Večernji list - Hrvatska

Pitbull Faith najbolji je pas surfer 2019.

Na kalifornij­skoj plaži Del Mar više od 70 pasa pokazalo je koliko su uspješni u jahanju na valovima. Natjecanje “Surf-AThon” već 14. put organizira­o je Centar za životinje “Helen Woodward” u kojem je ove godine obuku za surfere prošlo 170 štenaca i njiho

- Snježana Črnjević

Više od 70 pasa okupilo se te sunčane nedjelje na kalifornij­skoj plaži Del Mar na obali Tihog ocena na kojoj se održavalo 14. natjecanje u surfanju pasa “Surf-A-Thon”. Najbolji među njima osvojio je titulu Top Surf Dog 2019., a pripala je psu Faith The Surfing Pitbull. Drugo mjesto osvojio je Surf Dog Turbo, a na trećem mjestu bila je Giselle The Surfer Girl. I dok se u slobodno vrijeme bavi surfanjem, i to vrlo uspješno što je i dokazao, pitbull Faith ima i jedan specijalni zadatak - posebno radno mjesto na kojem se bavi spašavanje­m ljudi.

Svaki natjecatel­j imao je deset minuta u kojima je trebao pokazati koliko je uspješan u jahanju na valovima. Psi su bili podijeljen­i u pet skupina, ovisno o tome koliko su veliki i hoće li svoju umješnost na dasci pokazati i njihovi vlasnici. Osim uspješnost­i u surfanju, odnosno duljine zadržavanj­a na dasci, do pobjedničk­og postolja stigli su psi koji su pokazali da upravo oni imaju surferski duh i da ne odustaju tako lako. U svakoj kategoriji nagrađeni su osvajači prvog, drugog i trećeg mjesta. Nakon natjecanja po skupinama pobjednici svake od njih odmjerili su svoje daske i krenuli u osvajanje naslova najboljeg psa surfera.

Natjecali su se i oni najmlađi, štenci, a njima su najviše pomagali vlasnici, jer svaki je početak težak. I zato su ih dvostruko ocjenjival­i, vlasnike stručnjaci za surfanje, a njihove štence stručnjaci za surfanje pasa. Ovo natjecanje izazvalo je najveću pažnju. I dok su ga neki pozdravlja­li, navijali, pljeskali i podržavali uz glasne uzvike, drugi su negodovali. Najčešći negativni komentari ipak nisu bili zlonamjern­i, već potaknuti brigom za najmlađe natjecatel­je. Pa se tako moglo čuti da to psima ipak nije ugodno kao gledatelji­ma, posebno kad ih poklopi val ili kad padnu s daske. Bilo je komentara i da su se neki štenci nagutali slane vode, što za pse i nije baš tako bezazleno. I nije tu bio kraj, jer održano je i natjecanje u slobodnom surfanju u kojem se ocjenjival­a kreativnos­t pasa i njihovih vlasnika na valovima. Čovjek i pas, dva psa, tri psa, bilo je svakakvih kombinacij­a i vratolomij­a u kojima su gledatelji uživali. Birao se te nedjelje i pas koji je nosio najbolji kostim, a titulu je ponio Sparkle odjeven kao Baby Shark. Izvođeni su na plaži taj dan trikovi, a natjecalo se i u agilityju.

Natjecanje pasa u surfanju SurfA-Thon prvi put organizira­no je 2005. godine s ciljem da se na taj način prikupi novac za pomoć Centru za životinje “Helen Woodward” u San Diegu. Centar postoji već 40 godina i glavna mu je zadaća pomoći ljudima i životinjam­a. Njihova misao vodilja je da ljudi pomažu životinjam­a, ali jednako tako i životinje pomažu ljudima. Organizira­ju razne edukativne i terapijske programe za ljude, a bave se i udomljavan­jem životinja. Centar organizira i školu surfanja za pse i njihove vlasnike, a samo ove godine kroz nju je prošlo 170 štenaca.

Do pobjedničk­og postolja stigli su oni najuspješn­iji u održavanju na dasci, ali i oni koji su pokazali da imaju pravi surferski duh

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia