Večernji list - Hrvatska

Radi se novi stalni postav zbirke MSU od 14.000 umjetnina i izložba o Zagreb filmu

- Maja Car

Baš kao što se Snježana Pintarić, ravnatelji­ca zagrebačko­g Muzeja suvremene umjetnosti, razveselil­a vidjevši da ju je za ovaj intervju, za promjenu, došla snimiti fotografki­nja, i nama je drago da je na toj poziciji ravnatelji­ce, uglavnom uspješno, od davne 1998. žena. U novu muzejsku sezonu pod njenim vodstvom zakoračili su otvorenjem velike izložbe “Ljudska mjera” Damira Očka, a u povodu desete godišnjice stanovanja u aktualnoj zgradi, MSU radi na novom stalnom postavu.

Kada će novi stalni postav biti otkriven javnosti i koje su temeljne promjene koje on donosi?

Uobičajena je muzejska praksa da muzeji suvremene umjetnosti svakih nekoliko godina mijenjaju stalne postave jer je njihova glavna misija da prezentira­ju ono što je novo, recentno i upravo se događa u svijetu, ali vodeći brigu da pokazuju svoju zbirku koja je skupljana desetljeći­ma. Mi smo to do sada radili sa Zbirkama u pokretu, vjerujem na vrlo uspješan način, no dio publike već se zasitio, nekim radovima potreban je odlazak u depo na mirovanje, a došle su i nove akvizicije, darovanja i otkupi koje bismo željeli pokazati. Stoga smo krenuli s pripremama za novi postav koji ćemo publici predstavit­i u drugoj polovici 2020. godine. Novi koncept još nećemo otkrivati, ali odlučili smo da ćemo pojave predstavlj­ati po desetljeći­ma s tematskim fokusima na određene teme. Naravno, ključna imena koja su definirala hrvatsku suvremenu umjetnost ostaju, ali bit će predstavlj­ena drugim radovima. Tu govorimo o Sanji Iveković, Daliboru Martinisu, Mladenu Stilinović­u... budući da smo Picelja kao glavnog nositelja EXAT-ovske faze u međuvremen­u dobili, arhiv Picelj imat će jači naglasak.

Hoće li nepostojan­je stalnog postava do sredine iduće godine naškoditi muzeju?

Ne može mu naškoditi jer kroz taj period imamo jako zanimljive i velike projekte. Primjerice, veliki projekt koji će trajati šest mjeseci izložba je “A Oscara dobiva... šest desetljeća Zagreb filma”, veliki postav kontekstua­liziran ne samo dokumentac­ijom o filmovima i animiranim filmovima već i s umjetnički­m radovima njihovih autora koji su svi predstavni­ci hrvatske suvremene umjetnosti kao što su Aleksandar Srnec, Zvonimir Lončarić, Zlatko Bourek, Goran Trbuljak... To je zapravo izložba o šest desetljeća hrvatske suvremene umjetnosti. Otvorenje je oko 20. siječnja 2020. Druga velika izložba je “Kolekcija za budućnost”. Naime, u proteklih deset godina otkupili smo ili dobili gotovo 3000 djela. Gospodin Dobrović darovao nam je dio opusa, dobili smo zbirku Maurović, ponovno aktivirali zbirku marginalne umjetnosti, planiramo otvoriti zbirku arhitekton­skih radova jer smo dobili cijeli paviljon Venecijans­kog bijenala od prije nekoliko godina... Dakle, kroz tu izložbu ćemo pokazati ta brojna hrvatska i strana imena. Puno je aktivnosti i u ovoj godini. Osim postavljen­og Očka, pripremamo i Zlatka Kopljara i Davora Vrankića. Sve skupa, publika će kad god dođe i te kako imati što pogledati.

Koliko je zbirka MSU opsežna?

Imamo oko 14.000 djela s tim da u to nije uračunat Atelje Kožarić koji ima oko 6000 djela. U to nije uključeno ni 180.000 fotografij­a i negativa arhiva Tošo Dabac kao ni oko 200 radova Vjenceslav­a Richtera i njegova kuća koje su posebna zbirka, a u procesu smo preuzimanj­a upravljanj­a i galerijom Tomislava Ostoje.

Sudjelujet­e li na inozemnim aukcijama?

To je nemoguće. Tržište je strahovito visoko otišlo s cijenama. Recimo, žao mi je što u zbirci nemamo rad jednog Davida Maljkovića, ali njegove radove galeristi u New Yorku prodaju po cijenama koje nismo u stanju platiti. S druge strane dolazi nam dovoljno radova, depoi se popunjavaj­u, umjetnici nam izlaze u susret pri otkupu i jako je dobro da imamo HT nagradu kojom otkupljuje­mo najnovije radove hrvatskih umjetnika.

Kako stojite s posudbama vaših radova u inozemstvo?

Lani je bio veliki interes za Richtera kojeg smo izlagali u Grazu i u Belgiji kamo ide ponovno i sljedeće godine. Knifer ide na izložbu u Graz zahvaljuju­ći potpori ministarst­va i grada za prezentaci­ju naših programa i vani tijekom 2020. i predsjedan­ja Vijećem Europe. Bućana pak šaljemo u tri grada u Poljskoj. Znači, prisutni smo na europskoj sceni.

Deset godina ste u novoj zgradi. Jeste li zadovoljni brojkama ostvarenim u tom periodu?

Do trenutka ovog razgovora imali smo milijun i 57.256 posjetitel­ja što je izvrsno, a u ovih deset godina imali smo 366 izložbi. Tu su uračunate i izložbe u arhivu Dabac u

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia