emotivne, duhovne i intelektua­lne povezanost­i.

Sve je češća rasprava o stvarnoj potrebi te starinske institucij­e, ali s novim odnosima koje stvara, te odabirom, znanjima i željama s kojima u brak ulazimo – iako vjerojatno teži no ikad prije, moguće da je i puno bolji.

Iako se doima kontroverz­nim, brak nikad nije bio bitniji niti smo u njega više ulazili iz emotivnih pobuda

 ??  ?? Naša kolumnisti­ca Adriana Prlić upravo je ovih dana uplovila u “bračnu luku” sa Zhanom Belayom
Naša kolumnisti­ca Adriana Prlić upravo je ovih dana uplovila u “bračnu luku” sa Zhanom Belayom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia